La selecció de recursos


La BE ha d'oferir recursos que permetin donar suport a l’aprenentatge de la lectura per formar lectors competents, estratègics, autònoms i implicats, capaços d'afrontar textos de diversa tipologia en diferents llengües, formats i suports.

Seleccionar recursos no és tasca fàcil, pel temps que suposa la detecció de necessitats, l'exploració i la tria i per la dificultat de classificació. A continuació s'ofereixen alguns exemples de seleccions que es podrien fer en funció de les necessitats detectades en el centre, a diferents nivells. Només hem posat algun títol de mostra a cada selecció, només són exemples que es podrien continuar i se'n podrien fer d'altres.
Imatge: Biblioteca de l'Escola Germanes Bertomeu (Mataró)Alguns exemples de seleccions

|Fila 2 Col 1 Seleccions de llibres que presenten les lletres o que hi juguen: alfabets, abecedaris temàtics, vocabularis amb una lletra determinada, etc. Aquests llibres permeten, tot jugant, experimentar amb la forma de les lletres.
Abecedari amagat. Imapla. Editorial Joventut.
El meu primer llibre de lletres. Combel
Experimentem amb els abecedaris. Biblioteca Salvador Allende- Montserrat Rebollo (Girona).
De l'ABC a l'SMS. Exposició monogràfica. CLIJCAT.
|Fila 3 Col 1 Seleccions de llibres d'imatges acompanyats de paraules, relacionats amb la rutina dels infants: la roba, el menjar, el dia, la nit…. Per als infants que estan a la fase no diferenciada, veure que hi ha una "etiqueta" que l'adult pot llegir mentre l'assenyala pot ser una gran descoberta.
Els meus primer llibres per tocar. Editorial Joventut.
Gran llibre de paraules. Editorial La Galera.
Imatgiari. Barcanova.
|Fila 4 Col 1 Seleccions de llibres i recursos digitals que permetin descobrir la relació entre llengua oral i llengua escrita en primers lectors.
Els contes encadenats, els contes acumulatius i amb estructures que es repeteixen permeten anticipar, crear un diàleg amb l'infant i fer-lo participar a l'hora de llegir-lo i fins i tot descobrir alguna paraula que es va repetint.
Lluna. Editorial Kalandraka, col·lecció Del bressol a la lluna.
El pastís és tan amunt.. Editorial Joventut.
Davant de casa meva. Editorial Joventut.
|Fila 5 Col 1 Seleccions de llibres i recursos digitals amb onomatopeies i rimes. Aquest tipus de recursos permeten jugar amb la llengua oral i exercitar-se en la producció de sons tot jugant .
Escarabat, bum, bum! Publicacions de l'Abadia de Montserrat,col·lecció Ball manetes.
Ai, la Tina! Editorial Combel, col·lecció Cavall. Els llibres d'aquesta col·lecció juguen amb els recursos de la llengua: repeticions, onomatopeies, rimes…
|Fila 6 Col 1 Col·leccions amb lletra de pal/lligada, poc text i imatge, per afavorir la lectura independent dels primers lectors.. Aquest tipus de llibres permet que els infants que estan aprenent a descodificar puguin accedir al text amb facilitat i fer-ne relectures de forma independent.
Col·lecció Pa amb xocolata, Editorial Teide.
La Laura té por. Editorial La Galera,col·lecció Sirenes.
Als gronxadors. Editorial Animallibres, col·lecció El petit elefant.
Col·lecció Plou i fa sol, Edicions del Pirata.
Col·leció Petits contes. Editorial Baula.
|Fila 7 Col 1 Selecció de llibres amb pictogrames, per afavorir la lectura independent dels primers lectors i d'alumnes amb dificultats lectores.. Aquest tipus de llibres permet que els infants que estan aprenent a descodificar o que tenen dificultats per fer-ho puguin accedir al significat del text tot ajudant-se de les paraules dibuixades.
Una vegada hi havia... Contes amb pictogrames.Editorial Barcanova.
L'ós que volia deixar de ser petit. Editorial Pagès, col·lecció Nandibú - Deixeu que... Els contes d'aquesta col·lecció porten una descripció dels personatges amb pictogrames.
Col·lecció Dolents de conte. Editorial Baula.
Col·lecció de fácil lectura. Editorial Kalandraka.
|Fila 8 Col 1 Selecció de recursos, materials i digitals que donin suport al treball de la fluïdesa lectora. Llibres per ésser llegits en veu alta, llibres amb suport àudio, orientacions per a alumnes i docents, webs o apps per amb activitats per millorar la fluïdesa lectora…
Entrena't per llegir. Edu 365. Departament d'Ensenyament.
Contes clàssics amb CD. Peralt Montagut edicions.
Audiollibres en lectura Fàcil.
Audiollibres en MP3. Biblioteca Virtual de la xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.
Audiollibres a ebiblio.cat, Biblioteques Públiques de Catalunya.
Recull de contes El cavall volador Clàssic. Ed. Combel.
|Fila 9 Col 1 Selecció de recursos, materials i digitals, que permetin practicar els diversos propòsits de lectura. Llibres per llibres per aprendre a fer coses (actuar), llibres per localitzar informacions concretes i petits textos, llibres joc, llibres per llegir als altres, etc.
Col·lecció Experimenta. Cossetània edicions.
Dibuixa i pinta. Coco Books
|Fila 10 Col 1 Selecció de llibres i recursos digitals específics per a alumnes amb necessitats educatives especials. Llibres escrits en Braille per a alumnes cecs, llibres tàctils (amb textures i relleus), llibres amb lletres grosses per a alumnes amb deficiències visuals, llibres amb el llenguatge de signes per a alumnes sords, llibres amb sistemes alternatius o augmentatius de comunicació, especialment per a alumnes amb deficiències físiques greus.
Iguals i diferents. Els llibres i l'alumnat amb discapacitat. G. COMES. El Gust per la Lectura, Departament d'Ensenyament, 2008.
El llibre negre dels colors. Libros del zorro rojo.
Col·lecció Ginjoler. Contes adaptats a la llengua de signes catalana. El Cep i la Nansa edicions.
Contes SPC. Edu 365.cat. Departament d'Ensenyament.
2017 IBBY Selection of outstanding books for young people with disabilities. Una selecció internacional d'exemples de llibres adequats per a alumnes amb necessitats educatives especials.
2021 IBBY Selection of outstanding books for young people with disabilities. Una selecció internacional d'exemples de llibres adequats per a alumnes amb necessitats educatives especials.
|Fila 11 Col 1 Selecció de llibres de lectura fàcil, adequats per a alumnes amb dificultats de lectura transitòries o permanents. Llibres que segueixen les Directrius internacionals de l'IFLA i d’Inclusion Europe quant al llenguatge, el contingut i la forma. L’ALF revisa els materials de Lectura Fàcil i els valida amb el logo LF.
Col·lecció Àgora. Editorial la mar de fàcil.
Col·lecció Kalafat. Editorial Castellnou.
Col·lecció Tant de gust... Publicacions de l'Abadia de Montserrat.
Recursos per a l'aula. Com treballar els llibres de lectura fàcil. Associació lectura Fàcil.
|Fila 12 Col 1 Selecció de recursos, materials i digitals que permetin aplicar estratègies de lectura (fer hipòtesis, fer inferències, recapitulacions, connexions…).
Llibres que, per la seva estructura o format faciliten que els alumnes facin anticipacions sobre el que pot passar, que infereixin alguna informació a partir de la imatge o del text (enigmes, endevinalles…), que facin recapitulacions d'allò que s'ha anat explicant, etc.
Qui està dormint?. Editorial Joventut. Llibre de cartró amb solapes que permet jugar a endevinar (fer inferències a partir de la imatge).
Exemples de lectures guiades per al treball de l’abans, el durant i el després de la lectura.
La lectura d'un àlbum il·lustrat: el ratolí i la pilota vermella. Departament d'Ensenyament, L'Impuls de la Lectura. Aquest dossier mostra un exemple pràctic de treball de les estratègies de lectura a partir d'una escolta guiada.
Exemple de treball d'estratègies a partir d'un àlbum Programa biblioteca escolar "puntedu".
|Fila 13 Col 1 Seleccions de llibres amb protagonistes que no els agrada llegir, que tenen dificultats lectores o que llegeixen molt. Aquestes històries permeten que els alumnes s'hi identifiquin, afavoreixen la conversa i possibiliten descobrir el perfil lector dels alumnes.
A mi no m'agraden els llibres!. Joan portell, Bromera.
La senyora dels llibres. Editorial Joventut.
L'increïble nen menjallibres. Oliver Jeffers. Andana editorial.
Fahrenheit 451. Ray Bradbury. Editorial Proa.
|Fila 14 Col 1 Seleccions de llibres sobre didàctica de la lectura i hàbit lector, per al professorat o les famílies.
La lectura: entre el paper i les pantalles.. Gemma Lluch, Eumo editorial.
Llegir i escriure per viure. Montserrat Fons, La Galera.
Narrativas literarias en educación infantil y primaria. T. Colomer i altres. Editorial Síntesis.
Llegim? Joan portell. Publicacions de l'Abadia de Montserrat.

Aquestes seleccions es poden fer en diferents formats i suports: aprofitant eines digitals (Scribd, Slide, Pinterest…) i inserint-les al blog de la biblioteca, amb la utilitat "guies de lectura" de l'aplicació ePèrgam, en paper per donar en mà al professorat i famílies, etc.
Guia de lectura de l'Escola Cossetània (Vilanova i la Geltrú) feta a l'epèrgam.

Per recollir els recursos digitals es poden aprofitar diferents escriptoris virtuals com Simbaloo, Genially, Pinterest, Pearltrees, Netvibes, etc.

Un bon exemple: mireu quina maleta d'inclusió més bonica han preparat l'equip del SE Vallès Occidental VI:

Molt recomanable!