Identificar els menús d'opcions

Com a qualsevol tipologia de programa, els accessos a les opcions es poden realitzar o bé per les icones corresponents de funció, o bé pel menú superior corresponent, o bé per la drecera corresponent prement una combinació de tecles. Això és comú a tots els programes.

Identificarem les capacitats generals de cada menú: 1.- El menú d'arxiu

Des d'aquest menú farem servir les opcions principals d'obrir, tancar i desar amb un altre nom les imatges, a banda d'imprimir-les.

2.- El menú d'edició.

Des d'aquest menú treballem fonamentalment poder anar endarrere en alguna de les passes donades. També són les conegudes opcions de retallar, enganxar i copiar. Les opcions generals del programa també són configurables des de l'opció de preferències. Podeu donar-hi una mirada, tot i que en principi és millor deixar per defecte el que ja hi està posat , fins que es té clar el que es modifica.

3.- El menú de selecció

Les seleccions de part o de la totalitat d'una imatge es poden gestionar des d'aquí. La tipologia de selecció podrà ser per una zona o per un color determinat

4.- El menú de visualització

Des d'aquesta finestra podem fer visibles, o no , la totalitat de les opcions de les finestres. En ocasions pot ser útil disposar només de finestres de les quals farem servir les seves eines, deixant en segon pla la resta. Des d'aquesta finestra podem fer visibles aquelles paletes que, sense voler, es puguin tancar.

5.- El menú d'imatge

Aquest menú té com a principal característica modificar les mides d'una imatge, en funció de diferents criteris, de forma parcial o total. De la mateixa forma , també podem accedir a guies visuals de pantalla, com per exemple poder disposar d'unes ratlles visuals que ens puguin servir de referència, però que no surtin per impressora.

6.- El menú de capes

El treball per capes ens el podem imaginar com a diferents papers transparents que anem afegint damunt de l'arxiu. A cada capa podem afegir diferents motius o modificacions. En ser la resta de la capa de color transparent, deixa veure el que hi ha a la part inferior. El treball amb capes és prou important per portar modificacions de forma parcial sense que una feina afecti a la resta del treball. Des d'aquest menú es gestionen totes les seves opcions.

7.- El menú de colors

Un programa que treballi amb fotografies sempre necessita d'eines senzilles que gestionin els paràmetres bàsics de colors, exposició, contrast, etc. Des d'aquestes opcions de menú poden fer-se els canvis necessaris de color, brillantor, contrast, canvi de tonalitat, etc, d'una fotografia.

8.- El menú d'eines

Cada una de les diferents opcions de treball pot comportar diferents eines. En el treball amb fusta, amb canonades o amb ferros comporta eines de diferent tipologia. En funció de les transformacions, els colors o les seleccions, les eines poden ser diferents. La majoria de les eines habituals les tenim sempre accessibles des de la paleta flotant d'eines a l'esquerra del programa.

9.- El menú de filtres

La part que sempre té més popularitat en un programa d'edició de fotografies és la part d'aplicació de filtres. Estan classificats en funció de la tasca que porten a terme o de la funcionalitat que els hi volem donar.

10.- El menú de finestres

És important aquest menú quan treballem amb més d'una fotografia a la vegada, per poder permutar entre elles. Apareixeran a la part del mig del menú, tantes com arxius tinguem oberts.