Concertar cites per a gestions públiques i fer tràmits

Cada dia més, Internet ens ajuda a concertar tràmits per realitzar determinades gestions amb les administracions públiques. D'aquesta manera, ens estalviem desplaçaments innecessaris i/o trucades telefòniques.

Cal tenir en compte que les diferents administracions públiques (estatal, autonòmica i local) treballen per tal d'augmentar els serveis en línia que ofereixen a la ciutadania. El número de tràmits que estan disponibles augmenta dia a dia.

Podem tenir una bona idea dels que hi ha disponibles navegant pel web Oficina virtual de tràmits - Ciutadania

Alguns exemples

A tall d'exemple, alguns dels tràmits que es poden realitzar:

  • Demanar cita per renovar el DNI.

  • Inscriure's per realitzar una prova de català.

  • Inscriure's per examinar-se de l'ACTIC.

  • Fer reclamacions de l'àmbit del consum, davant de l'administració pública.

Què és necessari per fer gestions en línia?

Cada una de les gestions a realitzar té les seves peculiaritats. N'hi ha que demanen un certificat digital a l'usuari i també n'hi ha que no. En aquestes, caldrà que el/la consumidor/a proporcioni determinada informació personal que resulti suficient per tal d'acreditar-se abans de fer el tràmit.

En el cas d'aquells tràmits en què sigui necessari abonar determinades taxes, l'administració facilitarà a l'usuari diferents vies per fer-ho (pagament en línia, impressió d'un document per portar a l'oficina bancària, etc.)

És freqüent que, en el procés de fer una gestió en línia, l'usuari o usuària doni el seu permís a l'administració per tal que pugui verificar la veracitat de les dades (per exemple, la situació de persona aturada o la situació d'estar al corrent de pagaments de les obligacions tributàries).