Les activitats Hotpotatoes

Un clàssic que ha esdevingut estàndard

Hotpotatoes és un programa desenvolupat per la Universitat de Victoria (Canadà) que conté sis aplicacions que permeten elaborar activitats interactives del tipus opcions múltiples, resposta curta, ordenació, encreuats, associació i omplir forats. El programa no és lliure però es pot utilitzar de manera gratuïta amb finalitats educatives i sense ànim de lucre sempre que les pàgines creades, amb les activitats, estiguin disponibles a la xarxa. Per a la resta d'usos cal pagar una llicència.

Per tal d'integrar les activitats Hotpotatoes a un curs de Moodle, el primer que cal és tenir-les, és a dir, haver-les creat abans. Per fer aquestes pràctiques us proporcionarem una activitat ja elaborada. Si voleu crear les vostres pròpies activitats caldrà que us instal·leu el programa i aprengueu a utilitzar-lo. En aquestes adreces teniu tutorials que us poden resultar útils:

Podeu veure exemples d'integració d'activitats Hotpotatoes al Rincón Hotpotatoes Aragón o al d'Educamadrid.

A les pràctiques següents es dóna per fet que coneixeu el programa o bé que teniu els fitxers en format HTML (.htm) o en l'específic de Hotpotatoes (.jmx, .jcw, .jqz, .jcl o .jmt) i també que el vostre lloc Moodle té activat el mòdul Hotpotatoes.

Desenvolupament de la pràctica

Inserció d'una activitat Hotpotatoes

Si no disposeu de cap fitxer amb una activitat Hotpotatoes podeu utilitzar aquest activitathotpotatoes.htm per fer la pràctica.

Com a la resta d'activitats, després d'haver activat l'edició al vostre curs obriu el desplegable Afegeix una activitat de la secció on voleu incloure l'activitat i trieu Qüestionari HotPotatoes. D'aquesta manera s'obrirà el formulari d'edició i configuració.

 1. El primer que heu de fer és seleccionar quin nom voleu que tingui l'activitat un cop integrada al Moodle: la de la mateixa activitat Hotpotatoes, el nom del fitxer o del camí o bé un nou nom (Specific text) que podeu escriure a l'espai de la dreta. Tot seguit podeu escriure una breu descripció de l'activitat.
 2. Especifiqueu si l'activitat estarà disponible entre unes dates concretes (o no) i seleccioneu el fitxer corresponent tot clicant el botó Tria o penja un fitxer:
  Com crear una activitat HotPotatoes: els paràmetres inicials
 3. Pel que fa a la visualització, mitjançant Add Quiz Chain podeu inserir una única activitat, una cadena d'activitats (si prèviament l'heu definida en crear-les) o totes les activitats contingudes a una carpeta. En aquest cas haureu d'escriure aquí el nom de la carpeta que conté les activitats que a la imatge següent seria "nom_de_la_carpeta/subcarpeta".


Com crear una activitat HotPotatoes: els paràmetres inicials

 1. Podeu triar també el format de sortida (generalment El millor possible), la navegació (podeu deixar la barra de navegació de Moodle o la de l'activitat) i la possibilitat d'obrir una finestra per a la retroacció quan l'estudiant clica el botó de Comprova.
 2. Podeu especificar:
  • Què es mostrarà a l'estudiant un cop hagi acabat l'activitat, si la següent activitat HotPotatoes o bé la pàgina principal del curs;
  • Si l'estudiant pot revisar els intents anteriors;
  • L'escala de qualificació i la qualificació que es desarà a la taula de l'estudiant;
  • El nombre de vegades que els estudiants poden fer l'activitat.
   Com crear una activitat HotPotatoes: els paràmetres inicials
 3. Finalment, especifiqueu els paràmetres finals i cliqueu a Desa els canvis. En aquesta activitat podeu seleccionar també on anireu un cop desats els canvis.
  Com crear una activitat HotPotatoes: els paràmetres inicials

Podeu anar a la llista d'activitats HotPotatoes des del bloc de la pàgina principal del curs Activitats | Qüestionaris HotPotatoes o bé, quan visualitzeu una activitat d'aquest tipus, clicant Qüestionaris HotPotatoes a la barra de navegació de Moodle.

La llista us permet accedir a informes més o menys detallats sobre els intents i les respostes dels estudiants, i també tornar-los a qualificar:
Els informes d'una activitat HotPotatoes

Suggeriments metodològics

Les activitats Hotpotatoes poden resultar molt atractives per als estudiants, especialment a primària i ESO, ja que permeten ampliar la varietat, per exemple amb mots encreuats. D'altra banda, són autoavaluables, i l'estudiant sap al moment quin ha estat el seu resultat, la qual cosa pot ser molt estimulant.

A més de ser variades s'hi poden incloure lectures, imatges i enllaços, de manera que se'n pot treure un molt bon rendiment didàctic. Això sí, cal saber utilitzar el programa HotPot i dedicar temps a elaborar les activitats.

A la xarxa hi ha moltes pàgines amb activitats Hotpotatoes disponibles, però aquestes activitats no es poden integrar al Moodle: en aquest cas, podeu enllaçar la pàgina corresponent, però els resultats que obtingui l'estudiant no quedaran recollits a la seva taula de qualificacions.