M3.Tema 7: El diari La Vanguardia

1. Localització de les eines de cerca

L'edició digital de La Vanguardia s'ofereix per defecte en castellà. Si l'usuari vol consultar l'edició en català ha de desplegar el menú principal i dins de la secció Servicios trobarà en primer lloc Edició en català

La publicació ofereix dues eines de cerca:

  • la casella de cerca, localitzada en la part superior de la capçalera
  • l'Hemeroteca, que es localitza en el menú desplegable també dins de la secció Servicios



En la secció de l'Hemeroteca trobeu l'arxiu de totes les edicions del diari des dels seus inicis, l'any 1881, i les podeu consultar de manera gratuïta. La portada de l'hemeroteca ofereix diversos apartats:

  • Tal día como hoy mostra efemèrides.
  • Un dia en tu vida ofereix la possibilitat de consultar i descarregar en pdf el diari complet del dia cercat.
  • Qué puedo hacer con la hemeroteca?, explica les diverses maneres de cercar per treure'n el màxim profit a aquest gran patrimoni cultural i periodístic.



2. La consulta

Distingireu entre la consulta a través del motor de cerca que trobeu al marge superior dret de totes les pàgines de la que podeu fer a partir de l'hemeroteca.

La consulta per paraula clau en el motor de cerca, com fins ara heu vist, no discrimina l'ús de minúscules/majúscules, ni la presència d'accents. Quan escriviu dues paraules clau, no restringiu la cerca sinó, al contrari, recupereu articles que contenen alguna de les dues paraules o bé totes dues en el text o bé en la secció. Si es vol afinar la cerca cal escriure entre cometes la o les paraules clau.

Aquesta és la pantalla inicial de l'hemeroteca en la qual podeu cercar per paraula clau i acotar la data.

Si premeu a la icona de la lupa encara que no introduïm cap paraula de cerca, el sistema us permet fins a 4 maneres de cercar:

Quatre maneres de cercar la informació en l'hemeroteca:

  • Per paraula o paraules clau, que en les opcions de cerca permet centrar-se només en portades o en suplements concrets i també exclou paraules clau.
  • Per dia, és a dir, consultar una edició completa d'una data concreta.
  • Per tendència, que permet comparar l'aparició de fins a 3 conceptes en totes les edicions.
  • Per etiquetes, presentades en forma de núvol o llista de les cerques més freqüents en les últimes 24 hores, en l'últim mes o sempre.


3. El resultat

A partir del motor de cerca recupereu articles que continguin les paraules clau en algun dels camps habituals: secció, títol o text. El sistema us permet ordenar els resultats per rellevància o data i també la versió catalana/castellana.


L'article pot ser compartit, imprès o valorat. La lectura inicial és gratuïta però per a la lectura de l'article sencer cal estar subscrit.

La cerca per etiqueta us remet el nombre d'articles o documents amb aquella etiqueta ordenats per rellevància, és a dir en primer terme els documents amb les dues paraules de la cerca, i a continuació mostra documents amb una de les dues paraules de la cerca. Per defecte, apareixen ordenats de més actual a menys, però també podeu ordenar-los a l'inrevés. Us dona la informació de l'edició, la data, el tipus d'edició (suplement, general…) i número de pàgina.


Podeu descarregar, imprimir, compartir o visualitzar la pàgina sencera.

El resultat en la cerca per Tendències us remet a un gràfic en què podeu veure una línia per a cada una de les paraules cercades (fins a tres) en un eix cronològic. Si premeu damunt la línia podreu veure el nombre de vegades que apareix el terme al llarg del temps i visualitzar el que us interessi.



En aquest diari es pot observar una arquitectura de la informació més desenvolupada. És a dir, l‘organització, recuperació i presentació d‘ informació per mitjà del disseny estructural d‘interfícies més intuïtives i usables.


La usabilitat és la percepció de quan consistent, organitzat, eficient, productiu, fàcil d‘usar i intuïtiu és el procés de completar una tasca concreta dins un sistema. En aquest cas, la tasca de cercar i trobar informació.