Cercar informació: Seguretat a Internet

Actualment ningú no es qüestiona els avantatges d'Internet i les seves possibilitats educatives, és per aquest motiu que ens cal preparar el nostre alumnat per a una societat del coneixement basada en la reflexió, el respecte i la crítica selectiva envers la informació.

Des dels centres educatius i els àmbits familiars hem de treballar per donar unes pautes que permetin reflexionar sobre l’ús d’Internet al nostre alumnat.

En aquest mòdul reflexionarem dels usos i abusos que es fa d'Internet.

Internet: Usos i abusos

L'Agència Catalana de Protecció de Dades (APDCAT), la Comissió de Llibertats i Informàtica (CLI) i el Departament d'Ensenyament han presentat tres nous manuals pràctics dirigits a menors, amb la finalitat de conscienciar-los de les amenaces a la intimitat i a la privacitat que representa la publicació de les seves dades personals a Internet, i proporcionar-los recomanacions pràctiques per evitar situacions de risc i fer un bon ús de les tecnologies de la informació.

S'han editat tres versions adaptades a les necessitats de cadascun dels cicles educatius als quals s'adrecen: educació primària (de 9 a 11 anys), educació secundària (12 a 14 anys), i batxillerat o formació professional (15 a 17 anys).

Els estudis fets per redactar les guies permeten obtenir les conclusions següents:

 • Tots els grups d'edat prefereixen l'ordinador abans que el telèfon mòbil, els aparells reproductors MP3 i MP4 i la càmera de fotos. La mitjana de consum d'Internet és d'una hora diària.
 • El 70% de nois i noies d'entre 12 i 14 anys manifesta que la seva forma preferida de relacionar-se amb altres nois i noies és el xat, que arriba a ocupar fins a la meitat del temps de connexió.
 • El 20% dels estudiants d'entre 12 i 14 anys manifesta que alguna vegada ha rebut una proposta al xat per a una cita a cegues.
 • Gairebé el 40% reconeix que freqüentment rep publicitat no desitjada i cedeix les seves dades personals a fòrums, càstings, xats, concursos o comunitats virtuals sense conèixer les garanties de protecció de dades i la regulació vigent.

La campanya a "Internet posa-hi seny”, està dedicada a la seguretat a la xarxa i va adreçada als menors de 8 a 14 anys. Aquesta campanya està impulsada pel Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT).

http://internetambseny.cesicat.cat/

Per las seva banda, l’Agència de Protecció de Dades fa les recomanacions següents per a educadors, fills/es i famílies:

Consells per a l’alumnat

 • Valora els avantatges del contacte amb els amics cara a cara, més que no pas a través de la xarxa o del telèfon mòbil.
 • No has de donar les teves dades personals si no estàs segur del destinatari o si consideres que no són necessàries.
 • Les tecnologies no són dolentes, el que sí que pot ser perjudicial és l’ús que en fem. La varietat és un criteri saludable pel que fa a l’oci.
 • No t’enfadis amb els teus pares perquè vulguin comprovar què fas a l’ordinador i, sobretot, a Internet.
 • Has d’anar amb compte amb el contingut dels jocs que et baixes o que et passen els amics.
 • No contestis missatges estranys, ni per Internet ni pel telèfon mòbil. Alerta amb la publicitat no desitjada: no obris la porta.
 • Si has de demanar algun producte o comprar alguna cosa per Internet, demana als teus pares que ho facin per tu. És important que mai no donis les teves dades ni les dades d’altres persones per por, les pots ficar en un embolic important.
 • Navegar o xatejar amb els teus amics al costat dels teus pares té avantatges, perquè t’adonaràs que confiaran més en tu quan després vulguis fer-ho tot sol.
 • L’ideal seria que el límit de temps amb l’ordinador o el telèfon mòbil el poséssiu plegats els teus pares i tu, que el negociéssiu. I no t’obsessionis perquè «només» hi pots estar una hora al dia, per exemple.
 • En general, has d’elaborar juntament amb els teus pares unes normes per navegar per Internet.

Consells per a les famílies

 • En general, és convenient elaborar unes regles d’ús dels ordinadors, els videojocs, Internet i el telèfon mòbil consensuades amb els fills.
 • Hem de ser capaços de controlar l’ús de les tecnologies de la informació almenys al mateix nivell que els nostres fills. Si això no és possible, hem de procurar tenir uns coneixements bàsics de manera que percebin que els podem ajudar i podem controlar el que fan.
 • Si els nostres fills tenen ordinador a la seva habitació, la persona que hi entri ha de poder veure la pantalla.
 • Cal consensuar amb els fills uns límits d’ús de l’ordinador i del telèfon mòbil, per adaptar-los als horaris d’estudi. És important evitar que la noia o el noi naveguin per Internet (especialment als xats) a la nit.
 • S’ha de motivar els nois i noies perquè facin les seves pròpies recerques sobre temes d’interès.

Consells sobre l’ús de les dades personals

 • Cal ensenyar l’alumnat a no donar dades que els puguin identificar, ni demanar dades que posin en compromís altres persones, com ara l’adreça, el telèfon, el nom, l’escola en la qual estudien; per descomptat, no s’han de donar dades sobre la seva imatge, com ara fotografies o enregistraments amb el telèfon mòbil.
 • No es poden tractar les dades dels menors de 14 anys sense l’autorització dels pares. Està prohibit utilitzar el menor per obtenir dades innecessàries sobre la resta de la família, com ara els ingressos, les preferències d’oci o la professió.
 • Hem de saber que hi ha una llei orgànica que regula tots aquests drets i obligacions, que és la Llei orgànica de protecció de dades de caràcter personal. Igualment, a la teva comunitat autònoma hi ha una legislació corresponent sobre protecció de dades, derivada de l’Estatut d’Autonomia.
 • Si creiem que s’han vulnerat els drets dels menors, ho hem de denunciar davant l’Agència de Protecció de Dades més propera. En aquest sentit, convé fomentar la confiança en els nostres fills perquè ens comuniquin possibles situacions anòmales.

Us recomanem que llegiu dos suplements de la revista GUIX:

 • TORRESCANA, M.L. (2008). Em dic Internet i sóc una eina molt potent! Guix Núm.146-147. Suplement Guix 346-347.
 • TORRESCANA, M.L. (2008). Nosaltres usem Internet, no n'abusem. Guix Núm.148. Suplement Guix 348.

Veieu també:

Per pensar

"L’alfabetització informacional és al cor mateix de l’aprenentatge al llarg de la vida. Capacita la gent de tota classe i condició per buscar, avaluar, utilitzar i crear informació eficaçment per aconseguir les seves metes personals, socials, ocupacionals i educatives. Constitueix un dret humà bàsic en el món digital i promou la inclusió de totes les nacions” (Declaració d’Alexandria de novembre de 2005)