Condicions de l’entorn. Adaptacions a l’aula
Els nens amb TEA són molt dependents del clima de l'entorn que es troben. En aquest sentit val a dir que són molt sensibles als canvis i a factors ambientals estressants, i que aquests canvis i aquests factors es reflecteixen en el seu estat d'ànim i en les seves possibilitats o dificultats de control del pensament i la conducta. Per tant, a l'aula, haurem d'utilitzar estratègies per compensar les dificultats que l'alumne pugui tenir.
Tenint en compte les dificultats que aquests nens presenten davant les transicions d'una activitat a l'altra, els canvis de rutina i, en general, les dificultats per comprendre el món que els envolta, hem de procurar crear un entorn i proposar unes activitats molt organitzades i estructurades, amb la voluntat de facilitar al màxim la seva comprensió.
Així doncs, hem de crear un entorn que els comprengui, que faciliti la seva relació, que respecti el seu ritme i la seva fragilitat. Hem d'adaptar l'aula a les seves necessitats. L'entorn ha de facilitar la comprensió i la percepció. Cal mantenir un ambient estructurat i poc canviant. L'estructura externa facilita l'estructuració mental.
Suggeriments per estructurar l'aula:
- Establir rutines diàries molt clares. Les rutines organitzen i els nens arriben a automatitzar-les.
- Habilitar determinades zones de l'aula que permetin el treball en grups reduïts.
- Introduir elements visuals (fotos, símbols, dibuixos) és adaptar el context, tenint en compte els punts forts dels alumnes amb TEA (elements visuals), amb l'objectiu de facilitar la comprensió.
- Utilitzar elements d'estructura i comprensió del temps (calendari, horari, agendes) que facilitin l'anticipació, i que permetin treballar la introducció de canvis i la possibilitat de fer eleccions.
- La utilització de vinyetes ofereix la possibilitat de veure les seqüències completes, de consultar i, sobretot, d'anticipar i recordar què ha passat. Els ajuden en l'organització mental (passat, present, futur).
- Flexibilitzar el temps de les activitats: el nen ha de tenir la seguretat de saber què s'espera d'ell. Com més organitzada estigui l'aula i més fàcil sigui anticipar què s'hi esdevindrà, més seguretat tindran els alumnes.