Plantejar una cerca d'informació 1: Identificar la necessitat
Al llarg del mòdul 2 intentarem entendre i reflexionar sobre la primera habilitat de la capacitat de Cerca: Plantejar una cerca d'informació. Seguint el model 3•3•3, aquesta habilitat es descompon en 3 destreses bàsiques: Identificar, concretar i organitzar.
L'objectiu d'aquesta pràctica se centra en l'anàlisi de la primera destresa: Identificar una necessitat d'informació.
* Observem que la destresa d'identificar una necessitat d'informació conté diferents indicadors.
Tots aquests indicadors que assenyalen procediments previs a la localització estricta són fonamentals ja que les reflexions fetes en aquest punt definiran l’estratègia posterior i seran un factor determinant per a l’èxit de la consulta.
D'on sorgeix un necessitat d'informació?
En general, l'alumnat es planteja constantment dubtes i interrogants a resoldre. La seva curiositat és innata i saber-li donar sortida és un dels majors reptes d'una escola que treballi dins d'una perspectiva constructivista de l'ensenyament-aprenentatge.
Sovint, els docents no se senten prou preparats o segurs per deixar que l'alumnat prengui la iniciativa en el plantejament d'un projecte que inclogui una cerca d'informació. Sigui per aquest motiu o d'altres, és freqüent que una necessitat d'informació vingui plantejada indirectament pel docent.
Les necessitats d'informació que provenen directament de l’alumnat són potencialment més riques i significatives, competencialment parlant, però, sovint l'organització del currículum al centre no deixa gaire marge per donar sortida a aquesta mena de necessitats obertes i es recorre a propostes més acotades ja incloses o dins les programacions. En aquest darrer cas, seria convenient, plantejar la necessitat de la manera més motivadora possible, permetent que l'alumnat hi aporti algun o alguns aspectes del seu interès directe.
- Directe: Quan prové de l'alumnat
- Indirecte: Quan la planteja el professorat
Definir una necessitat d'informació
Sovint, en enfrontar-se a una cerca, l’alumnat comença a recopilar informació sense reflexionar curosament sobre què és exactament el que ja saben i el que realment volen saber. Ignoren quin és l'abast del que han d'investigar i no visualitzen les probabilitats factibles d'aconseguir tot el que voldrien saber. Això els pot portar a una saturació informativa que podria concloure amb desànim i/o fracàs.
Per això, abans de començar a investigar per resoldre una qüestió, dubte o pregunta, és fonamental tenir uns paràmetres clars i una visió “realista” d'allò que volen cercar.
Pot ser que una demanada d'informació arribi tan clara i precisa que no requereixi cap formulació específica però també és freqüent que una necessitat d'informació estigui expressada en termes ambigus i doni lloc a confusions i pèrdues de temps.
Per poder definir una necessitat d'informació, cal que l’alumnat s’adoni quan una formulació és massa difosa i poc factible i, a partir d'aquí, ajudar-lo a delimitar-la.
Per exemple, una pregunta de l’estil de "Vull saber com és l’univers" pot esdevenir inabastable i caldrà reconduir-la. Cal defugir d’aquesta mena de plantejaments i demanar una reflexió crítica que ajudi a focalitzar la qüestió plantejada.
En aquestes situacions el més aconsellable és encadenar diverses preguntes fins arribar a formulacions factibles. Per exemple:
- Ho voleu saber tot? Què és el que ja sabeu? Penseu en els 3 aspectes que us interessin més… Per quin us agradaria començar?…
En qualsevol plantejament de cerca activar els coneixements previs és un pas necessari però si l’alumnat no disposa de prou informació prèvia és aconsellable fer una exploració ràpida i senzilla sobre el tema a la biblioteca o al Web que els permeti ampliar el que saben. Això permetrà recopilar les dades bàsiques necessàries per a identificar els aspectes del tema més rellevants en relació a la necessitat plantejada.
Per a les necessitats presentades de manera indirecta pel professorat hi ha orientacions que ens poden ajudar a formular plantejaments més rics i adients des del punt de vista de la competència informacional. Per exemple:
- Que la necessitat d’informació sorgeixi d'un context o situació real i específica que desperti la curiositat de l’alumnat i els convidi a l'anàlisi i la reflexió.
- Que la seva resolució requereixi, únicament, informació ja existent disponible en fonts d'informació com llibres, revistes, enciclopèdies, pàgines web…
- Que l’alumnat sigui capaç d’expressar per què és important, útil o interessant resoldre la necessitat informativa.
