Funcions
Les funcions són grups d'instruccions que, igual que les variables, es poden definir per una banda, i executar quan ens interessi al llarg del programa.
Utilitzar funcions permet desglossar el problema en petites parts, solucionar-les i deixar-les a banda, a més d'escurçar el codi i facilitar la seva lectura.


Racionalitzem el codi del programa comptador
El programa comptador que apaga seqüencialment la pantalla línia a línia és molt llarg, i conté moltes estructures repetides.
1. Descobrim les estructures repetides
- En iniciar-se l'execució, encenem els LEDs (graficar). El mateix efecte es pot aconseguir invertint el seu estat inicial (apagat).
- En prémer el botó A, els LEDs s'apaguen (ocultar). El mateix efecte es pot aconseguir invertint el seu estat anterior (encès).
- L'animació final s'aconsegueix invertint repetidament l'estat de tots els LEDs de la pantalla.
2. Agrupem-les en una funció
Creem una funció que contingui les instruccions que defineixen la inversió de l'estat dels LEDs:
![]() Necessites ajuda per crear la funció? |
I fem que s'executi allà on li toca: ![]() |
3. Afegim paràmetres a la funció
Les instruccions que inverteixen l'estat dels LEDs línia a línia en prémer el botó no es poden substituir per la funció creada, perquè hi ha una pausa entre línies.
Modifiquem la funció (botó dret / Editar función): afegim la pausa i definim la seva durada com a paràmetre de la funció:
![]() Necessites ajuda per modificar la funció? |
I fem que s'executi allà on li toca. Aquesta vegada definint el valor de la pausa (1 ms quan s'han d'encendre tots alhora, 1000 ms per la inversió d'estat línia a línia): ![]() |
4. L'animació final
Fem una nova funció que repeteixi un nombre de vegades l'execució de la funció anterior, amb una pausa entre repeticions:
![]() Necessites ajuda acabar de crear el programa? |
I fem que s'executi allà on li toca. Aquesta vegada cal definir dos paràmetres: el nombre de repeticions de la funció Encén, i la pausa entre repeticions ![]() |