Conèixer el programari necessari per tal d'accedir a Internet

Abans d'entrar a tractar el programari necessari per navegar per Internet, caldrà comentar què necessitem a nivell de maquinari, i els requisits que aquest ha de tenir.

Quin maquinari necessitem per accedir a Internet?

Tot i que ens centrarem en els ordinadors de sobretaula i/o en els ordinadors personals portàtils, cal tenir en compte que avui en dia hi ha un ampli conjunt d'altres dispositius que ens permeten la navegació per Internet, com ara les PDA (ordinadors de butxaca), les tabletes o els telèfons intel·ligents i, fins i tot, alguns aparells de televisió, lectors de llibres digitals, etc.

El mercat de la tecnologia, la innovació i l'alta competitivitat del sector ha aconseguit fer un gir de 360 graus en el món de l'accés a Internet.

Les constants innovacions en el món de les noves tecnologies fa molt difícil preveure com serà el futur i, per tant, quin és el temps de vida d'una configuració concreta d'equip informàtic. Cal tenir en compte que és molt difícil tenir al dia un equip informàtic, encara que el cost econòmic és cada dia més baix.

Ordinadors personals

Per navegar amb comoditat, seria recomanable que l'ordinador que fem servir per connectar-nos a Internet disposi com a mínim d'un processador "Pentium IV" a 4 GHZ protocol USB II, amb memòria i espai de disc suficient per instal·lar-hi els programes. Necessitareu que la targeta gràfica suporti un mínim de 256 colors, però preferiblement color d’alta densitat (de 16 bits) o color real (de 32 bits). Obtindreu una visualització correcta amb una pantalla de 800x600 píxels.

Per aprofitar al màxim les possibilitats multimèdia d’Internet, també caldrà tenir una targeta de so.

Per tal d'aconseguir la connexió a Internet, necessitareu tenir o bé Módem ADSL - Línia ADSL , o bé Módem 56 Kbps - Línia RTC, o bé Módem Cable - Cable fibra òptica, o bé Targeta XDSI - Línia XDSI i l'ordinador haurà de disposar d'una placa de xarxa, que la majoria de models ja porten incorporada amb velocitat 100/1000 Mbps. Naturalment, també podeu accedir a Internet a través de connexions 3G.

Tot plegat, aquests conceptes poden resultar complexes, però els desenvolupem a la competència C2 (Tecnologia digital i ús de l'ordinador i del sistema operatiu)

El programari necessari per accedir a Internet

En els ordinadors personals és necessari:

  • Un sistema operatiu (Windows XP, Windows Vista, Linux, Mac-OS).
  • Un navegador: Mozilla Firefox, Opera, Safari, Explorer, Flock, entre d'altres.

Tanmateix, hi ha diferents programes que ens facilitaran l'accés a determinats serveis, com ara:

  • Un programari de gestió de correu electrònic: Mozilla Thunderbird és de programari lliure, però també podeu utilitzar Microsoft Outlook, Outlook Express, o programes de correu web com Gmail.
  • Programari de missatgeria instantània: el Pidgin és de programari lliure, però n'hi d'altres prou coneguts i gratuïts: Windows Live Messenger, Skype, Yahoo Mèssenger, etc.

Cal saber que per als dispositius mòbils (telèfons, PDA, etc.) existeixen diferents sistemes operatius i aplicacions, tot i que en aquest curs no hi aprofundirem.