Emmagatzematge al núvol

L'emmagatzematge al núvol (Cloud storage, en anglès) permet als usuaris i usuàries allotjar les seves dades en espais d'emmagatzematge virtual. Les persones interessades en utilitzar aquest servei poden llogar o comprar l'espai que necessitin, tot i que alguns serveis permeten ser utilitzats (amb una capacitat limitada) de manera gratuïta.


L'emmagatzematge en núvol compta amb alguns avantatges, entre ells:

  • Podem accedir a les dades a qualsevol hora i des de qualsevol lloc, sempre que tinguem un dispositiu adequat i connexió a Internet.
  • És més econòmic que l'emmagatzematge en local, ja que no s'han de comprar equips ni perifèrics o dispositius.
  • Sol tenir sistemes de còpies de seguretat i recuperació de la informació.
  • Permet configurar les dades a diferents nivells de privacitat (la informació pot ser pública, restringida a algunes persones o només accessible per part del propietari o propietària).
  • No està subjecta a les condicions ambientals (incendis, inundacions…)o robatoris en el domicili propi.


Com a principals inconvenients podem trobar problemes de privacitat (hem de comprovar bé quina és la política de l'empresa que fa l'allotjament), incompatibilitats amb alguns dispositius o disponibilitat (aquesta està subjecta a la necessitat de connexió i pot entrar entrar en conflicte si l'espai d'allotjament té algun problema tècnic, normalment de caràcter puntual).

Sent Dropbox i Google Drive alguns dels serveis més coneguts, podeu conèixer-ne d'altres clicant sobre aquest enllaç.