- Que es puguin identificar fàcilment els conceptes o termes clau.
- Que és pugui descompondre fàcilment en altres preguntes més concretes i puntuals (preguntes secundàries).
- Que les preguntes secundàries siguin prou potents per facilitar el guió i el pla de treball.
Veiem un possible exemple : El vol del mosquit tigre
Investigar una notícia de premsa proporciona una ocasió molt propicia per treballar i avaluar aquesta competència a l’aula de manera sistemàtica. Caldrà tenir cura que es tracti de notícies poc extenses sobre temes d'actualitat i expressades en llenguatge adequat a l’edat. Prenem com exemple la noticia següent “El vol del mosquit tigre”.
Se segueixen les passes següents:
- Es llegeix la notícia i es comenta què hem entés i què no, què en sabem del tema i què més ens agradaria saber".
- Es defineix la necessitat: "Volem saber quin perill representa el mosquit tigre a Catalunya què és pot fer per evitar-ho".
Decidir objectius i producte final
En qualsevol moment, després o en paral·lel a la formulació de la demanda d'informació, caldrà especificar l'objectiu o objectius del projecte que motiva la cerca d'informació: què volem saber, aprendre o aconseguir
Igualment, convindrà decidir conjuntament quin serà el producte final:
- Un dossier…
- Una exposició oral…
- Una presentació de diapositives…
- Un mural…
- Una publicació al bloc de la biblioteca o de l’aula…
- Altres: maqueta, creació artística, representació teatral
En les cerques puntuals aquest procés, evidentment, es simplifica i sovint amb una simple comunicació oral n'hi ha prou.
Exemple : El vol del mosquit tigre
Seguint amb l'exemple basat en la notícia “El vol del mosquit tigre”, es podrien seguir els passos següents:
- Es formulen els objectius de la cerca. En aquest cas podrien concretar-se en diferents preguntes secundàries: Quin és l’origen d'aquest insecte i quina l’expansió d'aquest insecte a Catalunya; Com és aquest insecte; Quin problema representa el mosquit tigre a Catalunya i com es podria resoldre.
- Es decideix un producte final. En aquest cas podrien ser l'elaboració d'un mural que expliqui resumidament els resultats de la cerca per a cadascun dels 3 objectius establerts. Els murals s'exposaran al passadís més proper a l'aula.
Triar conceptes claus
Una demanada d'informació sigui directa o indirecta pot arribar a l’aula en diferents suports: àudio (veu, ràdio…) text (notícia, lectura…), vídeo (documental, cinema…), etc.
Sigui quin sigui el suport, caldrà examinar l’enunciat que origina la necessitat d'informació i explorar-lo en cercar conceptes claus que orientin la localització posterior. Si l’enunciat és massa breu i no ofereix gaire informació a explorar, el podem ampliar cercant informació complementària tal com s’ha suggerit en l’apartat anterior.
Ara bé, si l’enunciat ho permet resulta molt útil per assolir destreses de la competència informacional, demanar a l’alumnat que l’examini i reflexioni sobre els conceptes claus que poden ajudar a delimitar la demanda d'informació.
Exemple : El vol del mosquit tigre:
- Prenent de base la notícia de referència, ara demanarien l'alumnat que llegís el text en un document imprès o en format electrònic editable (open office, word…) i subratllés els conceptes principals:
En resulten els conceptes següents: mosquit tigre; insecte invasor; expansió a Catalunya; prevenció i control; eradicar presència; prevenir molèsties; lluitar contra la propagació.
Complementàriament, podem demanar l’alumnat que classifiqui aquests conceptes per temes. Això ajudarà a organitzar la investigació:
- Origen i expansió del problema: insecte invasor; expansió a Catalunya
- L’insecte: mosquit tigre
- Conseqüències: molèsties
- Possibles solucions: prevenció i control; eradicar presència; prevenir molèsties; lluitar contra la propagació
Lògicament, amb alumnat amb poca o sense cap capacitat lectora haurem de partir de textos molt breus i senzills o, fins i tot, de textos orals. En qualsevol cas, sigui quina sigui la tipologia textual emprada, l'alumnat hauria de treballar de manera sistemàtica i pautada la identificació de conceptes claus com una destresa prèvia a la localització d'informació.
Per pensar...
"La combinació necessària en aquests moments per a no quedar exclosos del món és informació – coneixement – tecnologia." (Castells, M.)