Llocs web Google de l’XTEC

Concepte i funcions

Llocs webs (o Google Sites) i es una aplicació que forma part del paquet Google Apps per a l'Educació que el Departament d’Ensenyament va contractar amb aquesta empresa l’any 2010.

Qualsevol usuari/a pot accedir als Llocs Web de Google mitjançant un compte Gmail però si accedim dins l’entorn de La meva Xtec ho farem amb un identificador xtec, ja sigui personal o de centre i disposarem d’un web en un context més segur i estable.


A la pàgina Aplicaciones educativas de la web Google trobem una explicació simple i clara de les funcionalitats dels llocs web creats amb Google Sites:

Google Sites permet la creació de pàgines web de forma molt flexible. Pot ser utilitzat tant per elaborar un lloc web tradicional, com un bloc, un wiki amb capacitats restringides o un fòrum de discussió. No obstant això, per al visitant extern, Llocs web de Google presenta les funcionalitats d'una pàgina web tradicional, és a dir, sense possibilitat d'interacció amb els continguts. Només els usuaris expressament convidats al lloc poden utilitzar tota la seva capacitat


Permet 3 modalitats d'usuaris:


 1. Propietaris (Owners) que poden gestionar tot el lloc afegint contingut nou, eliminant el ja existent, gestionar els usuaris o modificant l'aspecte visual.
 2. Col.laboradors (Collaborators) poden crear contingut, modificar el ja existent, escriure comentaris o pujar arxius.
 3. Simples usuaris o lectors (viewers): aquest és l'usuari per defecte per a aquells que visitin el lloc si aquest és obert. Si decidim tancar al món exterior, aquelles persones que definim com a lectors podran veure el nostre lloc però no afegir ni modificar res.


Cal ressaltar la senzillesa amb la qual podem crear continguts sense necessitat d'aprenentatge previ. En definitiva, Google Sites és una eina que reuneix moltes qualitats i que integra fàcilment:

 • Calendaris Google
 • Documents de Google (Google.docs): text, presentacions, formularis, fulls de càlcul
 • Presentacions amb Picasa,
 • Vídeos YouTube,
 • Gadgets (Widgets)…

Les webs creades amb aquesta eina poden adaptar-se a moltes situacions i necessitats. un dels aspectes Podem afegir si volem un senzill sistema d'anuncis amb l'estructura de bloc.

L'estructura bàsica és la següent:

estructura-gsites2.jpg Font: Plantilla Classroom de Google Sites


 • Marc superior (capçalera): Nom del lloc i cercador del lloc. També pot incloure un menú de navegació horitzontal
 • Marc lateral (Barra lateral): Conté el menú de navegació. També pot incluore imatges i gadgets per accedir a altres eines 2.0 (Facebook, Twitter, marcadors socials, etc.)
 • Marc Principal (cos central): Pàgina d'inici (ara buida)
 • Marc Inferior (peu de la pàgina): Es poden afegir arxius adjunts i finestra per comentaris com en un bloc.


MANUAL de Google Sites . Traducció-adaptació del Miquel Fitó (gener de 2010)

Llocs web XTEC i Google


Llocs Google per a la biblioteca 2.0

Pot ser ja tenir un bloc creat i volem renovar o ampliar-lo, potser encara no en tenim cap i dubtem entre un bloc, una wiki o un site… Ens fem aquesta pregunta… Quina eina 2.0 triem com a porta d’entrada a la nostra biblioteca?


Veiem avantatges i inconvenients:


 • Un bloc és un lloc web personal de grup on cada blocaire actualitza periòdicament la informació. Els lectors poden escriure els seus comentaris i l'autor donar-los resposta, establint així un diàleg.
 • Una wiki és un lloc web on les pàgines poden ser editades per múltiples voluntaris a través del navegador web. Els usuaris poden crear, modificar o esborrar un mateix text que comparteixen. Permeten crear i millorar les pàgines de forma instantània, donant una gran llibertat a l'usuari. Això fa que més gent participi en la seva edició, a diferència dels sistemes tradicionals, on resulta més difícil que els usuaris del lloc contribueixin a millorar-lo.


