Tema 2 : L'ús del blog en les pràctiques de lectura (I)

Les possibilitats que ens ofereix la tecnologia del blog com a eina 2.0 poden anar més enllà del que hem vist fins ara. A més de publicar continguts sobre l'activitat de la biblioteca, informacions i recursos, caldrà cercar, sempre que es pugui, la interacció dels usuaris.

És interessant que ens detinguem a reflexionar sobre com podem integrar l'eina en la vida diària de la biblioteca, encetar un segon nivell de relació amb els usuaris i obrir la porta d’entrada a l’univers 2.0 a través de les pràctiques de lectura compartida.

Les habilitats personals de qui gestioni el blog i la disponibilitat horària ajudaran també a descobrir noves utilitats i noves formes d'integració.

Les presentacions, les recomanacions i els clubs de lectura poden ser bons exemples de com podem integrar el blog de la biblioteca en les pràctiques de lectura de la nostra comunitat, fent que els alumnes siguin protagonistes de la informació que hi publiquem.


A continuació trobareu algunes reflexions sobre les dimensions de la lectura, orientacions d'ús del blog en el suport d'aquestes activitats i alguns exemples reeixits.

1. La dimensió interpersonal de la lectura

Les bones pràctiques de lectura atenen a dues dimensions:

 • Dimensió psicològica, personal i privada, que implica fer anticipacions, formulació d’hipòtesis, verificacions, reformulacions, salts, reculades, interès, desinterès, identificacions…
 • Dimensió interpersonal i pública, que implica interaccions: comentar, recomanar, compartir lectures, confrontar interpretacions, discutir sobre els implícits.

En aquesta dimensió interpersonal podríem situar totes aquelles activitats que impliquen compartir lectura: clubs de lectura, presentacions i recomanacions de llibres, debats…

Els estudis sobre els resultats de PISA 2009 descriuen els comportaments que tenen els alumnes implicats en la lectura:

 • Tenen interessos definits.
 • Tenen temes de lectura preferits.
 • Llegeixen per iniciativa pròpia.
 • Llegeixen molt i amb freqüència.
 • Llegeixen textos impresos i electrònics, variats.
 • Tenen una xarxa social per compartir.

El fet de compartir les lectures que es fan, de poder explicar als altres com s’han sentit, si els ha agradat, si no els ha agradat i per què, en què els ha fet pensar… fa entrar en la lectura d’una manera més profunda i anar construint uns vincles entre els alumnes, que aniran creant una veritable comunitat de lectors. Per tant, des dels centres educatius s’hauria de vetllar perquè s’atengui aquesta dimensió interpersonal de la lectura. Un bon recurs per fer-ho podria ser el blog de la biblioteca, a través de les presentacions de llibres, recomanacions i clubs de lectura.

2. Les presentacions i recomanacions de lectura

Escola Cossetània de Vilanova i la Geltrú


Les presentacions i recomanacions de lectura fetes pels alumnes solen ser pràctiques gratificants i formatives i que els permeten compartir, amb la resta de companys, l’experiència lectora. És una estratègia en què emergeixen les habilitats de saber despertar l’interès lector en els altres, sense desvetllar els secrets del llibre, i de generar, en la persona receptora, els sentiments de descoberta i el desig de compartir aquests secrets.

Al nostre parer és una activitat de motivació al gust per llegir que, des del blog, podem intensificar en fer-hi participar activament tota la comunitat educativa.
Exemples d'aquesta activitat en el blog de la biblioteca:

 • La biblioteca de l’Institut Cristòfol Despuig de Tortosa dedica, des de 2008, el blog Recomana’m un llibre a presentar recomanacions de llibres fetes per tota la comunitat educativa. Recull les recomanacions mitjançant un formulari en línia i, posteriorment, hi ha la tasca de redacció de la notícia i publicació. El recull de recomanacions és de gran valor. Podeu posar-vos en contacte amb la biblioteca per conèixer més a fons l’experiència.
 • El blog de la biblio o Espai nodes de la biblioteca de l’Institut Escola Daniel Mangrané de Jesús, ha fet una tasca esplèndida de recollida de recomanacions de lectura. Visiteu el blog, on podreu veure el formulari de recollida de recomanacions i la forma excel·lent de presentar les lectures recomanades per tota la comunitat. Val a dir que aquest blog ha guanyat el primer premi Baldufa Daurada d’Edublogs en l’edició de 2014.
 • Els alumnes de l’escola Cossetània, de Vilanova i la Geltrú, presenten en vídeo les seves recomanacions de lectura. És una activitat programada per la biblioteca, molt enriquidora per als alumnes, que podeu veure si visiteu el seu Blocteka.


Dues pràctiques que darrerament s’estan utilitzant molt són els bookTubers o bibliotubers i els booktràilers o bibliotràilers.

2.1. Els booktubers o bibliotubers

Els bibliotubers acostumen a ser joves que s’enregistren davant de la càmera fent recomanacions dels llibres que han llegit, i les pugen a YouTube per tal que els seus seguidors en facin comentaris.

Fan "vídeos de poc de més de 5 minuts de durada plens de creativitat i originalitat. Amb una destresa i enginy sorprenents, resseyen llibres, recomanen novetats, mostren les seves biblioteques i fomenten el debat literari mitjançant reptes i opinions. Però, més a més mostren un domini total del mitjà perquè s'encarreguen de l'edició, musicalització i difusió de les seves creacions a les xarxes socials".1)

La biblioteca del centre pot crear i difondre al blog tutorials per a l'elaboració d'aquests vídeos, i dedicar un espai en el blog perquè l'alumnat pugui publicar els seus productes. També pot donar a conèixer els concursos de booktubers que algunes entitats han posat en marxa.2.2. Els booktràilers i bibliotràilers

Booktrailer realitzat pels alumnes de 4t de l'Escola Pere Vila de Barcelona

Els booktràilers són presentacions audiovisuals de llibres que tenen per finalitat fer agafar ganes de llegir-los. Són de més difícil elaboració que els anteriors, poden combinar música, so, imatge, efectes especials…

El bibliotràiler implica un treball interdisciplinari i una profunda comprensió del llibre per convertir en imatges allò que es vol explicar, així com cal elaborar l'storyboard o guió i tenir en compte aspectes lingüístics, visuals i de so.

En podeu veure alguns exemples a:


Com en el cas dels bibliotubers la biblioteca pot col·laborar publicant en el blog títols per a la tria de llibres, orientacions per elaborar l'audiovisual i dedicar un espai en el blog perquè l'alumnat pugui publicar dels seus productes. Caldrà també fer un treball de respecte a la propietat intel·lectual i als drets d'imatge en aquestes produccions.


La participació de l'alumnat en aquestes propostes de lectura pot contribuir a la difusió del blog de la biblioteca, ja que de ben segur l'enllaçaran des de les seves xarxes socials.

Per saber-ne més:

 • BARÓ, M.; ALIAGAS, C.; GORCHS, G. Com crear un ambient lector a l’escola? Lècxit, Fundació Bofill. [En línia] [Consulta: setembre de 2019]
 • BUSTOS, J. "Booktrailers en el aula: una mirada diferente a la lectura". Revistababar.com. 2015. [En línia] [Consulta: novembre 2019]
 • BUÑUEL, A.F.; GASSÓ, A.; PONS, N. Atrapats pels llibres. Departament d’Ensenyament. [En línia] [Consulta: setembre de 2019].
 • DEPARTAMENT D’ENSENYAMENT. Presentacions i recomanacions de llibres: una activitat per al foment de la lectura autònoma. Materials de formació ILEC (2014), dossier núm 8. [En línia] [Consulta: setembre de 2019].
 • DEPARTAMENT D’EDUCACIÓ. Dinamitzem? Propostes per a la biblioteca escolar [En línia][Consulta: juny 2021].
 • DEPARTAMENT D’ENSENYAMENT. Parlem de llibres: la tertúlia literària. Materials de formació ILEC (2014), dossier núm 9. [En línia][Consulta: setembre de 2019].
 • PALLARÈS, M. Booktubers: nous crítics literaris? Butlletí de Cultura Digital, Generalitat de Catalunya.[En línia] [Consulta: setembre de 2019].1) M. Pallarès. Booktubers: nous crítics literaris? Butlletí de Cultura Digital, Generalitat de Catalunya.