Tutorial 1a: La publicació de continguts amb Nodes
Un cop acabada l'estructura del blog, la publicació de continguts s'ha de fer mitjançant la creació articles. En un tutorial anterior ja s'han recollit la manera de crear-los; en aquest s'explicarà el següent:
- Configuració dels paràmetres de l'article (caixes laterals)
- Com inserir imatges
- Com inserir un carrusel d'imatges
- Com inserir vídeos
- Com inserir enllaços
- Com inserir un formulari de Google
1. Configuració dels paràmetres de l'article (caixes laterals)
Un cop omplert el títol i el cos de l'article i abans de publicar-lo, caldrà configurar alguns dels elements que apareixen a les caixes laterals i inferiors. Aquestes accions tenen diverses funcions: visualitzar l'article en una o diverses pàgines, recuperar la informació de forma ràpida i ajudar a crear-ne una estètica visual determinada. En acabar, caldrà prémer Publica per salvar els canvis.
Els elelments bàsics que cal configurar són:
- Imatge resum: Clicant a Defineix la imatge resum permet seleccionar la imatge que vulguem de la mediateca. Aquesta serà la es que mostri a l'article en cas de no marcar l'opció Mostra el contingut sencer situada a Paràmetres.
- Resum: Serà el que es mostrarà en l'article en cas de no marcar l'opció Mostra el contingut sencer situada a Paràmetres. Es recomana fer un resum del contingut de no més de 40 paraules.
- Paràmetres: Hi ha diverses opcions. Si no es marca Mostra el contingut sencer, l'article ensenya les quatre primeres línies del text, solament en el cas que no s'hagin definit abans el text i la imatge resum.
- Paràmetres/Icona: Permet seleccionar diverses icones (vídeo, foto/carrusel, música, documents, etc.), per informar del contingut de l'article en el cas que només es mostri el resum.
- Categories: Caldrà seleccionar la categoria Biblioteca perquè l'article es visualitzi en aquesta pàgina. També caldrà seleccionar alguna de les categories jeràrquicament dependents de biblioteca, per tal d'ajudar en la recuperació de la informació. Si algun article volem que aparegui també a la portada del web del centre, només caldrà clicar a Portada. Quan deixi de ser d'actualitat, només caldrà deseleccionar aquesta casella.
- Etiquetes. Podem assignar les Etiquetes aplicades a tot el web del centre a més de seleccionar les categories dites anteriorment. En aquest cas, quan clicarem a una etiqueta, l'article de biblioteca es visualitzarà en el conjunt d'articles etiquetats amb el mateix terme, tot i que hagin estat redactats des d'altres àmbits del web.
2. Com inserir imatges
- Col·loqueu el cursor on voleu inserir la imatge dins del cos de l'article i cliqueu a Afegeix un fitxer multimèdia.
- Podeu seleccionar la imatge de l'ordinador i penjar-la a la mediateca del blog clicant sobre Penja fitxers, o seleccionar-la directament de la mediateca si ja estava pujada amb anterioritat.
- Un cop inserida i clicant a sobre d'ella, apareixen les eines d'edició que permeten:
- seleccionar la ubicació que ha de tenir en l'article (esquerra, centre, dreta).
- inserir un enllaç clicant a la icona de l'enllaç.
- En cas que sigui un enllaç extern es recomana seleccionar l'opció Obre en una pestanya nova, clicant a la Opcions de l'enllaç (icona amb forma de rodeta).
3. Com inserir un carrusel d'imatges
- En primer lloc caldrà afegir un carrusel nou i a continuació inserir-lo dins de l'article.
3.1. Com afegir un carrusel nou
- Accediu a Tauler | Carrusel | Afegeix.
- Poseu un títol i afegiu les imatges clicant a Insereix diapositiva d'imatge, que es troba a la dreta.
- Podeu seleccionar les imatges d'un sol cop des de la mediateca i prémer Selecciona. Es recomana un límit d'unes 8 a 10.
- Podeu deixar els paràmetres per defecte i després anar-los canviant en funció de com voleu que es visualitzi.
- Clicant a la imatge seleccionada, podeu afegir-hi un enllaç extern. Si és el cas, caldrà també seleccionar que s'obri en una finestra nova.
