Altres eines per a la gestió i la difusió

A les pràctiques anteriors hem vist algunes eines útils per la gestió i la comunicació d’informació de la nostra biblioteca escolar en línia. Completarem aquest mòdul amb dues eines també força útils per a aquesta funció: Scoop.it i Pinterest.

Scoop.it

Scoop.it és un servei de la web 2.0 per recopilar i publicar en un web, a manera d'una revista o diari, articles rellevants sobre un tema o temes del nostre interès. A aquesta acció els anglòfons li diuen 'content curation' i la persona que la realitza és la 'content curator'.

És interessant introduir aquesta eina 2.0 a les nostres biblioteques ja que permet filtrar, seleccionar i preservar informació útil d’entre la gran quantitat que ofereix la xarxa.

A Scoop.it podem crear diversos canals, amb el seu títol i descripció, i alimentar-los amb els enllaços que descobrim quan naveguem. Facilita un bookmarklet que podrem prémer quan estiguem llegint una pàgina interessant per afegir-la fàcilment al canal que ens interessi. També podem fer-nos “seguidors” d’altres canals i descobrir contingut nou dins la xarxa. Scoop.it ens farà suggeriments basant-se en les paraules clau que defineixen els nostres interessos. Podem escriure articles nous partint de zero o bé redifondre l’scoop d’un altra canal al mateix temps que ho compartim a Facebook i Twitter.


També podeu consultar alguns exemples del seu ús a diferents biblioteques:


Per saber més sobre la preservació de continguts


Pinterest


Segons Viquipèdia, Pinterest és una xarxa social que permet trobar, filtrar, organitzar i compartir imatges i vídeos que hi ha a Internet. Els usuaris poden crear i organitzar per temes col·leccions d'imatges, esdeveniments, interessos, aficions, etc. Tots aquests continguts es distribueixen en forma del que s'anomenen pinboards, que visualment són com taulers d'anuncis.
De la mateixa manera que Scoop.it, Pinterest resulta una plataforma molt visual que facilita recopilar en un mateix espai determinats interessos. A més, els usuaris poden seguir els taulers d'altres persones que comparteixin els mateixos temes d’interès. A diferència de Scoop.it, Pinterest és basa en imatges per comptes d’enllaços però la versatilitat d’ambdues eines les fa força complementaries.
Del blog LecturaLab de la Fundación Germán Sánchez Ruipérez extraiem la següent informació: “Pinterest és un tauler d'anuncis digital que s'ha situat entre les deu xarxes socials amb més trànsit. Ellyssa Kroski, directora dels sistemes d'informació del New York Law Institute, ha publicat dos articles al seu bloc iLibrarian, on recull un total d'onze utilitats que se li poden donar a aquesta nova xarxa social en una biblioteca. Segons Kroski, Pinterest té un gran potencial per a qualsevol biblioteca i altres organitzacions al poder crear pantalles visuals amb els recursos i serveis que s'ofereixen…”
De les diferents idees que recull Kroski, en destaquem les següents:

  • Crear un tauler amb llibres recomanats: Per a això, Kroski recomana fer diferents taulers en què es divideixin les obres per categories: ficció, no ficció, literatura juvenil, ciència ficció, terror, viatges, els més populars, recomanats, etc.
  • Córrer la veu sobre trobades amb autors: En cas que algun escriptor vagi a oferir una xerrada a la biblioteca, Kroski creu interessant crear un tauler d'anuncis on es reculli més informació sobre l'autor, portades dels seus llibres, enllaços a entrevistes , etcètera.
  • Incloure vídeos educatius i en streaming: Pinterest permet l'ús compartit de vídeos de YouTube. La biblioteca podria crear taulers en què destacar vídeo tutorials, en streaming o vídeos en què es mostri com realitzar una recerca determinada.
  • Crear un tauler amb llibres electrònics: En aquest es podrien incloure els últims títols que s'hagin adquirit o aquells que es consideren els més populars.
  • Crear un tauler amb els pròxims esdeveniments: No només es poden incloure fotos amb informació sobre activitats o trobades que s'hagin de dur a terme a la biblioteca, sinó també imatges amb esdeveniments que s'hagin realitzat amb anterioritat.
  • Destacar col·leccions especials o exposicions: Pinterest, segons Kroski, és una excel·lent oportunitat per mostrar col·leccions especials de la biblioteca: manuscrits, exposicions, o col·leccions d'imatges.


Us proposem els següents enllaços per aprofundir en l'ús d'aquesta eina:
Video Tutorial de Pinterest en español YouTube. Totemguard

Manual pinterest 2013. Walnuters

Guia para Principiantes como Usar Pinterest. en-rHed-ando


També podeu consultar alguns exemples del seu ús a diferents biblioteques:


Per saber més

i 5 ways to use Pinterest in your library. iLibrarian.