El firmware

El firmware és un tipus especial de programari que es troba físicament emmagatzemat a la memòria no volàtil dels xips dels dispositius electrònics i controla el seu funcionament.

Tot i que micro:bit funcionarà amb qualsevol versió de firmware, és convenient que aquesta sigui la més actual per poder accedir a les noves funcions que periòdicament desenvolupa la Fundació Educativa Micro:bit.

Comprovació de la versió de firmware instal·lada

Connectar micro:bit a un port USB de l'ordinador.
Cal tenir en compte que el connector micro-USB de la placa és fràgil; és important anar amb cura i no forçar-lo. Font imatge: microbit.org

Hi ha cables micro USB de només alimentació elèctrica, que no transmeten dades. Aquests s’utilitzen per carregar les bateries de mòbils i altres dispositius electrònics, i no permeten la transferència de dades. Tampoc són aconsellables els cables USB d’alta velocitat.

En connectar la placa a l'ordinador, al gestor de fitxers es mostrarà automàticament com qualsevol altre emmagatzematge USB, com a unitat anomenada MICROBIT. Obrir el fitxer DETAILS.TXT d'aquesta unitat i buscar la línia en què es defineix la versió de firmware instal·lada (Interface Version).
En aquest exemple, la versió de firmware és 0241:

Si la versió de firmware instal·lada és anterior a la 0250, com en aquest cas, és convenient actualitzar-la (maig 2020).

Actualització del firmware

  • Desconnectar tota font d'alimentació de la placa (el cable USB i el paquet de bateries).
  • Mantenir premut el botó de reinici a la part posterior de la placa i connectar el cable USB al dispositiu. Al gestor de fitxers apareixerà una unitat anomenada MAINTENANCE (en lloc de MICROBIT).

|Font imatge: microbit.org

  • Descarregar a l'ordinador la darrera versió de firmware per al sistema operatiu de l'ordinador, prement el botó Enllaç al web oficial micro:bit
  • Arrossegar i deixar anar a la unitat MANTENIMENT el nou fitxer del firmware descarregat. Quan l'actualització s'hagi completat, el LED groc de la part posterior del dispositiu deixarà de parpellejar, micro:bit es reiniciarà, expulsant-se de l'ordinador i tornarà a aparèixer en mode normal com a unitat MICROBIT:


Finalment, comprovar al fitxer DETAILS.TXT de la unitat MICROBIT que el número de versió del firmware s'ha actualitzat: