Agregadors Socials, sindicació de Continguts i escriptoris virtuals

Concepte i funcions

La sindicació de continguts ens permet rebre,en un espai virtual que nosaltres haguem predeterminat, una web, un bloc un moodle, un espai de lectors de RSS…, notícies o informacions que siguin del nostre interès o de l’interès dels nostres usuaris sense haver de navegar.

Per poder-ho fer haurem d’haver escollit llocs web que permetin la sindicació de continguts indicats amb la imatge RSS (Really Simple Syndication).

Aquesta imatge ens indica que la pàgina està preparada per poder enviar una novetat al lector de feeds o agregador social cada vegada que s'editi un nou contingut, així ens evitem de navegar per diferents webs i podem estar al dia des d'un sol espai que nosaltres decidim.

Si consultem la Viquipèdia ens diu que “RSS és una família de formats de canals web XML utilitzats per a publicar continguts actualitzats freqüentment com ara llocs de notícies, weblogs o podcasts, i per mitjà dels quals es pot compartir la informació i usar-la en altres llocs web o programes."

Per gestionar les subscripcions de continguts cal que utilitzem programes o agregadors de continguts que ens permetin llegir els feeds o RSS. En tenim diferents possibilitats: Netvibes, igoogle, google reader, Symbaloo

També cal que tinguem present que espais web com els moodle, els blocs… permeten que hi puguem posar gadgets lectors de RSS.

Tingueu aquesta pàgina de referència, fa explicacions molt detallades sobre el funcionament dels RSS i s'acompanya de tutorials:

RSS explicado

Els Agregadors Socials a la Biblioteca Escolar 2.0

Des de l’escola, i especialment des de la biblioteca, hem de valorar l’ús dels RSS com a forma de filtrar i organitzar la informació.

Per fer-ho cal que prèviament decidim des d’on volem llegir aquesta informació i,per tant,haurem de conèixer diferents programes i les seves possibilitats.

Els programes que nosaltres us proposem per a aquesta formació són el Netvibes, les aplicacions de google (igoogle i google reader) i el Symbaloo.

El Netvibes

El Netvibes és un lector de RSS molt complet que ens permet afegir diferents canals de subscripció a una pàgina web i organitzar-ho per pestanyes. Aquests són alguns exemples de centres que l'utilitzen, feu-hi una mirada per conèixer-ne les possibilitats:

El Netvibes és un escriptori virtual. L'escriptori virtual és una pàgina web que ens podem personalitzar segons les nostres necessitats i els nostres interessos: visualització de blocs, llista de tasques, visualització del correu, entrades del twitter, agenda…

Però la principal funcionalitat del Netvibes,per a aquest objectiu,és que ens permet tenir informació actualitzada utilitzant la sindicació de continguts.

Registreu-vos al Netvibes per conèixer-ne el funcionament, consulteu aquest tutorial, us indicarà els passos a seguir:

Tutorial Netvibes – Lector RSS Web

El Google reader i l'iGoogle

Google té dues aplicacions que permeten la gestió de la sindicació de continguts, són el Google reader i l'igoogle

El Google reader

El Google reader és un lector de feeds,que ens pemet poder recollir en un sol espai totes les novetats dels blogs, webs… que prèviament hem seleccionat utilitzant la sindicació de continguts per després poder-ho gestionar: indicant-hi si ho volem públic o privat, si volem visualitzar-ho des d'un bloc o web nostre…

L'iGoogle

L’igoogle és un escriptori virtual que ens podem configurar a mida amb la utilització de gadgets. Aquests gadgets també els podem afegir amb forma de sindicació de continguts.

El Symbaloo

Symbaloo és un eina que ens permet crear un escriptori virtual, però sobretot ens permet llegir feeds i guardar els enllaços d’interès que nosaltres haguem seleccionat d’una manera molt senzilla i atractiva.

Vegeu-ne alguns exemples de les possibilitats:

Un cop hem obert un compte a Symbaloo,hi podem crear pestanyes, anomenades webmix;a cada pestanya hi podem afegir els enllaços o feeds que haguem seleccionats acompanyats d’una imtage i d’un nom. Cada pestanya genera un enllaç propi que podem compartir o insertar en un espai web o un bloc.

Consulteu el tutorial, obriu un compte a Symbaloo i proveu-ne les possibilitats:

Tutorial de Symbaloo