M3.Tema 4: La cerca d'informació als diaris
Els diaris formen part de les fonts d'informació primària que són les que ofereixen la informació original, a diferència de les fonts d'informació secundària que ofereixen una llista de fonts relacionades amb el tema que ens interessa, com podrien ser les bibliografies o els catàlegs.
Documentalment, els diaris són publicacions periòdiques que apareixen amb una periodicitat diària i que combinen una gran riquesa de tipologies de textos continus i discontinus.
Els diaris es poden trobar impresos o en línia. Són una font molt escaient per treballar temes d'actualitat d'una manera genèrica i simple, si ens referim a diaris d'informació general. A més a més, són útils en la recerca d'informació de temes transversals, alguns tipus de projectes, en la preparació de diades, efemèrides, campanyes, etc.
També és una font molt útil per desenvolupar algunes de les habilitats cognitives incloses en el tractament de la informació com la d'anàlisi i interpretació de la informació o la lectura crítica.
En la versió digital habitualment presenten o bé una hemeroteca, que és on es troben totes les edicions anteriors a l'actual, o bé un motor de cerca, que permet rastrejar un descriptor en les diferents edicions.
En general, tots comparteixen una estructura molt similar: a la capçalera es troben diversos elements com ara algun tipus de publicitat, l'accés a les xarxes socials, serveis, accés al compte personal i l'accés a les seccions del diari; al marge dret trobem publicitat o promocions del mateix diari i, en la part central, les notícies.
- Són fonts d'informació primària, és a dir, ofereixen informació original.
- Documentalment són publicacions periòdiques.
- Són un compendi de diferents tipologies textuals: combinen textos continus i discontinus.
- En l'actualitat molts es presenten en format imprès i digital.
- Mantenen una organització de la informació molt semblant.
- Són fonts molt adients per a la recerca d'informació actual.
- Projecte La premsa digital: anàlisi i propostes didàctiques. Escola Puig-Agut de Manlleu.
- Lectura de diaris digitals. Escola Ferreries de Tortosa.
- Daniel CASSANY, La premsa digital a classe. Universitat Pompeu Fabra, 2013