Bloc 1. Apartat 3: Actuacions dels organismes competents en matèria de seguretat i salut
1. El Departament d'Empresa i Coneixement
El Departament d'Empresa i Ocupació és l’autoritat laboral, és a dir, és l’òrgan que exerceix la competència executiva sobre legislació laboral.
2. Els centres de seguretat i salut laboral
Són òrgans tècnics del Departament d’Empresa i Ocupació que estan especialitzats en matèria de seguretat i condicions de salut en el treball.
En aquests àmbits, realitzen tasques de formació, informació i divulgació, i informes a petició d’institucions públiques o privades.
Algunes línies d’actuació són les següents:
- Assessorament en la identificació, la valoració i la prevenció de riscos en el treball.
- Informació sobre la normativa relacionada amb la seguretat i la salut laboral.
- Informació i assessorament tècnic sobre temes de seguretat i salut laboral.
- Organització d’activitats docents de caràcter genèric i/o específic sobre seguretat i condicions de salut en el treball.
- Elaboració de documentació tècnica divulgativa i informació sobre les publicacions existents en matèria preventiva.
- Informació sobre estadístiques d’accidents de treball i malalties professionals.
- Suport i col·laboració amb entitats i organismes implicats en els temes de seguretat i salut dels treballadors.
3. La Inspecció de Treball de Catalunya (ITC)
L'1 de març de 2010 es va fer efectiu el traspàs de la Inspecció de Treball a la Generalitat de Catalunya.
Amb l’assoliment del traspàs, la Generalitat, mitjançant el Departament d'Empresa i Ocupació assumeix la competència orgànica i funcional sobre el servei de la Inspecció de Treball i el seu personal, la qual és necessària per exercir la funció d’inspecció.
La Inspecció de Treball de Catalunya (ITC) és el servei públic del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya competent per vigilar i exigir el compliment de les normes de l’ordre social en matèria laboral, en prevenció de riscos laborals, en ocupació, en treball de persones estrangeres, en cooperatives i en altres fórmules d’economia social.
3.1 PRINCIPALS FUNCIONS DE LA INSPECCIÓ DE TREBALL DE CATALUNYA (ITC)
- Vigilància i exigència del compliment de les normes legals, reglamentàries i del contingut normatiu dels convenis col·lectius.
- Assistència tècnica, que inclou:
- Informació, assistència i orientació general a empreses i treballadors i treballadores.
- Informació, assistència i col·laboració als òrgans i entitats de les administracions públiques.
- Realització dels informes tècnics sol·licitats pels òrgans judicials.
- Arbitratge, conciliació i mediació per tal d’aconseguir un acord entre les empreses i els treballadors i treballadores que posi fi al conflicte laboral o a la vaga.
3.2 MATÈRIES ON ACTUA LA INSPECCIÓ DE TREBALL DE CATALUNYA (ITC)
- Relacions laborals i sindicals.
- Prevenció de riscos laborals.
- Col·locació i ocupació, treball de persones estrangeres, formació professional ocupacional i contínua, empreses de treball temporal, agències de col·locació i plans de serveis integrats d’ocupació.
- Cooperatives i altres fórmules d’economia social.
DECRET 193/2007, de 4 de setembre, pel qual s’aprova el Reglament sobre el procediment administratiu especial per a la imposició de mesures correctores d’incompliments en matèria de prevenció de riscos laborals en l’àmbit de l’Administració de la Generalitat de Catalunya.
http://portaljuridic.gencat.cat/ca/pjur_ocults/pjur_resultats_fitxa/?action=fitxa&mode=single&documentId=394953&language=ca_ES
Àmbit d’aplicació del decret (art. 2):
S’aplica als òrgans de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, als seus organismes autònoms i ens dependents, tant en relació amb el personal laboral com amb el personal amb vincle funcionarial o estatutari.
3.3 TRÀMITS PROCEDIMENTALS RESPECTE DE L'ACTUACIÓ INSPECTORA
Inici
D’ofici, per part de la Inspecció de Treball de Catalunya (ITC):
- A iniciativa de l’autoritat laboral.
- A petició pròpia de la ITC.
- A petició dels delegats i delegades de prevenció (o representants del personal en la seva absència).
- Mitjançant denúncia o a instància de persona interessada.
Desenvolupament de l'actuació inspectora
La ITC, en el moment de la visita al centre, comunicarà la seva presència a:
- La persona responsable de la unitat administrativa afectada, en aquest cas, el responsable del centre educatiu i/o a la direcció dels serveis territorials respectius.
- L’inspector o inspectora requerirà la presència del delegat o delegada de prevenció de riscos laborals per tal que n'estigui informada.
Malgrat tot, en el cas de l’administració pública, l’actuació inspectora és en la majoria dels casos a partir d’una denúncia que es canalitza a través de “citacions”.
(Una citació és, per exemple, quan la Inspecció de Treball de Catalunya requereix al Departament d’Ensenyament que es presentin les persones que han estat citades a la seu de la Inspecció.)
Un cop la Inspecció de Treball ha conclòs les comprovacions, si es considera que hi ha incompliment, o irregularitats en el compliment, de la normativa de prevenció de riscos laborals, emetrà una proposta de requeriment que haurà de contenir els fets constatats, les irregularitats detectades, la normativa infringida, les mesures a complir i el termini per a la seva execució.
Es donarà trasllat d’aquest requeriment a la unitat administrativa inspeccionada i es podran formular al·legacions en el termini de 15 dies hàbils de la notificació de la proposta de requeriment davant l’autoritat laboral.
Si en el termini atorgat no s’han adoptat les mesures recollides, s’elevarà al Departament d’Empresa i Ocupació, que confirmarà o revocarà la decisió.
4. Altres organismes estatals i europeus en matèria de prevenció de riscos laborals
- INSTITUTO NACIONAL DE SEGURIDAD Y SALUD EN EL TRABAJO (INSST).
És l’organisme de referència nacional en matèria de seguretat i salut en el treball. Exerceix la Secretaria de la Comissió Nacional de Seguretat i Salut en el Treball i actua com a centre de referència nacional en relació amb altres institucions de la Unió Europea, garantint la coordinació i transmissió de la informació que haurà de facilitar a escala nacional, en particular respecte a l’Agencia Europea para la Seguridad y la Salud en el Trabajo. És també l’òrgan científic i tècnic especialitzat de l’Administració General de l’Estat que té com a missió l’anàlisi i l’estudi de les condicions de seguretat i salut en el treball, així com la promoció i suport a la millora d’aquestes. Estableix la cooperació necessària amb els altres òrgans de les comunitats autònomes amb competències en aquesta matèria.
- AGENCIA EUROPEA PARA LA SEGURIDAD Y SALUD EN EL TRABAJO.
Amb seu a Bilbao, va ser creada per la Unió Europea el 1996, per servir les necessitats d’informació dels ciutadans europeus interessats en la matèria. La seva missió consisteix a aconseguir uns llocs de treball més segurs, saludables i productius a Europa. Compta amb personal especialitzat en seguretat i salut en el treball (SST) i amb especialistes en els àmbits de la comunicació i l’administració. L’agència és una organització tripartida, cosa que significa que coopera amb els governs, els empresaris i els representants dels treballadors.
- FUNDACIÓN EUROPEA PARA LA MEJORA DE LAS CONDICIONS DE VIDA Y DE TRABAJO.
La seva principal missió és proporcionar informació, assessorament i experiència que serveixi de clau en el camp de la política social de la Unió Europea en relació amb les condiciones de vida i treball a Europa. Tot això sobre la base d'una informació, investigació i anàlisis contrastades.