M3.Tema 3: Algunes estratègies digitals


El recull de recursos és una eina pensada per ajudar l’alumnat i el professorat en la cerca i l'obtenció d’informació. Pot ser útil tant per al plantejament d’activitats i treballs que impliquin investigació, com per treballar estratègies específiques de maneig d’informació amb l’objectiu d’ajudar els alumnes a adquirir una certa autonomia.

En aquest sentit a continuació es recullen les següents estratègies:

  • Analitzar l’estructura d’una web.
  • Traçar un pla de cerca.
  • Contrastar informació de diferents fonts.
  • Valorar la fiabilitat d’una web.



1. Analitzar l'estructura d'una web



La immediatesa a què estan acostumats els alumnes fa que, també en el cas de la cerca a la xarxa, es moguin ràpid: arriben a la web i, un cop al davant, no són capaços de trobar aquella informació que cerquen, perquè busquen la informació literal, perquè desconeixen l'estructura de la web i no estan acostumats a passar-hi estona explorant.

Cal ensenyar els alumnes a moure's per dins de la web: explorar-la, descobrir com està organitzada, consultar enllaços, valorar qui hi ha darrere del web, analitzar-ne la fiabilitat…

Es poden proposar activitats exploratòries de webs del recull de recursos, més o menys obertes en funció de l'expertesa dels alumnes. Vegeu-ne un exemple a partir del web del Museu d'Història de Catalunya:



Exemple de planificació de l'activitat.


2. Traçar un pla de cerca


Abans d'emprendre un viatge, normalment, planifiquem la ruta que farem: definim on volem anar, per on passarem, quines aturades farem… De la mateixa manera, si volem fer una cerca eficaç a la xarxa cal dedicar una estona a pensar-hi abans de posar-s'hi.

Els estudiants acostumen a fer les cerques sense pensar-hi gaire, seguint sempre les mateixes rutines (que no acostumen a ser eficaces). Cal ensenyar-los a traçar un pla de cerca.





Exemple de planificació de l'activitat

3. Contrastar informació de diferents fonts


"Avui la dificultat ja no està en trobar la informació, sinó en saber si és veraç o no. S’han d’ensenyar maneres –tant als adolescents com als adults– de contrastar la informació i veure si les fonts són fiables. La majoria tenen alguna motivació ideològica, econòmica, empresarial… I hem d’ensenyar a ser crítics també en el món no digital."

Jordi Jubany, El diari de l'educació.

Molts alumnes, en fer una cerca d'informació, s'acontenten amb el primer resultat que troben, sense qüestionar-se que la informació que ofereix pot ser veraç o no ser-ho. Aprendre a contrastar la informació de diversos webs que tracten un mateix tema és indispensable per poder navegar i cercar informació de qualitat.

Vegeu-ne un exemple d'activitat que treballa el contrast d'informacions:



Exemple de planificació de l'activitat.

Altres exemples:

Lectura de diaris digitals. Exemple d'activitats Escola Ferreries (Tortosa)


4. Valorar la fiabilitat d'una web


Cal ensenyar a navegar de forma crítica, seleccionant la informació veraç i adequada i descartant aquella que no ho és. Per això és necessari anar introduint els alumnes, de forma progressiva, en els criteris de fiabilitat de la web.
Proposem una activitat que es pot adaptar a tots els nivells:


Exemple de planificació de l'activitat.