El braçalet alarma
En aquesta pràctica explorarem el potencial que ens permet la placa micro:bit amb la seva capacitat de connectar-se per ràdio . Us proposem una senzilla i entretinguda pràctica a partir de la qual podeu explorar opcions a les vostres aules.
Necessitem:
- 2 x placa micro:bit,
- 2 x cable USB,
- 1 x ordinador,
- materials per fer dos braçalets.
La placa micro:bit permet comunicar-nos amb altres micro:bit dintre d’una àrea fent servir els blocs que trobem a la categoria RADIO de l’entorn de programació Makecode. Es poden enviar paquets en forma de nombres, caràcters o una combinació de tots dos. També es pot donar instruccions a la placa de què fer quan rebi aquests paquets
El codi
En primer lloc, farem el codi del braçalet emisor. La connexió entre tots dos es farà establint un grup. En aquest cas, farem servir el grup 1. El bloc corresponent el situem dintre de AL INICIAR.
Fent servir el bloc PINES atribuïm una acció als botons A i B de la placa. En aquest cas, enviar un nombre diferent a les plaques receptores segons sigui el cas.
Ara toca fer el codi de la micro:bit receptora. Establim el mateix grup que a la micro:bit emisora, el grup 1. Despleguem el menú RADIO i escollim el bloc AL RECIBIR RADIO seguit de la variable “receivedNumber”, ja que rebrem només nombres. Aquesta variable no cal definir-la, està incorporada al bloc.
Incorporem el bloc de lògica amb el que determinarem quina acció es produeix quan es “rebi” el nombre.
Introduïm el bloc de lògica que indica equivalència i copiem la funció per col·locar-la en el valor inicial.
Quan es rebi el valor 0 la matriu led mostrarà un cor.
Per quan el valor rebut sigui un 1, hem preparat una petita animació inicial. Ja tenim el codi preparat per pasar-lo a la placa receptora.
Codi de la placa emisora.
Codi de la placa receptora.
I el braçalet?
Un cop tenim el codi a les dues plaques toca dissenyar i crear el braçalet d’emergència. És el moment de potenciar la creativitat per trobar solucions als materials, eines, oportunitats, etc, que tenim a l'abast. D’aquesta forma tindrem una activitat on la programació assoleix un significat tangible i funcional. Aquest és un exemple.
Més enllà
Podeu trobar infinitat d’opcions i informació a la xarxa, aquests enllaços són un exemple:
https://sites.google.com/escolajoanmiro.com/mirostem/inici
https://blog.330ohms.com/2019/08/20/tutorial-microbit-4-como-comunicar-microbits-entre-si