Tema 3 : L'ús del blog en les pràctiques de lectura (II)

Aquesta pràctica recull algunes orientacions de com el blog de la biblioteca pot contribuir en el procés de creació i desenvolupament d'un club de lectura.

3. Els clubs de lectura

Club de lectura de l'Escola Orlandai de Barcelona


“Els clubs de lectura a l’escola (CL) representen una pràctica idònia per fusionar en una mateixa activitat les dues dimensions de les bones pràctiques lectores: la personal, i privada, i la interpersonal i pública. Els CL configuren comunitats de lectors que s’apropen de gust als textos i hi cerquen propòsits ben diversos: respostes, arguments, plaer, coneixements d’altres estils de vida, identificació o diferenciació amb personatges de relats, etc.

A través del CL els alumnes, tots, se senten membres de la mateixa comunitat lectora i esdevenen, per tant, una estratègia òptima per cohesionar els grups i compensar les desigualtats existents. Comencen a ser nombrosos els centres educatius, escoles i instituts que tenen incorporats els CL com una pràctica regular. Permeten als alumnes viure la lectura com una construcció compartida, anar més enllà de gustos i possibilitats personals, aprendre estratègies d’interpretació, observar els matisos que provoca un mateix text. En definitiva, formar-se i créixer com a lectors, en tota l'amplitud del concepte.” (Mònica Badia, 2014)

En el procés de creació d’un club de lectura i les seves diferents fases, 1) el blog de la biblioteca podria jugar un paper important:

 1. Divulgar l’activitat per aconseguir membres.
  El blog és l’espai idoni per fer conèixer a la comunitat educativa la intenció de crear un club de lectura amb la finalitat d’aconseguir membres.
 2. Triar el llibre i fixar els terminis i la freqüència de les trobades.
  S’ha de poder seleccionar la lectura tenint en compte la varietat de gustos dels alumnes, les seves experiències de vida, etc. Hi ha diferents formes de fer servir el blog: activitats de defensa del llibre enregistrades en vídeo i votacions finals a través d’un formulari inserit al blog, confecció de booktràilers, recomanacions, etc. Un cop acordada la freqüència de les trobades, el blog serà el lloc adient de consulta del calendari.
 3. Consensuar les normes del club amb els seus membres.
  Un cop que les normes del club ja estem aprovades, també es podrien incloure dins del blog.
 4. Dinamitzar les tertúlies
  És el nucli central de l’activitat i s'aconsella que es faci de forma presencial, tot i que es pot introduir alguna activitat per part dels alumnes dins del blog. És treball del dinamitzador facilitar la comunicació entre els participants, plantejar preguntes sobre la lectura, moderar les intervencions, etc.
 5. Difondre l’activitat
  El club de lectura, un cop engegat, es podria difondre al blog com a una activitat més de la biblioteca: fotografies de les trobades, comentaris dels membres del club…
 6. Valorar
  Igualment, les valoracions de l’activitat, a més de compartir-les en grup, també es podrien recollir en el blog.

Alguns centres que han organitzat un club de lectura:

 • Escola de La Riba (Alt Camp) ens permet un petit tast de la potencialitat educativa i formativa dels CL. Al seu blog apareix la difusió de la feina feta.


Recursos que ajuden a definir l'itinerari lector dels alumnes Des del blog de la biblioteca es podrien oferir aquests enllaços:

 • eBiblio Catalunya. Nou servei de préstec de continguts digitals a tots els usuaris amb carnet de les biblioteques públiques catalanes. Es pot accedir a aquests continguts a través de diferents dispositius: ordinadors personals, lectors de llibres electrònics, tauletes o telèfons intel·ligents.
 • Què llegeixes? Portal de la Institució de les Lletres Catalanes en el qual i un cop registrat es pot accedir a recomanacions, ressenyes i clubs de lectura virtuals…
 • Rànking dels més prestats de les biblioteques de la Diputació de Barcelona.

Exemples de bookTrailers BookTrailers.Taller d’Edició

Per saber-ne més:

 • BARÓ, M.; ALIAGAS, C.; GORCHS, G. Com crear un ambient lector a l’escola? Lècxit, Fundació Bofill. [En línia] [Consulta: setembre de 2016]
 • DEPARTAMENT D'ENSENYAMENT. Els clubs de lectura a l'escola [En línia]. Presentació feta en el marc de la 32a Setmana del Llibre en Català.[Consulta: setembre de 2016]
 • DEPARTAMENT D’ENSENYAMENT. Parlem de llibres: la tertúlia literària. Materials de formació ILEC (2014), dossier núm 9. [En línia][Consulta: setembre de 2016].
 • PORTELL, J. El club de lectura. Departament d’Ensenyament (curs 2010/2011). [En línia] [Consulta: setembre de 2016]1) Podeu veure la presentació que va fer el Departament d’Ensenyament sobre els clubs de lectura en el marc de la 32a Setmana del Llibre en Català: