Preguntes més freqüents
Com m'identifico a l'entorn de formació Odissea

L’accés a l’entorn es realitza amb qualsevol d'aquests dos mètodes:

  • Amb usuari i contrasenya XTEC
  • Amb usuari i contrasenya GICAR (accés corporatiu: SAGA, ATRI, …)

Les persones que disposin dels dos identificadors els podran emprar indistintament perquè tant un accés com l’altre s'associen a un mateix usuari de l'entorn Odissea.


Inici


Obtenció d'identificadors XTEC o GICAR

USUARIS XTEC

Poden sol·licitar l'alta d'usuari als serveis Internet de la XTEC el professorat dels centres educatius no universitaris de Catalunya i el personal d'administració i serveis dels centres docents i serveis educatius del Departament d'Ensenyament.

La petició d’aquest accés s’ha de fer a través de l'enllaç Alta d'usuari de la pàgina d'atenció a l'usuari/ària a la web de l’XTEC. Una vegada complimentades les dades, validada l’adreça personal alternativa i enviat el formulari rebreu un correu indicant-vos que la vostra demanda està pendent de validació per part de la direcció del vostre centre. Tan bon punt la direcció del centre validi la vostra sol·licitud a l’aplicació de gestió d’usuaris (GUAC), rebreu un missatge a l’adreça de correu alternatiu que hàgiu indicat amb les indicacions per a activar el compte XTEC.

En cas de pèrdua o oblit de la contrasenya XTEC s'haurà de gestionar la recuperació a Gestió de contrasenyes.

Gestió de contrasenyes XTEC

http://xtec.gencat.cat/ca/at_usuari/gestio/gest-contrasenyes/
USUARIS GICAR

Tot el personal docent de centres públics, el personal d’administració i serveis i persones col·laboradores del Departament en temes relacionats amb la formació, poden tenir usuari i contrasenya GICAR.

La petició d’aquest usuari GICAR funciona de la manera següent:

  • Personal docent: la gestió la fa la pròpia direcció del centre que té accés a un portal de gestió de contrasenyes específic.
  • Personal d’administració i serveis: els identificadors de les persones que tenen nòmina del propi Departament es gestionen des del Servei de Personal.

Si no es pot accedir, o no es recorda la contrasenya, en el següent enllaç es podrà fer una autogestió de la contrasenya:Autogestió de contrasenyes GICARPer qualsevol dubte o consulta contacteu amb el Servei d’Atenció Unificada (SAU):


IniciNo puc entrar a Odissea

  • Heu canviat la contrasenya del correu electrònic XTEC?:

El canvi de la contrasenya del correu XTEC, des de la gestió del vostre compte a Gmail, no comporta un canvi de contrasenya d'usuari XTEC. Podeu canviar la vostra contrasenya des de http://xtec.gencat.cat/ca/at_usuari/gestio/gest-contrasenyes/ . Si el canvi de contrasenya es fa des de l'enllaç anterior afecta tant a la identificació XTEC com a l'accés al correu electrònic @xtec.cat.

  • Heu oblidat la contrasenya d’usuari XTEC?:

Us cal accedir a http://xtec.gencat.cat/ca/at_usuari/gestio/gest-contrasenyes/ per a restablir la contrasenya.

  • Heu oblidat la contrasenya d’usuari corporatiu (GICAR)?:

Haureu d'accedir al portal d'autogestió de contrasenyes per obtenir-ne una de nova.Per qualsevol dubte o consulta contacteu amb el Servei d’Atenció Unificada (SAU):


Inici

Puc accedir a Odissea però no puc entrar o no trobo el meu curs

  • No s’ha fet encara la càrrega de participants.
  • No està accessible perquè encara no s’ha iniciat el curs.
Inici

No puc modificar el meu perfil

Per tal de modificar les dades del nostre perfil personal, cal revisar aquests punts:

  • Que no deixem cap camp obligatori per omplir (els que porten un *)
  • Que la foto de perfil estigui en un format vàlid: JPG o PNG
  • Que l'arxiu amb la foto de perfil no sobrepassi la mida màxima permesa(10MB per defecte)
  • Que estem clicant el botó "Actualitza perfil"
Inici

Com inscriure's a un curs tenint l'adreça directa del curs i una clau de matriculació o d'inscripció?

  1. Accedir a l'adreça directa del curs.
  2. Identificar-se amb l'usuari i contrasenya d'Odissea
  3. Finalment, per inscriure's al curs, posar la clau de matriculació que ha proporcionat la persona formadora, generalment a través del correu informatiu.


Inici

No apareix el bloc "Els meus cursos"

És possible que el tingueu minimitzat. La interfície de moodle 2 permet modificar la visualització dels blocs laterals i del seu contingut a través dels controls de visibilitat:

  • Expandir/contraure contingut del bloc
  • Minimitzar/mostrar bloc


Interfície de moodle 2

Aquest és l'aspecte d'Odissea per defecte. Cadascú el pot personalitzar, ocultant o mostrant blocs, segons les seves preferències. Els canvis personalitzats de la interfície es mantenen d'una sessió a una altra.

Els blocs minimitzats es situen en una barra vertical al marge esquerra de la pàgina. Per veure el seu contingut només cal situar el punter del ratolí damunt seu.

Blocs minimitzats


Es pot restaurar un bloc minimitzat fent clic a la zona indicada a la imatge


El continguts dels diferents blocs varia en funció del lloc on ens trobem


Inici

Missatge d'avís: la vostra connexió no és privada (navegador Chrome)

Quan accediu a Odissea amb el navegador Chrome és possible aparegui un missatge d'avís semblant al de la imatge inferior.
Això passa perquè s'ha d'establir una connexió segura (https) però Chrome no troba els certificats que identifiquen Odissea. Es poden descarregar des de CATcert i instal·lar-los seguint un procés similar al descrit a "Autenticació dels usuaris via HTTPS a Odissea".

Per sortir del pas:

  1. Feu clic a "Configuració avançada"

  2. Feu clic a "Continua per accedir a odissea.xtec.cat (no segur)"


Inici

Autenticació dels usuaris via HTTPS a Odissea

Per fer més segura l'autenticació dels usuaris a l'espai Odissea s'ha activat la validació per HTTPS. D'aquesta forma, les dades d'autenticació (nom d'usuari/ària i contrasenya) viatjaran encriptades fins al servidor, protegint-les així de possibles atacs.

Perquè el navegador pugui xifrar correctament aquesta informació, el servidor li proporciona un certificat signat per una entitat emissora que, en el cas d'Odissea, és l'Agència Catalana de Certificació (CATCert).

Alguns dels navegadors, però, no inclouen aquesta entitat dins la seva base de dades d'entitats de confiança i, per tant, pot ser que mostrin pantalles d'avís quan un usuari/ària intenti accedir a la pantalla d'autenticació de Moodle. Per eliminar aquests missatges és recomanable instal·lar manualment les claus públiques de l'entitat emissora, o bé afegir una excepció de seguretat. A continuació s'especifica quin és el comportament als navegadors Firefox, Chrome i Internet Explorer, així com les mesures que cal prendre en cada cas.

Instal·lació manual de les claus públiques

Accedir a la pàgina de Baixada de claus públiques de CATCert, seleccionar el navegador corresponent, desar l'arxiu que conté totes les claus i seguir els passos detallats per instal·lar-les.

Amb Chrome

Si feu servir chrome per windows, aquest fa servir els certificats de internet explorer, i aquest ja incorpora el certificat. Per si no el tenim, o fem servir chrome en alguna altra plataforma:

Amb Firefox

Aquest vídeo mostra com instal·lar el certificat:

Amb internet explorer

Tot i que les darreres versions d'aquest navegador, ja incorporen el certificat CATcert a l'arrel i no és necessari instal·lar-lo, aquí teniu un vídeo de com fer-ho.

Si no tenim el certificat CATcert

Llavors, caldrà afegir excepcions:

Chrome

Caldrà afegir una excepció cada vegada que accedim a Odissea sense el certificat instal·lat.

Firefox

El vídeo mostra com afegir una excepció en Firefox, i fer que aquesta sigui permanent.

Internet explorer

Com afegir una excepció a internet explorer:

Si tens problemes per veure els vídeos (flashplayer), pots consultar les preguntes freqüents d'Àgora: PMF