 • Google Sites presenta dues grans avantatges: Podem definir amb qui compartim les pàgines editables (gent del mateix domini, tot el món o una llista pròpia) i, a més, pot funcionar com una wiki, un bloc o un fòrum de discussió… Això és possible perquè permet crear 4 tipus diferents de pàgines:


 1. Pàgina clàssica: produeix la típica plana web estàtica però amb la possibilitat d’afegir comentaris si és vol, inserir un resum de les entrades al bloc, documents de Google Docs, calendaris de Google Calendar o gadgets per compartir xarxes socials com Twitter o Facebook etc.
 2. Anuncis: produeix una pàgina que podem usar com un bloc clàssic, com a fòrum de discussió o com a tauler d'anuncis. L'autèntica avantatge d'aquest tipus de pàgina és que es simplifica encara més l'edició d'articles si ho comparem amb Blogger o WordPress.
 3. Dipòsit d’arxius: pàgines que poden actuar per emmagatzemar arxius de manera exclusiva.
 4. Pàgina de llistes: possibilitat de fer llistes de tasques o altres…


Veiem un exemple de pàgina principal del tipus 1.


site-cinfo.jpg Font: Competència informacional a l'aula


Resumint…


Llocs de Google pot ser una molt bona opció si volem crear un lloc web per a la nostra biblioteca 2.0. Ara bé, cal tenir presents alguns petits inconvenients:

 • No permet el disseny avançat d'una pàgina web (ús de base de dades i altres).
 • No permet l'ús de codi Java Script dinàmic usat per molts gadgets que si funcionen a Blogger o altres blocs.


Exemples de Biblioteques que utilitzen Google Sites

A continuació mostrarem alguns exemples de diferents usos de Google Sites que fan algunes biblioteques escolars:


Biblioteca de l’Escola Mas I Perera (Vilafranca del Penedès, Barcelona).

bmas-perera.jpg

Aquesta plana web està integrada dins del web del propi centre que es desenvolupa en un site de Google-xtec. Presenta un menú vertical (barra lateral) i un altra d’horitzontal (capçalera). De moment (2011) no utilitza la opció de pàgina d’anuncis (bloc). Disposa d’una pàgina de presentació i tres subpàgines (normes, guies de lectura i bibliots…)


Biblioteca de Escola Secundária da Póvoa de Lanhoso (Portugal).

b-portugal.jpg

La pàgina està desenvolupada íntegrament en Google Sites i és independent del web del centre. Presenta un menú horitzontal que inclou pàgines de diversos tipus:

 • Clàssica (bibloteca digital)
 • Anuncis (notícies)
 • Dipòsit d’arxius (Repositório de Trabalhos)
 • Liistes (A Biblioteca > Boletim Informativo).


La pàgina d’inici inclou un quadre resum de la pàgina de notícies i hi ha previst desenvolupar la plana “Actividades” mitjançat un calendari de Google.


Biblioteca Escolar del CP Clarín (Gijón) b-clarin.jpg
La pàgina està desenvolupada íntegrament en Google Sites i és independent del web del centre. Presenta un menú vertical que inclou pàgines del tipus clàssic i una del tipus anuncis (blog de lectura).


Biblioteca de l'escola Sant Jordi (Lleida)

b-santjordi.jpg

Lloc web per fer servir és una extensió del bloc de la seva biblioteca escolar que fou creat inicialment amb blogger. És una bona opció per ampliar la nostra biblioteca a la xarxa. Amb aquesta extensió la biblioteca guanya en espai i possibilitats d’ús d’eines 2.0.


Biblioteca escolar Juan Leiva del IES Vega del Guadalete (La Barca De La Florida, Cádiz).

b-jleiva.jpg

Biblioteca escolar, lectura i Web 2.0 és una extensió Google Sites de la Biblioteca Juan Leiva, específicament pensada per aprofundir en les eines 2.0. Connecta amb un impressionant entrellat de blocs i webs que conformen el modèlic entorn 2.0 d’aquesta biblioteca:

Blocs amb Blogger:
Pàgina amb TumblrEstantería audiovisual.
Web especialitzat amb Google Site: Biblioteca escolar, lectura i Web 2.0.


Referències bibliogràfiques

Manual de Google Sites. Traducció-adaptació del Miquel Fitó (gener de 2010) sobre l'original de Manuel López Caparrós (octubre de 2008) Unitat d'Educació Permanent. Departament d'Educació. Generalitat de Catalunya.


» Per saber més

 • E2FT - Aplicacions 2.0 a la formació telemática. Mòdul 2 - Pràctica 5 : Llocs web. Ateneu. Xtec. Materials i recursos per la formació,