Mòdul 5: La dinamització del servei de suport a l’aprenentatge i al desenvolupament del currículum
1.c. Difusió cultural
L'espai educatiu de la biblioteca ha de posar en contacte la cultura amb els seus usuaris, organitzant activitats culturals relacionades amb els objectius curriculars i obrir-les a tota la comunitat educativa.
De la mateixa manera, ha de connectar amb la realitat social de l’entorn i estar amatent a les activitats culturals organitzades en el barri o poble per altres institucions com la biblioteca pública, el Servei Educatiu o les entitats locals, i col·laborar en la realització, així com difondre-les entre la comunitat i animar a la participació.
Igualment, dins d’aquest apartat, ha de poder col·laborar en l’organització de concursos literaris, científics o artístics del centre i difondre i animar a la participació de concursos externs com ara El Gust per la lectura, Atrapallibres, Protagonista Jove, Lectura en veu alta, Llegim ciència, etc.
Les activitats culturals es poden reforçar i dinamitzar mitjançant el blog de la biblioteca.
Exemples d’aquestes activitats poden ser:
Commemoracions, exposicions documentals, visites d’autors, lectures poètiques, obres comentades, clubs de lectura, fòrums, xerrades, conferències, hora del conte, obres de teatre, exposicions de pintura, de fotografia i d'altres manifestacions artístiques, jocs d’escacs, etc.
D'entre les activitats culturals que pot organitzar la biblioteca, destaquem les visites d'autors, les recitacions de poemes, la lectura en veu alta i l'hora del conte ja que són activitats de foment de la lectura amb un component cultural important i que se celebren de forma habitual en els centres.
1.c.1. Les visites d'autor
Permeten apropar la creació literària o artística als alumnes. Poden sorgir de forma puntual a partir de la realització d'un club de lectura, de commemoracions, d'exposicions, a partir de les lectures realitzades durant el temps de lectura en el centre o potser l'activitat en sí es contempli dins de la programació anual d'activitats.
Des de la biblioteca és més comú organitzar visites d'escriptors i il·lustradors literaris, però també poden haver-hi visites d'autors d'altres camps artístics o científics.
Caldrà preparar la visita amb els alumnes i preveure accions abans, durant i després de la visita. Es poden trobar orientacions en el dossier Avui ens visita... o com dinamitzar la visita d'un autor a l'aula, referenciat més avall.
El programa Lletres a la Aules de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) possibilita la visita d'autors als centres educatius que ho demanin.
1.c.2. Recitacions de poemes o lectures en veu alta
Les recitacions de poemes o lectures en veu alta és una activitat que pot derivar del treball d'algun autor, d'efemèrides literàries, de setmanes culturals, de la preparació de concursos de lectura en veu alta, etc. La biblioteca pot facilitar mitjançant el blog de la biblioteca:
- Seleccions d'obres per ser llegides en veu alta o per recitar-les si són poemes, adreçades tant al professorat, per fer de model lector, com a l'alumnat.
- Pautes per preparar la lectura o recitació en veu alta.
- Models d'enregistraments sonors de fragments de llibres o de poemes.
Consulteu l'apartat de recursos per conèixer quins materials poden ajudar a organitzar aquestes activitats.
1.c.3. L'hora del conte
És una activitat prou coneguda i que cada centre titula de manera diferent. És una pràctica fonamentalment de primària, però no s'ha de descartar a secundària si se seleccionen relats per a aquestes edats.
Consisteix a llegir en veu alta un conte als nens per part d'un adult. Hi ha moltes variants, ja que de vegades, en lloc dels adults, són els alumnes de cursos més alts qui venen a llegir als més petits. Una altra variant és explicar el conte en lloc de llegir-lo.
Es pot desenvolupar en horari escolar o extraescolar. Aquesta segona opció dona l'oportunitat d'obrir l'activitat també a les famílies. També es pot convidar un narrador professional.
Una altra modalitat és la realització de l'activitat en la biblioteca pública, que des del centre s'hauria de donar tot el suport i difusió.
- Per a les activitats organitzades per la biblioteca, caldrà fer la difusió mitjançant notícies seqüenciades, il·lustrades amb imatges inserides en les eines 2.0 d'ús habitual de la biblioteca.
- Per a les activitats en què hi participa o difon es podria fer mitjançant notícies inicials i finals.
Visites d'autor:
- Ens comuniquem amb els autors. Escola 25 de setembre de Rubí.
- Música pop a l'Institut. Institut Font d'en Ferro de Palafolls.
- Visites d'autors. Escola El Turonet de Sant Quirze del Vallès.
- Visita d'il·lustradora. Escola Dolors Piera de Vilafranca del Penedès.
Recitacions de poemes o lectura en veu alta:
- Recitació de poemes de Palau i Fabre. Escola Lluís Millet d'El Manou
- Recitem poemes (vídeo). Concurs de la biblioteca. Escola Martí Poch de L'Espluga de Francolí.
- Coneix la Joana Raspall i recitació de poemes. Escola Pau Vila de Sant Feliu de Llobregat.
- Recitació de poemes de Salvador Espriu en programa de ràdio. Escola Collaso i Gil de Barcelona.
- Càsting per al Certamen de lectura en veu alta. Institut Montserrat de Barcelona.
- Palau i Fabre en veu alta. Institut Alexandre Galí de Les Roquetes del Garraf.
- Recitació en veu alta de poemes d'en Palau i Fabre. Institut Font d'en Ferro de Palafolls.
Hora del conte:
- Contes a fons i Ens agrada escoltar. Institut Escola Mare de Déu del Portal de Batea. (Vídeos fets amb Animoto).
- Hora del conte. Escola Cossetània de Vilanova i la Geltrú.
- Contacontes. Escola Pompeu Fabra de LLançà. (Difusió de l'activitat de la Biblioteca pública).
- Fundació Enciclopèdia Catalana.Recursos per treballar la lectura en veu alta.
- Txell Sota. La lectura en veu alta. El gust de llegir, el paler d'escolar. Editorial La Galera.
- Joan Portell.Avui ens visita... o com dinamitzar la visita d'un autor a l'aula Departament d'Ensenyament.
- Institució de les Lletres Catalanes. Lletres a la Aules.

Peu de foto 1)