- En acabar cal prémer Publica per salvar els canvis.
- També es poden fer carrusels per inserir diapositives de vídeo o de text.
- Podeu afegir tants carrusels com vulgueu i després incrustar-los a diferents llocs del blog.
- Per saber més sobre la creació de carrusels podeu consultar l'Ajuda d'XTECBlocs/Nodes.
3.2. Com inserir-lo dins de l'article
- Ara només caldrà accedir a l'article i posar el cursor en el lloc on volem inserir el carrusel i seleccionar l'opció Insereix carrusel.
- En el desplegable que apareix, seleccioneu el carrusel que voleu inserir i cliqueu Insereix carrusel.
- Si és el cas, caldrà incloure algun petit text a l'article.
- Per acabar, premeu Publica.
4. Com inserir un vídeo dins de l'article
- Per inserir un vídeo de YouTube o de Vímeo dins de l'article, només cal copiar la URL del vídeo directament en el cos de l'article.
5 Com inserir un enllaç extern dins d'una paraula
- Només caldrà que seleccioeu la paraula, frase o fragment de frase on voleu inserir l'hipervincle i cliqueu a la icona Insereix un enllaç, del menú d'edició.
- S'obrirà una finestra per poder copiar la URL
- Si cliqueu a Opcions de l'enllaç (icona amb forma de rodeta), podreu seleccionar Obre l'enllaç en una pestanya nova i així evitar que l'usuari perdi la navegació del blog en visitar l'enllaç.
6. Inserció d’un formulari dins del blog
Podem fer formularis per preguntar diferents qüestions al llarg del curs:
- Per recollir les desiderates dels usuaris.
- Per saber els seus gustos lectors.
- Per rebre suggeriments, etc.
6.1. Procés
El procediment és obrir un formulari amb el Google Drive i després inserir-lo en una pàgina estàtica del blog i, fins i tot, el podem inserir en un gadget de text en un lateral, si li canviem la mida.
6.2. Procediment pràctic
- Amb el compte de correu gmail de la biblioteca o el compte XTEC del centre aneu a Drive i cliqueu sobre Nou i seleccioneu Formularis de Google del menú que es desplegui.
- Abans d'editar-lo caldrà desmarcar l’opció Restringeix als usuaris del domini XTEC - Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya en cas que estigui activada. Per això heu de prémer la rodeta de configuració i desmarcar l'opció quan s'obri el menú desplegable.
- Creeu totes les preguntes i premeu Fet a cada pregunta.
- Quan tingueu el formulari acabat, caldrà configurar el missatge que es mostrarà als usuaris un cop hagin enviat el formulari (pàgina de confirmació). Per exemple:
"Gràcies. El seu missatge s'ha enviat correctament" o "Les vostres dades s’han rebut correctament".
Per fer-ho cal clicar a sobre la rodeta i seleccionar Presentació en el menú que s'obre. Podeu desar el missatge que surt per defecte, o escriure el que us interessi més.Caldrà desmarcar Mostra un enllaç per enviar una altra resposta.
- Un cop acabat de dissenyar el formulari premeu Envia el formulari i en la següent finestra premeu <> per obtenir el codi embed. Copieu el codi HTML que apreix clicant amb el botó esquerre del ratolí a sobre de Copia. Podeu canviar primer la mira del formulari.
- Copieu el codi embed del vostre formulari i inseriu-lo a la pàgina del blog que heu triat.
- Si voleu inserir-lo en un giny o gadget lateral de Text, caldrà modificar-ne l’amplada i l’alçada. En els gadgets laterals les mides solen ser: width 300 i height 200, però dependrà del contingut del formulari.
- Ara caldrà configurar el formulari per tal de rebre les respostes directament al nostre correu:
- 1. Des d'edició del formulari cal clicar a Respostes i clicar a la icona de color verd anomenat Mostra les respostes en fulls de càlcul. Hem de seleccionar En un formulari nou. No ens oblidem d'activar la funció S'accepten respostes.
- 2. En la pantalla següent cal clicar a Eines i seleccionar Regles de notificació
- 3. Solament caldrà seleccionar com volem rebre les respostes i guardar els canvis