Els marcadors socials

Concepte i funcions

Els marcadors socials són eines que permeten guardar, gestionar i compartir en un espai web les nostres adreces d’interès.

Un cop ens hem donat d'alta a un marcador social, podem anar guardant els enllaços que ens interessen, a la vegada els podem etiquetar (utilitzant etiquetes o tags) i també hi podem afegir una breu descripció. Això ens permet recuperar les webs des de qualsevol ordinador que tinguem connectat a la xarxa. A més a més d’un ús personal, amb els marcadors socials podem:

 • compartir els enllaços amb altres usuaris de l’aplicació que estiguem utilitzant,
 • crear llistes i decidir si volem que siguin o no públiques,
 • inserir els enllaços en un bloc o espai web.

Visualitzeu aquest vídeo, és una bona il·lustració del concepte de marcador social:

Podeu ampliar el concepte de marcadors socials a la Wiquipèdia:

Els Marcadors Socials a la biblioteca escolar 2.0

A part de l’ús personal i professional que en podem fer,per a l’escola i especialment des de la biblioteca, l’ús dels marcadors socials té una gran potencialitat per tot el que representa en el context de la Competència Informacional, concretament en la cerca, selecció i recuperació de la informació.

Noteu les possibilitats educatives des de l'escola i des de la biblioteca de diferents eines de marcadors socials:

Si entenem que la biblioteca escolar és un espai de gestió de la informació que ha de donar suport a les activitats educatives del centre, els marcadors socials ens permeten:

 • recollir informació i documents de la xarxa que utilitza el professorat per posar-la a disposició del projectes educatius del centre,
 • recollir nous enllaços que atenen la demanda dels nostres usuaris,
 • posar aquesta informació a l'abast de l'alumnat del centre perquè esdevingui una eina educativa i de treball.

Són diversos els aplicatius que ens serveixen com a marcadors socials: Delicious, Diigo, Mr. Wong… Les funcionalitats bàsiques de cada aplicatiu són molt semblants. Caldrà que les provem, que en coneguem exemples, que pensem amb els nostres usuaris abans escollir-ne una o l’altra per a la biblioteca del centre educatiu.

Per a aquesta formació us proposem conèixer el Delicious i el Diigo. Les diferències entre tots dos les comentarem més endavant.

El Delicious


Segons Viquipèdia , Delicious és un servei de gestió d'adreces d'interès socials a través del web. Permet guardar i recuperar a la xarxa les adreces d'interès, que clàssicament s'emmagatzemaven des del navegador localment a l'ordinador, de manera que són consultables en línia i no només localment.

També en facilita la categorització amb paraules clau (etiquetes), fet que n'agilitza la localització. Però no tan sols permet agrupar-les i etiquetar-les, sinó també compartir-les amb altres usuaris del servei i així conèixer qui (i quanta gent) ha desat un determinat enllaç.


El seu èxit possiblement rau en la senzillesa de la seva interfície, en emprar un llenguatge HTML molt senzill i un sistema d'URL llegible. A més, posseïx un flexible servei de sindicació web mitjançant RSS i un codi API bastant potent que permet fer ràpidament aplicacions que treballin amb Delicious.


Podeu seguir aquests tutorials per accedir a Delicious i provar les possibilitats:

El Diigo

Diigo (Digest of Internet Information, Groups and Other stuff) és un marcador social ja consolidat,el primer objectiu del qual és la creació de grups i de xarxa per poder col·laborar i compartir. Es defineixen a ells mateixos com dos serveis en un: una eina d’investigació i col·laboració i una comunitat d’intercanvi de coneixements i de continguts (vegeu About Diigo)

Aquest vídeo ens il·lustra algunes de les funcionalitats:

Aquest és un exemple d’ús d’un Servei Educatiu:

Igual que en totes les aplicacions que hem anat veient fins ara, caldrà que us hi registreu per poder veure'n les propostes, que en aquest cas són:

 • Creació de grups: et permet crear grups i afegir-te a grups que t’interessin.
 • Extensió a la barra del navegador per a la gestió dels enllaços: guardar, compartir, etiquetar, comentar…
 • Subratllar frases de la web.
 • Afegir comentaris amb notes flotants per a tu i per a altres usuaris.
 • Compartir directament l’enllaç a través del mail, facebook, twitter o googlebuzz.

Podeu seguir aquests tutorials per accedir a Diigo i provar les seves possibilitats:

Observeu la proposta de com d’avaluar els treballs en línia dels alumnes utilitzant el Diigo:

Quant a les diferències entre tots dos, observem que a Delicious es crea una xarxa d'usuaris. Cada usuari segueix als altres, i pot, en el seu veure si és seguit per aquestes mateixes persones, o per una part d'elles, i per altres, també, encara que no les segueixi. L'elecció és individual. No hi ha grups als quals incorporar-se, com sí que passa a Diigo. A Diigo es poden seguir usuaris individuals, i, a més, es poden crear grups temàtics als que els nous usuaris poden unir-se.

Una altra funció a Diigo i que no te Delicious, i és que permet posar etiquetes amb múltiples paraules. Es fa posant els tags (etiquetes) entre cometes, per exemple "Gestió del Temps". A Delicious s’hagués hagut d’escriure ‘GestionDelTiempo’, perquè sinó, interpretaria cada paraula com una etiqueta diferent.

Un altre punt interessant i que és una característica bàsica d'aquest servei de marcadors socials són les notes o comentaris que les podem fer a les pàgines, així com també ressaltar parts del text i imatges al lloc web en el qual estiguem interessats.