Bloc 2. Apartat 1: Obligacions derivades de la Llei 31/1995, de prevenció de riscos laborals
1. Formació, informació i emergències
La protecció del treballador davant els riscos laborals exigeix una actuació a l'empresa que va més enllà del simple compliment formal d'un conjunt predeterminat, més o menys ampli, de deures i obligacions empresarials i, encara més, la simple correcció a posteriori de situacions de risc ja manifestades.
La planificació de la prevenció des del mateix moment del disseny del projecte empresarial, l'avaluació inicial dels riscos inherents al treball i la seva actualització periòdica a mesura que s'alterin les circumstàncies, l'ordenació d'un conjunt coherent i globalitzador de mesures d'acció preventiva adequades al tipus de riscos detectats i el control de l'efectivitat d'aquestes mesures constitueixen els elements bàsics del nou enfocament en la prevenció de riscos laborals que la Llei de prevenció de riscos laborals planteja.
I, al costat de tot això, evidentment, la informació i la formació dels treballadors adreçades a un més bon coneixement tant de l'abast real dels riscos derivats del treball com de la forma de prevenir-los i evitar-los, de manera adaptada a les peculiaritats de cada centre de treball, a les característiques de les persones que hi duguin a terme la seva prestació laboral i a l'activitat concreta que hi facin.
Des d'aquests principis s'articula el capítol 3 de la Llei, que regula el conjunt de drets i obligacions derivats o correlatius del dret bàsic dels treballadors a la seva protecció, com també, de manera més específica, les actuacions que cal dur a terme en situacions d'emergència o en cas de risc greu i imminent, les garanties i els drets relacionats amb la vigilància de la salut dels treballadors, amb una atenció especial a la protecció de la confidencialitat i el respecte a la intimitat en el tractament d'aquestes actuacions, i les mesures particulars que cal adoptar amb relació a categories específiques de treballadors, com ara els joves, les treballadores embarassades o que han tingut fills recentment i els treballadors subjectes a relacions laborals de caràcter temporal.
Entre les obligacions empresarials que estableix la Llei, a més de les que implícitament duu la garantia dels drets reconeguts al treballador, cal ressaltar el deure de coordinació que s'imposa als empresaris que duguin a terme les seves activitats en un mateix centre de treball, així com, també, el deure d'aquells que contractin o subcontractin a d'altres la realització, en els seus propis centres de treball, d'obres o serveis corresponents a la seva activitat, de vigilar el compliment per part d'aquests contractistes i subcontractistes de la normativa de prevenció.
2. Llei de prevenció de riscos laborals. Capítol III: Drets i obligacions
Informació de riscos i mesures preventives al personal del centre
Article 18. Informació, consulta i participació dels treballadors
a) Els riscos per a la seguretat i la salut dels treballadors al treball, tant els que afecten l'empresa en el seu conjunt com els que afecten cada tipus de lloc de treball o funció.
b) Les mesures i les activitats de protecció i prevenció que es poden aplicar als riscos indicats a l'apartat anterior.
c) Les mesures adoptades d'acord amb el que disposa l'article 20 d'aquesta Llei.
Dins les empreses que disposin de representants dels treballadors, la informació a què es refereix aquest apartat ha de ser facilitada per l'empresari als treballadors mitjançant aquests representants; això no obstant, cal informar directament cada treballador dels riscos específics que afecten el seu lloc de treball o la seva funció i de les mesures de protecció i prevenció aplicables a aquests riscos.
2. L'empresari ha de consultar els treballadors, i permetre'n la participació en el marc de totes les qüestions que afectin la seguretat i la salut en el treball, d'acord amb el que disposa el capítol 5 d'aquesta Llei.
Els treballadors tenen dret a fer propostes a l'empresari, així com també als òrgans de participació i representació previstos al capítol 5 d'aquesta Llei, adreçades a la millora dels nivells de protecció de la seguretat i la salut a l'empresa.
L'any 2000, el Departament d'Educació va començar a fer avaluacions de riscos per conèixer les mesures preventives que cal adoptar, i prevenir, d'aquesta manera, els possibles danys a la salut ocasionats per les tasques que desenvolupen els diferents col·lectius de personal del Departament. Els documents següents expliquen els factors de risc detectats i les mesures que s'han de prendre, principalment de manera individual, per tal que el lloc de treball sigui el més saludable possible.
Per al personal dels centres educatius
Recomanacions específiques i mesures preventives per als diferents professionals que treballen als centres educatius: personal d'administració, neteja, cuina i manteniment, docents, fisioterapeutes i educadors.
Per al personal d'administració
Recomanacions específiques i mesures preventives per a oficials de manteniment i telefonistes.
A Llocs de treball: riscos i prevenció, dins l'apartat de Prevenció de riscos laborals trobareu tota la informació relativa a les avaluacions de riscos i els corresponents documents d’informació de riscos i mesures preventives elaborats pel personal tècnic del Servei de Prevenció de Riscos Laborals.
Formació dels treballadors
Article 19. Formació dels treballadors
2. La formació a què es refereix l'apartat anterior s'ha de donar, sempre que sigui possible, dins la jornada laboral o, si no fos possible, en altres hores però descomptant de la jornada les hores que s'hi hagin esmerçat. La formació pot ser donada per l'empresa amb mitjans propis o bé ser concertada amb serveis externs, i en cap cas el seu cost no ha de ser a càrrec dels treballadors.
Des del Departament d’Educació es realitzen activitats formatives amb l’objectiu d’informar dels riscos existents en els llocs de treball i proporcionar mesures preventives encaminades a pal·liar l’efecte d’aquests riscos. Aquestes activitat formatives, es realitzen tant per al personal del PAS com per al personal docent.
- La informació relativa a l'oferta formativa per al personal del PAS és en aquest https://espai.educacio.gencat.cat/Personal/Formacio/Pagines/default.aspx.
- Pel que fa al personal docent, hi ha accions formatives incloses en els PFZ, amb la finalitat de proporcionar estratègies i recursos per prendre consciència de la pròpia salut i prevenir possibles trastorns derivats de l'activitat docent. La inscripció s'ha de fer en el marc dels PFZ, a la pàgina http://xtec.gencat.cat/ca/formacio/formaciogeneralprofessorat/salut_docent_prevencio_riscos/
Actuacions davant de les emergències
Article 20. Mesures d'emergència
Per a l'aplicació de les mesures adoptades, l'empresari ha d'organitzar les relacions que calgui amb serveis externs a l'empresa, particularment en matèria de primers auxilis, assistència mèdica d'urgència, salvament i lluita contra incendis, de manera que en quedin garantides la rapidesa i l'eficàcia.
3. El Pla d'emergència del centre docent
Des del Departament d’Ensenyament s’ha elaborat el document del Pla d'emergència del centre docent. Aquest Pla pretén ser una eina que es posa al servei del món escolar perquè sàpiga donar resposta a situacions de risc. El Pla recull totes les actuacions que han de dur a terme els professors, els alumnes i el personal de serveis davant d’una emergència, tot fent èmfasi en la col·laboració de tots els implicats, tant del centre docent com de les administracions públiques i dels serveis de protecció.