Característiques de la placa micro:bit

La placa micro:bit és un microordinador portàtil programable de dimensions 4x5 cm. Ofereix diverses possibilitats gràcies a la integració d'una sèrie de característiques físiques dins de la seva estructura:

Font imatge: microbit.org

La nova versió de micro:bit incorpora un micròfon, un altaveu i un sensor tàctil.

Per mostrar algunes de les seves capacitats porta instal·lat de fàbrica un programa de benvinguda que s’executarà en quant rebi alimentació elèctrica.

Quan programem i carreguem altres programes a micro:bit, aquest desapareixerà de la seva memòria. Si ens interessa recuperar-lo cal tornar a carregar-lo des de l’ordinador a la placa a través del port USB.

1. Alimentació elèctrica

Insereix 2 piles AAA al porta piles (assegura't que s’insereixen amb l’orientació correcta).
El connector blanc de l’extrem del porta piles s’ha de connectar al connector JST de la part superior de la placa.

La placa micro:bit necessita 3V per funcionar.
Cal utilitzar només piles alcalines o de liti (proporcionen 1,5V cada una i en estar connectades en sèrie, la bateria resultant proporcionarà els 3V necessaris).
Si utilitzem piles Ni-MH o Ni-Cd (proporcionen només 1,2V cada una), la placa no funcionarà o no ho farà correctament.

També podem alimentar la placa des de l'ordinador, a través d'un cable micro USB.

2. Desperta! La pantalla de LEDs

La pantalla del micro:bit es despertarà lentament amb diferents patrons de llum i, a continuació, saludarà.
Observa com els leds parpellegen, s’esvaeixen, creen patrons i text que es desplaça.

Font imatge: microbit.org

La pantalla de micro:bit consisteix en una matriu (quadrícula) de 5x5 leds. Per tant té una resolució de 25 píxels (un píxel és cada un dels puntets de color que s’il·luminen en una pantalla).
Aquests leds es poden programar perquè s’encenguin o s’apaguin de forma individual. Inclús podem controlar la seva lluentor.

La llum groga a la part posterior del micro: bit és el LED indicador d'estat. S'encén quan la placa rep alimentació elèctrica.

3. Prem els botons

Segueix les instruccions i prem els botons que se't demani. Sabràs que ho has fet bé perquè els leds mostraran diferents patrons d’encesa.

Font imatge: microbit.org

Els botons són entrades programables per desencadenar esdeveniments.
Podem utilitzar-los per iniciar una animació, començar a enregistrar dades, controlar un joc o qualsevol altra cosa que puguem imaginar.

El botó de reinici de la part posterior de la placa (Reset button) permet reiniciar i executar el programa des del principi.

4. Sacseja-la

Omple la pantalla! Començant amb un sol punt parpellejant al centre, agita la placa. Pots omplir la pantalla amb llums?
Inclina la placa per desplaçar el punt il·luminat cap al punt parpellejant.

Font imatge: TechWillSaveUs

La placa micro:bit té incorporat un acceleròmetre.
Aquest sensor és similar a un botó, desencadena esdeveniments: està controlant el punt.
L'acceleròmetre mesura l'acceleració en els 3 eixos de l'espai, i serveix per detectar el moviment i la posició de la placa: si l’agitem, si està inclinada …

5. Sorpresa!

Hi ha un joc secret ocult en aquest programa! Quan vegis l’animació del cor, prem els botons A i B alhora per desbloquejar un joc de Snake:
Ets la ment d’una serp que creix i evoluciona menjant pomes. La teva tasca com a jugador és controlar la direcció de la serp en un món bidimensional. Fixa't que la serp creix força ràpidament!

Font imatge: microbit.org

Per aturar l’execució d’un programa, desconnecta o desactiva la font d’alimentació.

Anem amb compte
La placa micro:bit està dissenyada per ser robusta, però no deixa de ser un dispositiu electrònic complex. Cal manejar-lo amb cura per no fer-lo malbé i per no fer-nos mal, per això cal seguir una sèrie de precaucions.

Micro:bit és un projecte en constant actualizació. Per poder utilitzar totes les funcionalitats de la placa cal carregar-la amb el firmware actualitzat