M2.Tutorial 2b: Per editar noves entrades amb Blogger

En aquest tutorial trobareu el procediment per fer noves entrades al blog, és a dir, com entrar-hi nous recursos.

1. Procés a seguir

 • Creació una entrada o article nous
 • Inserció d’una imatge identificativa del recurs que volem entrar
 • Inserció de l’enllaç al recurs des de la imatge
 • Introducció d’una breu ressenya del recurs
 • Assignació de l’etiqueta o etiquetes que identifiquen el contingut del recurs
 • Activar l’enllaç al recurs des del títol

2. Desenvolupament del procés

2.1. Creació d'una entrada o article nous

 • Comproveu que teniu seleccionat el blog de Recursos digitals, prement la pestanya situada a la part superior esquerra i cliqueu a Nova entrada i ompliu el títol amb el nom del recurs.2.2. Inserció d’una imatge identificativa del recurs

 • En primer lloc ompliu el títol del recurs i a continuació inseriu, en el contingut, una imatge mida de 124x120 px. Normalment la imatge serà la de la portada del recurs reduïda a la mida descrita. En el cas que amb la reducció no es mantinguin les proporcions, podeu seleccionar un retall de la imatge, de la mida indicada, que sigui significatiu.


 • Per inserir la imatge, cliqueu a la icona de la imatge i aneu a buscar-la a l'arxiu de l'ordinador on la teniu, seleccioneu-la i inseriu-la a l'article.2.3. Inserció de l'enllaç al recurs des de la imatge

 • Un cop inserida la imatge, caldrà seleccionar-la situant el cursor fora de la imatge i fent doble clic amb el botó esquerre del ratolí.


 • Clicant a la icona Enllaç apareixerà aquest quadre, on escriurem l'enllaç de destí del recurs. Després hem de seleccionar Enllaç en una finesa nova.


 • Aquesta operació de vegades costa si no cliquem dos cops per seleccionar la imatge amb el cursor situat fora de la imatge. Una altra manera d'obrir el quadre de diàleg de l'enllaç és clicar dos cops sobre la icona Enllaç.

Recordeu que per estalviar temps als usuaris, es recomana introduir la URL directa al recurs i no la que porti a pàgines intermèdies.


 • Com que per defecte la imatge se situa al mig de la pàgina, caldrà posar-la al costat esquerre per guardar la simetria amb la resta de recursos ja entrats. Des del mode Redacta, de vegades costa, és per això que recomanem fer-ho des de mode HTML i canviar la posició center per left. Així, doncs, la sintaxi per col·locar la imatge a l'esquerra haurà de ser la següent:


 • Per col·locar la imatge a l'esquerra, solament caldrà entrar en mode HTML, i canviar la paraula center per left mantenint els tres símbols ;"> que hi ha a continuació.
 • Aquesta operació s'ha de fer després de posar l'enllaç al recurs, perquè com s'ha dit abans, la imatge tendeix a tornar al centre de l'article.
 • Si en entrar al codi HTML trobem sintaxis repetides referides a la imatge, les podrem eliminar, ja que és codi duplicat i no ens interessa tenir-lo.2.4. Introducció d’una breu ressenya del recurs

 • A continuació caldrà fer una petita ressenya del recurs tot indicant el nivell educatiu al qual va adreçat. S'aconsella fer una redacció sintètica i usar un registre senzill i directe en la descripció del recurs.
 • Si copiem la descripció del recurs de la pàgina original i l’enganxem en l’article des del mode Redacta, arrossegarem codi brut, la qual cosa no interessa per motius d’accessibilitat. Es recomana, doncs, enganxar-la des de mode HTML, que no inserirà codi brut, i tornar a mode Redacta per acabar d’arreglar el paràgraf: posar les negretes, les cursives, fer punts i apart, etc.
 • Si escrivim directament la descripció del recurs podrem fer-ho des de mode Redacta, ja que d’aquesta manera no es genera codi brut o sobrer.


Per entrar la descripció dels recursos s’aconsella no copiar i enganxar des del mode Redacta perquè s’arrossega molt codi brut que dificulta l’accessibilitat a les persones amb dèficit visual. En aquest cas, cal anar a codi HTML i enganxar-lo directament.

Per mantenir els espais correctes en el cos de l’article, el codi HTML hauria de tenir aquest aspecte un cop acabada la redacció.

<div class="separator" style="clear: both; text-align: left;">
<a href="http://www.mhcat.cat/exposicions/exposicio_permanent" 
target="_blank"><img 
alt="http://www.mhcat.cat/exposicions/exposicio_permanent" border="0"
src="http://1.bp.blogspot.com/-
r8p62GyDt9Q/VTSjw_mwNQI/AAAAAAAAAww/qDiaiE-
s6As/s1600/capsalera_left.gif" /></a></div>
<br />
<br />
<br />
Podeu trobar el relat de les diferents etapes històriques a Catalunya amb 
explicacions i imatges complementàries. Es pot llegir també en 
<a href="http://www.en.mhcat.cat/content/view/full/96">llengua anglesa</a> 
i <a href="http://www.es.mhcat.cat/content/view/full/96" 
target="_blank">castellana</a>.
<br />
<br />
<b>Nivell recomanat: Cicle Superior</b>

Per fer-ho més entenedor a continuació s'explica el significat de cada etiqueta.

 * <div> </div> Entre aquestes etiquetes s'allotja la informació referida a la 
imatge enllaçada.

 * <br/> <br/> <br/> Aquestes etiquetes indiquen tres salts de 
carro o espais entre la imatge i la descripció.

 * La descripció es veu sense cap etiqueta.

 * <br/> <br/> Dos espais més separen la descripció del nivell recomanat.

 * <b> </b> Aquestes etiquetes indiquen negreta i s'usen per destacar el **Nivell recomanat**

La negreta també se sol indicar amb <strong> </strong>.

Per tenir un article net de codi sobrer caldria eliminar les sintaxis de codi que no fossin les imprescindibles.2.5. Assignació de l’etiqueta o etiquetes que identifiquen el contingut del recurs

 • Aneu a l’apartat Configuració i seleccioneu les etiquetes que més s’adeqüin al contingut del recurs que estem entrant.


 • Si ja tenim les etiquetes entrades, només caldrà seleccionar-les. Recordeu que en podem seleccionar més d’una per a cada recurs. Així el podrem recuperar clicant a cada etiqueta assignada.
 • Si entrem un recurs del qual no tenim etiqueta feta, caldrà escriure-la per primer cop en el requadre blanc. Quan publiquem el recurs, aquesta etiqueta s’afegeix, en ordre alfabètic, a la llista que ja tenim.2.6. Activar l’enllaç al títol del recurs

És interessant accedir al recurs des del títol. És per això que caldrà activar la funció corresponent.

 • A la dreta de l’article veureu Configuració d’entrades. Cliqueu a Enllaços i inseriu la URL de destí del recurs a la casella Enllaç de títol. No oblideu desar el canvis prement el botó FET.
2.7 Moderació dels comentaris

 • Si voleu configurar l’opció que no hi hagi comentaris caldrà seleccionar-la, però potser ens interessa saber què opinen els usuaris del recurs usat:
2.8. Publicació del recurs

Ja podem publicar l’article prement Publica i el recurs apareixerà a l’esquerra, situat en primer lloc.