Llicències Creative Commons

Compartir el coneixement al WEB 2.0

En el moment que decidim obrir la nostra biblioteca a Internet i compartir el possible coneixement que es generi segurament tindrem dubtes sobre com protegir allò que contingui el nostre web o bloc o també sobre com utilitzar les informacions interessants que trobem a d’altres pàgines web.

Quan naveguem per la xarxa i visitem espais web de biblioteques escolars possiblement haurem vist algunes icones que identifiquen diferents maneres de donar informació sobre aquest tema.

Si examinem l’exemple següent, veurem que inclou diferents logos relacionats amb la propietat intel•lectual del lloc web com ara ISBN, elscodis QR o la llicència Creative Commons.


cc_exemplebe.jpg
Font : A Nosa Biblioteca 2.0 http://biblioweb.blogspot.com


La irrupció de les llicències CC té molt a veure amb la fusió de concepte de copyleft i del WEB 2.0.

Segons Lluis Tomas, fins l'arribada del WEB 2.0 es podia accedir al coneixement estàtic, de la mateixa manera en què es feia a les biblioteques. El Web 2.0 però, permet interacció entre els receptors i els generadors d'informació, de manera que amb les eines de què es disposa avui en dia, qualsevol pot posar a disposició del públic en general el seu coneixement o la seva obra i interactuar amb ell (Tomas, en línea)..

La retroalimentació entre autors i usuaris passa a ser personal, focalitzada en interessos i enriquidora per al conjunt d'usuaris. Internet permet posar en comú el coneixement humà permetent l'accés a milions de bases de dades. Compartir el coneixement permet el progrés individual i amb aquest el progrés col•lectiu és genera més coneixement.


Per a L. Tomas, la millor manera d'aprofitar el coneixement -que com a docents aboquem en els nostres documents digitals-, és facilitar l'accés al major nombre de persones que sigui possible. Per a això llicències del tipus Creative Commons permeten que l'autor decideixi en quines condicions vol compartir el seu treball (Tomas, en línea).


Propietat intel•lectual i drets d'autoria

La legislació espanyola és de les més restrictives a l'hora de preservar els drets d'autor. Una persona que realitza qualsevol tipus de creació, té tots els drets sobre la mateixa des del mateix moment en què la finalitza, independentment que la registri o no. Després tots i cada un dels continguts que es troben a la Xarxa, que no presenten cap tipus de llicència no poden ser usats de manera pública sense un consentiment de l'autor, ni tan sols en àmbits educatius.

cc_commons-lupa.jpg

Potser, com a molt, es podrà fer ús de cites concretes. A Espanya, quan creem, ni tan sols podem renunciar a la nostra autoria en benefici del domini públic, fins que no passin no més de 30 anys. El que sí podrem fer és autoritzar l'ús del material sota determinades condicions i hi ha procediments per fer-ho amb cobertura legal.
Les llicències Creative Commons en cap cas poden ometre l'autoria de la producció, per les qüestions legals abans esmentades, a més, aquestes poden restringir l'ús comercial de la teva obra i la forma en què es poden redistribuir les obres derivades. En funció de la combinació que trieu per publicar el teu treball,disposes de fins a sis combinacions possibles.

Per saber mésQuè són les llicències Creative Commons


Al portal XTEC podem trobar una web específica que dona informació detallada sobre el tema:

En aquesta guia podem llegir que el projecte Creative Commons promou la difusió de tot tipus de creacions (escrits, música, audiovisuals, interactius, materials educatius…) sota un conjunt de models de llicències que en permeten l'ús, la reproducció i la transmissió tot garantint uns drets determinats als autors: reconeixement d'autoria, integritat de l'obra…

En contraposició a l'expressió "tots els drets reservats" del copyright tradicional, Creative Commons proposa emprar "alguns drets reservats" (some rights reserved), per indicar que una obra determinada es pot redistribuir lliurement sempre que es compleixin unes condicions concretes.
ccommons_4icones.jpg


La combinació d’aquets quatre elements permet la creació de fins a sis llicencies que configuren la manera en que aquesta pot ser reutilitzada per tercers.

Això vol dir que quan veiem en una obra, bloc o web aquesta icona:
cc_logo-petit.jpg
Hem d’interpretar que l’obra està protegida per una llicència Creative Commons de Reconeixement d’autoria pera ús No comercial que permet la creació d’obres derivades sempre es Comparteixin igual

Per atorgar a les vostres creacions una llicència Creative Commons, heu de decidir tres coses:

  1. Si voleu que a qualsevol còpia de l'obra consti el vostre nom com a autors (reconeixement d'autoria).
  2. Si permeteu o no que es pugui fer un ús comercial de la vostra obra
  3. Si permeteu que altres persones puguin adaptar o modificar la vostra obra


Les llicències es poden acabar d'afinar i de retocar amb altres clàusules i disposicions. Per exemple, hi ha un model de llicència CC que permet la redistribució lliure únicament als països en vies de desenvolupament i se'n reserva un ús comercial per a la resta del món. Un equip de la Universitat de Barcelona ha adaptat les llicències Creative Commons a la legislació espanyola i ha fet traduccions al català i al castellà.

Es poden trobar obres que tot i especificar una llicència Creative Commons (CC) tenen també el símbol © (copyright) al costat del nom de l'autor/a de l'obra. Aquesta combinació no representa cap contradicció perquè, com hem vist, les llicències CC es basen en el copyright. Així doncs, és perfectament compatible trobar la informació següent referida a la llicència d'una obra:

© 2008, Nom i cognoms de l'autor/a Aquesta obra està sota una llicència Creative Commons Reconeixement-No comercial-Compartir igual 3.0 http:creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/es/deed.ca

Això vol dir que no es permet un ús comercial de l'obra original ni de les obres derivades possibles, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.


Per comprendre millor la història de Creative Commons us recomanem aquest didàctic vídeo:


Com utilitzar una llicència Creative Commons

A la guia de l’XTEC sobre les llicències CC, trobareu una explicació detallada d’allò que cal fer per incorporar una llicència CC al nostre web o bloc:

Com inserir una llicència CC


La següent infografia representa d’una manera molt entenedora com i perquè és important fer servir les llicències CC:


cc_nerdson-no-va-cole.jpg Veieu la imatge a mida natural. Font: Azware


Per saber més


Referències bibliogràfiques: