Les Xarxes socials

Concepte i funcions

Les xarxes socials es creen quan ens posem en contacte amb altres individus utilitzant una afinitat que ens uneix: de família, d’amistat, de professió, d’oci… L’accés a internet i l'actual desenvolupament tecnològic ha facilitat la creació d’aquestes xarxes superant fronteres d’espai i de temps. Així s’han desenvolupat i es continuen desenvolupant programes informàtics que tenen com objectiu posar en contacte els individus, unint-los per temes o similituds que els permet interactuar.

La Viquipèdia classifica les xarxes socials en dos tipus de grups d’acord amb el que uneix els seus usuaris:

 • Horitzontals, dirigides a tot tipus d'usuaris i sense una temàtica definida ni un objectiu concret. Les xarxes d'aquest tipus més conegudes són: Facebook, Orkut, Identi.ca i Twitter.
 • Verticals, que es basen en un tema i aspiren a reunir un gran nombre d'usuaris entorn d'aquest tema o objectiu concret.Poden ser xarxes de tipus professional (Viadeo, Xing, LinkedIn), d'oci (Wipley, Minube Dogster, Last.fm i Moterus) o mixtes.”

Feu una mirada a aquests dos articles del bloc dosdoce.com, hi trobareu una guia de diferents programes informàtics de xarxes socials i les seves funcionalitats:

Ara ens cal escollir quina, de les diverses xarxes existents, volem utilitzar. Caldrà que les coneguem i les valorem, per fer-ho ens haurem de preguntar:

 • Amb qui volem interaccionar?
 • Quina o quines xarxes estan utilitzant?
 • Quin tipus d’informació volem rebre, difondre i compartir?
 • A qui va destinada la xarxa?
 • Quines funcionalitats té?
 • Amb quina xarxa nosaltres ens sentim còmodes com a usuaris per al que ens proposem?

Dues de les xarxes socials més utilitzades i de més impacte social són el Facebook i el Twitter, amb objectius i funcionament diferents que fan que siguin complementàries en l'ús que se'n pot fer des d'una organització, tal i com ens analitza Carolina Velasco a l'article:

VELASCO, C. (2011) Diferencias entre red social (Facebook) y red de contenido (Twitter) [consulta 12/09/2011]

Les Xarxes socials a la Biblioteca Escolar 2.0

Des de l’àmbit dels centres educatius i de les seves biblioteques, les xarxes també s’han anat incorporant a la dinàmica de treball i han passat a ser una eina de comunicació i col·laboració entre el professorat a la vegada que una eina amb possibilitats educatives destinada als alumnes dels nostres centres (Docents a les Xarxes Socials).

Des de la biblioteca de l’escola, doncs, hem de tenir present també les xarxes socials i incorporar-les a les actuacions educatives i de suport a la tasca docent. Al moment de pensar en quina xarxa ens incoporarem o quina aplicació volem utilitzar per crear la xarxa des de la biblioteca escolar, a més de les reflexions esmentades a l’anterior punt cal que també valorem:

 • si la nostra escola utilitza alguna xarxa i així integrar-nos a la mateixa proposta, o bé,
 • si nosaltres valorem una proposta diferent, com establim la connexió amb la xarxa del centre educatiu.
 • Si tenim clar quina o quines activitats proposem des de la biblioteca, com ens pot afegir valor a la utilització d’una xarxa. D’aquesta manera no és el mateix si volem establir comunicació amb les famílies o si fem una activitat puntual de recomanacions de lectures amb un grup del primer cicle de l'ESO.

Després d’observar i analitzar diferents propostes que estan en funcionament ens hem decantat per presentar-vos dues xarxes amb possibilitats i usos diferents: el twitter i el facebook. També cal, però, que valorem la possible utilització del google+,una nova proposta de xarxa social de google que s'està estenent;en aquests moments només s'hi pot accedir si s'accepta una invitació que t'hagi fet arribar un altre usuari.

Us proposem que dediqueu una estona al bloc BiblioEugeni de la biblioteca de l'Institut Eugeni d'Ors de Vilafranca del Penedès per mirar l'ús que fa de les xarxes socials.

El twitter

Com a formadors i responsables de la biblioteca amb el twitter podem:

El twitter és una aplcació que permet posar en contacte un grup d’usuaris utilitzant missatges breus, de 140 caràcters. Aquests missatges permeten, a la vegada,enllaçar URL, fer menció a temes concrets (#hastag) i a altres usuaris (@usuari), en definitiva interactuar amb una comunitat (vegeu el que en diu la Wiquipèdia)

L'utilització extensiva del twitter ha fet que es vagin desenvolupant diverses aplicacions amb l'objectiu de facilitar-ne la gestió:

Proveu de fer-vos un compte al twitter si encara no en teniu, per fer-ho podeu utilitzar aquests tutorials:

Juan Ignacio Castro, des del bloc enseñar y aprender con web 2.0,ens aporta la seva experìència en la utilització del twitter:

El facebook

El facebok és una xarxa social molt estesa no només entre els nois i noies dels nostres centres sinó també per un gran nombre de col·lectius d’adults entre els que hi ha el professorat, les famílies, i personal no docent del centre. Aquest és el motiu que ens porta a presentar-lo en aquesta formació, com a possible aplicació que ens permet contactar i comunicar-nos amb els usuaris de la nostra biblioteca per així poder recollir i atendre les seves necessitats informacionals i de lectura.

No tothom comparteix la idea d’utilitzar el facebook en els centres educatius, hem de tenir en compte que la política del Departament d’Ensenyament bloqueja l’accés al facebook per defecte i només l’obre si el centre en fa la corresponent petició (http://www.ara.cat/societat/Educacio-rectifica-limita-Facebook-laula_0_389961243.html). Al costat dels detractors del facebook també hi ha centres i professorat que han iniciat interessants experiències, especialment a l’ensenyament secundari.

Pensem que abans de dir sí o no al facebook és convenient conèixer les seves funcionalitats i així poder valorar què ens en pot aportar a la biblioteca l'ús. Des de l'Escola Joan Pelegrí de Barcelona van fer la següent opció: Facebook a la biblioteca escolar?

El facebook és un aplicatiu informàtic que té per objectiu crear xarxes entre els usuaris. Per fer-ho hem de tenir un compte i després ja podem posar-nos en contacte amb altres usuaris com a seguidors o com a amistat, escriure al nostre espai (mur) a la vegada que podem seguir les novetats que les persones amb qui hem creat xarxa han publicat al seu espai. També hi podem afegir fotografies i videos, crear esdeveniments públics o privats, comunicar-nos per xat, rebre comentaris, seguir fils de converses, integrar altres aplicacions (twitter…)

La Viquipèdia diu: “El Facebook és una xarxa social llançada el 2004 i que pertany a la companyia privada Facebook, Inc. La xarxa permet afegir gent com a amics i enviar-los missatges, compartir enllaços, fotografies i vídeos, entre d'altres coses; és obert per a tothom qui tingui més de 13 anys, i només cal una adreça de correu electrònic vàlida per registrar-s'hi. És una de les xarxes socials més conegudes actualment.”

Per provar el facebook us cal tenir un compte, si no en teniu cap de creat, feu la prova seguint les indicacions del centre d’ajuda del mateix facebook:

Facebook. Servei d'ajuda

Després feu una mirada a aquesta presentació, tant si és la primera vegada que utilitzeu el facebook com si ja en sou usuaris, fa una menció molt completa dels seus possibles usos i consideracions que s'han tenir a l’hora d’utilitzar-lo des d’una organització: