M3.Tema 1: L'explotació didàctica dels recursos informatius

El coneixement dels recursos informatius és una de les destreses que cal que els alumnes adquireixin al llarg de l'educació obligatòria per a desenvolupar una bona competència informacional i digital. El servei acabat de crear servirà perquè els alumnes interactuïn amb recursos fiables i útils, facilitant-los les tasques de cerca i obtenció d’informació en els treballs que així ho requereixin.

Per fer una bona explotació didàctica d'aquest recull caldrà, en primer lloc, que tant el responsable de la biblioteca com el professorat del centre coneguin el corpus documental d’aquest nou servei. Això els permetrà dissenyar activitats, bé des de la biblioteca, bé en coordinació amb el professorat de les àrees, que incorporin la seva consulta com a font d’informació. Serà una bona manera d’integrar, de forma natural, l’ús del servei en qualsevol acció que requereixi cerca d’informació, tot treballant diverses estratègies digitals.

1. La programació d’activitats

A l'hora de programar activitats relacionades amb l'explotació de recursos informatius caldrà tenir present tant el context educatiu (desenvolupat més avall) com el disseny de les activitats (explicat en el tema 2).


1.1. El context educatiu

Caldrà conèixer el marc normatiu per al desenvolupament de les competències bàsiques en matèria lingüística, audiovisual i d’informació elaborades pel Departament d’Ensenyament i les orientacions que ofereix el Programa biblioteca escolar “puntedu” en els documents de referència i en els materials dels cursos de formació.

Marc normatiu

  • En el DECRET 119/2015, de 23 de juny, d'ordenació dels ensenyaments de l'educació primària, a l’annex 1 es descriuen les Competències Bàsiques que han d’haver assolit els alumnes en finalitzar l’educació Primària. Entre elles, la competència comunicativa lingüística i audiovisual (CB1) i la competència digital (CB5).

Font: http://ensenyament.gencat.cat/web/.content/home/departament/publicacions/a-cop-ull/infografia-curriculum-primaria.pdf

  • El DECRET 187/2015, de 25 d'agost, d'ordenació dels ensenyaments de l'educació secundària obligatòria, en l'àmbit digital diu el següent:

"Desenvolupar les competències bàsiques de l’àmbit digital implica, d’una banda, que les competències associades al domini instrumental de les tecnologies digitals s’han de treballar de forma transversal a totes les matèries del currículum. Per aquest motiu, s’han incorporat referències a l’àmbit digital en els continguts clau i els continguts per cursos de les diferents matèries comunes i optatives de l’etapa.

D’altra banda, les competències digitals requereixen continguts d’aprenentatge estretament relacionats amb algunes matèries.

Finalment, cal tenir en compte, a més, que l’adquisició de les competències digitals va associada a maneres específiques de treballar, ensenyar i aprendre, és a dir, a elements del mateix context d’aprenentatge. En aquest sentit, cal tenir en compte que els entorns digitals afavoreixen el treball col·laboratiu dels alumnes, fet que permet crear i compartir coneixement fent-los protagonistes del seu aprenentatge".


  • En la proposta de desplegament de les Competències Bàsiques de l’àmbit lingüístic a primària que fa el Departament d’Ensenyament trobem:

Competència 7: Aplicar estratègies de cerca i gestió de la informació per adquirir coneixement propi.

És a dir, que els alumnes, en finalitzar la primària, hauran de ser capaços de treballar amb la informació procedent de diverses fonts, de seleccionar i organitzar aquesta informació i transformar-la en coneixement. D’entre els continguts clau que es proposen per ajudar a desenvolupar aquesta competència, hi ha les estratègies de cerca i les fonts d’informació.



  • Paral·lelament, en la proposta de desplegament de les Competències Bàsiques de l’àmbit digital, trobem:

Competència 4: Cercar, contrastar i seleccionar informació digital tot considerant diverses fonts i entorns digitals.

En els continguts clau que es proposen per ajudar a desenvolupar aquesta competència tornen a aparèixer les fonts d’informació digital: diccionaris, enciclopèdies, portals d’interès educatiu, premsa i revistes, llibres digitals, cercadors multimèdia, espais web 2.0, etc.



  • Igualment, en la proposta de desplegament de les Competències Bàsiques de l’àmbit lingüístic a secundària trobem:

Competència 3: Desenvolupar estratègies de cerca i gestió de la informació per adquirir coneixement



  • També, en la proposta de desplegament de les Competències bàsiques de l’àmbit digital a secundària trobem vàries competències relacionades amb el tractament de la informació i l’organització dels entorns de treball i aprenentatge:



Orientacions del Programa biblioteca escolar "puntedu"

Funcions de la biblioteca escolar

Entre les funcions de la biblioteca escolar recollides en el document Directrius i Estàndards per a les biblioteques dels centres educatius de Catalunya, trobem les de facilitar l’adquisició de les competències en l’ús de la informació.

La biblioteca, conjuntament amb l’àrea tecnològica, i amb l’objectiu d’aprofitar les sinergies del centre educatiu, ha de proporcionar eines i estratègies per fomentar la competència en l’ús de la informació i fer que aquesta competència esdevingui un escenari formatiu a l’abast de l’alumnat i del professorat.

El model 3·3·3

El Programa biblioteca escolar “puntedu” adopta el model 3·3·3, segons el qual la competència informacional integra tres grans capacitats: Cercar la informació, Tractar la informació i Comunicar el coneixement. Cadascuna d'elles es desglossa en tres habilitats i cada habilitat es descompon en 3 destreses. En total hi resulten 27 destreses bàsiques (Blasco i Durban, 2012).

Font: Competència informacional a l’aula

Aquest model de concreció de les capacitats informacionals permet a l’alumne transformar en coneixement personal tot allò que ha anat investigant, així com afegir-ne la seva pròpia opinió.

Tot i que aquesta proposta engloba les tres capacitats bàsiques, en aquest curs ens centrarem en la proposta de dissenyar activitats i plantejar estratègies per desenvolupar la primera capacitat, la Cerca de la informació amb les habilitats i destreses que es desprenen.

Per saber-ne més