Models d'organització de les fonts

Actualment hi ha moltes eines tecnològiques que permeten organitzar un espai virtual accessible des de qualsevol terminal. La tendència és la presència de la imatge i la identificació clara del recurs. Cada centre haurà de prendre una sèrie de decisions a l'hora de triar el seu suport tecnològic, per la qual cosa és interessant analitzar-ne alguns models.

A continuació es presenten 6 models de diferents centres educatius de primària i s'analitzen les seves característiques.

beporlandai.jpg Model 1. Blog de tecnologia blogger. Plantilla de visualització dinàmica amb webmixes Symbaloo enllacats. Classificació CDU.Escola Orlandai
Model 2. Plantilla dinàmica de Genially. Incorpora un assistent virtual interactiu que guia l'ús de la biblioteca digital. Ús de descriptors per a classificar àrees i nivells. Encara en construcció ZER Riu i Serra.
rosaoriolbep.jpg Model 3. Blog de tecnologia wordpress amb webmixes Symbaloo incrustats. Plantilla Classic Chalkboard. Ús de descriptors per a classificar per usuaris i matèries. Escola Rosa Oriol.
recursoscormaria.jpg Model 4. Agregador Pearltrees. Plantilla estàndard. Ús de descriptors per a classificar per usuari i matèria. C.Cor de Maria.
Model 5. Utilitza una pàgina dins d'una web com a contenidor de diferents webmixes creats amb Wakelet. Classificat per departaments didàctics. Institut Tarragona.

Com funcionen aquests models?



Model 1: a partir del correu electrònic de la biblioteca cal crear un blog de visualització dinàmica, que ofereix diferents dissenys de presentació: snapshot, magazine, flipcard, mosaic…
Per una altra banda, cal registrar-se a la plataforma Symbaloo. Amb el compte que obriu, podreu crear diferents webmixes, però no els podreu visualitzar tots a l'hora, així que cal inserir-los o enllaçar-los en un "contenidor", un altre espai virtual, en aquest cas el blog. En aquest model, a partir de la Classificació Decimal Universal (CDU) es vertebren una sèrie de webmixes, dels quals en trobem una breu descripció i una sèrie de descriptors associats que els identifiquen.

Cada teula del webmix és un recurs que pot titular-se i associar-se a una imatge. També hi ha una galeria de colors que pot utilitzar-se com a distintiu, segons els criteris que decidim. Per exemple, dins del webmix de Llengua, les teules grogues poden ser per a CI, les taronges per a CM, etc. O bé per a la dimensió X d'una matèria.

En aquest model el sistema de navegació és ben simple: per avançar o retrocedir comptem bàsicament amb el tancament de finestres o l'ús de botons de retrocés o avançament.




Model 2: amb l'eina en línia Genially de presentacions interactives. Fet sense cap plantilla determinada. Aquest model utilitza extensions del Genially desenvolupades per Scape i traduïdes i actualitzades per Sandbox Educations que enriqueixen la interacció ja que permeten la personalització de l'itinerari de cerca, l'efecte de màquina d'escriure i altres.


Model 3: aquest model també funciona amb un "contenidor" de webmixes (Symbaloo). En aquest cas partim de la creació d'unblog de wordpress i triem la plantilla de visualització "Classic Chalkboard". Cal crear un menú de pàgines i jerarquitzar-les.

Les pagines condueixen a cicles escolars i matèries, també a les especialistats i als projectes d'aula. A cada pàgina del blog s'hi incrusta el webmix que s'ha creat previament.

Els comptes del Symbaloo son per cicle, de manera que cada equip docent pot gestionar els seus webmixes. La navegació la fem per mitjà de les categories establertes i els menús desplegables. Les etiquetes de les categories situen clarament el nivell i la matèria.



Model 4: permet organitzar jeràrquicament i linealment els recursos amb el criteri que es vulgui. Com a Symbaloo, l'edició d'un recurs permet incorporar una imatge i un títol identificatiu. Com a xarxa social pots compartir les col·leccions creades, com es pot fer amb els webmixes de Symbaloo, però cal tenir en compte que, un cop importat, no es permet l'edició per a actualitzar-lo.
Existeix per defecte una estructura jeràrquica i lineal. S'hi navega a partir dels botons. Cal crear un compte a Pearltrees amb el compte de correu de la biblioteca.



En el model 5: s'utilitza un web Wix com a contenidor. Dins d'una de les seves pàgines s'enllacen, per departaments didàctics, diferents webmixes creats amb Wakelet. Wakelet és una plataforma de curació de continguts que permet enllaçar URL, pujar arxius, etc. Per accedir a la plataforma cal crear un perfil gratuït, utilitzant el compte de correu de la biblioteca, per exemple. Després es poden anar crean les col·leccions de recursos. Quan s'afegeix el recurs es poden fer descripcions, afegir-hi una fotografia, etc.

L'exemple que posem recull també recursos didàctics, no tan sols informatius.

Per saber-ne més: