Estratègies i recursos per a la intervenció - 2


Eines digitals per a la creació en múltiples formats

Actualment disposem de moltes eines que ens permeten oferir als alumnes opcions variades per expressar les pròpies idees i per mostrar el que saben. Permeten incorporar informació en múltiples formats (text, imatge, so, vídeo, gràfics…) obrint, per tant, nous canals que afavoreixen la comprensió, l'expressió i la participació a tots els alumnes, també a aquells que troben més barreres a l'aprenentatge.

Diversificar i flexibilitzar les maneres d'interaccionar amb la informació oferint formes variades d'expressió, augmenta la participació dels alumnes amb dificultats de lectoescriptura quan l'objectiu no és la lectura ni l'escriptura i els permet treballar de forma autònoma. S'incrementen les oportunitats d'èxit, la implicació i la creativitat disminuint la frustració i el rebuig davant certes tasques.

Narrativa digital

Les històries digitals són textos multimèdia en què les imatges fixes es complementen amb una banda sonora narrada per explicar una història, de vegades incorporant text i/o videoclips incrustats entre les imatges. Els recursos per incorporar en una narració digital són gairebé que il·limitats, donant a qui la construeix un enorme camp per a la creativitat.
Les demandes de creació d’històries poden ser molt variades: històries personals, documentals, anuncis, històries en les que incorporen conceptes treballats i poden ser útils per avaluar el que han après (el viatge d’una gota a través del cicle de l’aigua, els aspectes essencials de la biografia i l’obra d’un pintor treballat…).


Mentre que alguns alumnes poden tenir problemes amb l'alfabetització tradicional, recorrent a noves alfabetitzacions com la narració digital pot augmentar la motivació i la comprensió.
Deixen de ser només consumidors per convertir-se en productors de continguts digitals. Les TAC motiven als estudiants, mantenint-los connectats durant tot el projecte. L’efecte augmenta quan les seves històries es difonen a través de la web i poden compartir les seves creacions amb molts lectors.


Les històries digitals connecten amb els interessos tecnològics i donen als estudiants l'oportunitat de crear utilitzant eines que són rellevants i significatives en les seves vides.
Durant el procés de desenvolupament d'una història digital, els alumnes han de planificar i gestionar el temps, aprendre de les pròpies errades i desenvolupar la capacitat de solucionar problemes.


A continuació proposem algunes eines:
Voicethread

Voicethread

És una eina en línia que permet crear àlbums multimèdia on podem incorporar documents, imatges, àudio i vídeo.
A més de la creació d'històries digitals, l’aplicació possibilita el debat i la conversa al voltant d’un tema (a partir del text, vídeo o imatge incorporada). Cada alumne pot fer un comentari de veu (a través d’un micròfon o webcam) que s’insertarà al voltant de l’espai central i es podrà escoltar en qualsevol moment. De forma gratuïta és poden crear fins a cinc documents per compte. La versió de pagament incorpora altres possibilitats. Cal registrar-se i es pot compartir a través de la URL(adreça web) o del codi embed per insertar-ho en un blog o web.Videotutorial Voicethread


Un exemple d'aplicació de Voicethread


Powtoon

Powtoon

És una aplicació en línia gratuïta que permet crear presentacions animades de forma divertida i senzilla, amb possibilitat d’incorporar text, imatges, so (gravant directament des de l’eina o important-lo) i animacions.
El funcionament de l’eina és molt intuïtiu. Disposa de plantilles per facilitar la tasca i de vídeos explicatius sobre el funcionament per treure’n més profit de totes les possibilitats.


Cal registrar-se prèviament i és possible agilitzar aquest procés connectant l’eina als comptes que tingueu de Facebook, Google o Linkedin.


El vídeo realitzat és pot compartir directament a través d’una adreça web (URL), de les principals xarxes socials, publicar-lo directament a Youtube o accedir al codi html (embed) per publicar-lo en un blog o web. En la opció de pagament es pot també descarregar a l’ordinador.

En aquests dos videotutorials podreu veure el procés de registre i creació amb aquesta eina:

Videotutorial PowToon 1ª partVideotutorial PowToon 2ª part


Eines d'autoregulació i de gestió de la informació escrita

Ajudar als alumnes en la planificació i organització de la informació, facilitant-los la possibilitat de recuperar-la quan la necessiten, és bàsic.
Disposar d'eines que simplifiquin aquests processos és indispensable pels alumnes amb més dificultats. Prendre notes d'àudio o inclús gravar explicacions de classe, incorporar fotografies dels apunts o explicacions plasmades a la pissarra, disposar de recordatoris dels passos per realitzar una feina o de les tasques que cal realitzar en una data determinada… són ajuts importants per l'alumnat que fàcilment oblida les consignes rebudes, amb dificultats de memòria a curt plaç.


Els mapes conceptuals permeten esquematitzar de forma clara i senzilla la informació, destacant els aspectes claus, els més significatius d’un tema, i la relació entre ells. El fet de presentar la informació de forma gràfica obre noves oportunitats a la comprensió i l'aprenentatge a molts alumnes que capten la informació més ràpidament i/o de forma més eficient a través de mitjans visuals que no pas a través de text imprès.


Mindomo

Mindomo


És una eina web per a la creació senzilla de mapes mentals i conceptuals. mapes conceptuals
La versió gratuïta permet la incorporació d'informació en diversos formats: text, hipervincles (contingut multimèdia penjat prèviament a internet), notes i icones.

Els mapes creats es poden exportar com a imatge, arxiu de text sense format (txt) , o bé, en pdf. La versió de pagament ofereix funcionalitats millorades com la d'inserir imatges pròpies des de l’ordinador.

A més del tutorial trobareu més informació sobre aquesta i altres eines per a crear mapes conceptuals a ineverycrea.net


També es pot descarregar a dispositius mòbils per Android i per IOs.


Evernote

Evernote


És una aplicació que permet crear, emmagatzemar i compartir tot tipus de notes (text, àudio i imatges) i accedir a elles des de qualsevol dispositiu connectat a internet. També es poden pujar documents i escriure notes a mà.


La informació es pot organitzar i classificar en llibretes i etiquetar per temes en funció dels continguts o àrees treballades, fet que facilitarà la localització de continguts a través del cercador que és capaç de fer cerques inclús dins de les imatges guardades.


Tant les llibretes com les notes es poden compartir, facilitant el treball col.laboratiu i obrint possibilitats per a què els mestres (o bé els alumnes entre ells) comparteixin informació rellevant i personalitzada amb els alumnes que ho necessiten.


També es pot instal·lar com a app a IOs i a Android. Per utilitzar l'eina cal registrar-se prèviament.

Trobareu un bon tutorial a recursostic.


Eines similars a aquesta són:

  • Onenote, una eina de Microsoft per a Windows, Mac , Android i IOs.

Google Keep

  • Google Keep, una aplicació de Google que combina el recull de notes i la gestió de llistes de tasques (també es pot instal·lar com a app d'Android).
  • Annotary, una aplicació també per destacar, prendre notes, compartir-les. Cal registre. Existeix com a extensió de Chrome i com a complement de Firefox.

Altres eines per afavorir l'autoregulació són:


Wunderlist

  • per gestionar tasques: Wunderlist
  • per controlar el temps: Timer
  • per personalitzar l'organització de continguts: Symbaloo