M5. Tema 3. El manteniment i la seguretat del servei
Aquest blog no requereix un manteniment excessiu, ja que no estem parlant del blog principal de la biblioteca que es va farcint amb articles de les activitats quotidianes o de notícies interessants per a la comunitat.
En aquest cas, el manteniment del blog ha de consistir a fer una bona revisió dels enllaços, a vetllar per l’actualització i la idoneïtat dels recursos que hem seleccionat i a tenir un bon sistema de seguretat que conservi la informació que tenim en el blog.
1. Revisió d’enllaços
Es recomana fer una revisió un cop cada curs dels enllaços als recursos per verificar que funcionen correctament o arreglar o substituir els que han deixat de funcionar.
De les múltiples solucions que es troben a la xarxa per mecanitzar aquest treball, recomanem aquestes dues per la seva simplicitat.
1. Eina en línia i gratuïta que detecta enllaços trencats: Dead link Checker
Caldrà introduir la URL de la pàgina principal del nostre blog i seleccionar que faci una comprovació a tot el lloc web. Al cap d'uns segons retorna un informe dels enllaços trencats que ha trobat.
2. Existeix una altra eina, un complement anomenat Pinger del navegador Firefox. Per instal·lar-lo hem d'anar a Eines | Complements i des del cercador escriure Pinger. Quan hi aparegui caldrà clicar al botó Instal·lar.
Una altra manera d'instal·lar-lo és des d'aquesta pàgina de complements de Mozilla.
A continuació podeu baixar-vos un tutorial en PDF de com funciona aquest detector d’enllaços trencats.
2. Còpies de seguretat
La seguretat de la informació que publiquem és un aspecte que solem descuidar, ja que en principi, les aplicacions funcionen correctament. Però hem de poder respondre a hipotètiques fallades dels sistemes d’informació del centre, a canvis en els proveïdors gratuïts d'allotjament d'arxius, etc., i preservar com a mínim la informació més essencial de la nostra activitat.
És per aquest motiu que es recomana fer una còpia de seguretat del contingut del blog un cop a l'any, normalment, en acabar el curs, sempre i quan hàgim introduït canvis.
En les pràctiques següents trobareu els tutorials de com fer-la tant en XTECBlocs com en Blogger.
3. Arxiu de la informació generada al blog
En el cas del blog de recursos es recomana guardar en format electrònic, diferents arxius concentrats en una carpeta titulada "Documentació del blog".
Aquesta carpeta electrònica caldrà conservar-la en tres llocs: l’ordinador, una memòria externa i el Google Drive del compte de la biblioteca, i haurà de contenir:
- Un document amb la contrasenya d’administració del blog on també pot contenir les contrasenyes d’altres eines 2.0 usades per la biblioteca: blog general, xarxes socials, web, twitter, pinterest, etc.
- Les imatges que apareixen en el blog.
- Una còpia de seguretat del blog. Com s'ha dit abans, caldrà fer-ne una en el moment de la posada en marxa, i després, una cada curs, si s'ha fet algun canvi.
La custòdia d’aquesta carpeta haurà de ser compartida entre la persona responsable de la biblioteca, la direcció del centre i les persones de la comissió de la biblioteca (Des de Google Drive és molt fàcil compartir els documents).