1.2: Semàfor


Dintre de l’àrea Mobilitat i transport es pot crear un semàfor que controli el pas dels vianants. Amb el verd encès, els vianants poden creuar un carrer i amb el vermell encès, s’han d’esperar.

  • Recursos necessaris: l’editor en línia MakeCode, la micro:bit amb cable USB, dos LED (preferiblement un de color verd i un altre, vermell) i dues resistències de 220 Ω.

Al següent vídeo podeu veure com s’encén primer un LED i després, l’altre, alternant-se.

A l’hora de programar els LED amb el MakeCode, heu de saber que necessiteu una placa de proves on aniran connectats els LED. Una placa de proves té línies de connexions i línies d’alimentació. Les primeres tenen diverses columnes de cinc punts de contacte connectats entre ells. Si volem que aquests punts connectin amb altres punts s’han d’unir amb cables. Les línies d'alimentació estan marcades amb positius i negatius i tots el punts d’una mateixa fila estan connectats.

Respecte als LED, aquests han d’estar connectats a la placa de proves amb unes resistències de 220 Ω sota les potes més llargues. Si us fixeu en les seves potes veureu que una d’elles és més llarga que l’altra.

Els LED tenen polaritat i si es connecten en sentit contrari pot passar que no funcionin o, fins i tot, que es cremin. Les potes llargues són el costat positiu i, en aquest cas, aniran connectades als pins 0 i 1 de la placa micro:bit. Les potes curtes són el costat negatiu i aniran connectades a la fila dels negatius de la placa de proves, des de la qual sortirà un altre cable pont que connectarà amb el pin GND de la placa micro:bit.

La següent programació diu que teniu dos LED que s’encenen alternant-se. Quan un està encès (el verd), l’altra està apagat (el vermell) i a l’inrevés. El temps que està encès cada LED és de 5 segons (5.000 ms). Els valor numèrics de cada LED estan compresos entre 0 i 1 (escriptura digital): el 0 significa apagat i l’1, encès.

Quan la programació estigui carregada a la micro:bit, s’executarà immediatament i es repetirà cada vegada que la placa es connecti a una bateria o font d’alimentació fins que no es carregui un programa nou.

Si voleu extreure la micro:bit de l’ordinador però veure com funciona la vostra programació, heu de connectar a la placa una bateria de 3V.

Indistintament de la placa que s’estigui utilitzant, les connexions en ella dels dispositius electrònics han de coincidir amb les opcions triades a la programació (ports, slots i pins).