Capacitat versus discapacitat

El concepte "discapacitat" té un triple sentit perquè no es tracta només de si les persones presenten discapacitat o no, sinó també de com estan participant en l'entorn. Així, es parla d'una triple resposta que fa referència a:

  1. les deficiències que poden tenir en les estructures corporals (dèficit),
  2. les limitacions en l'activitat quotidiana (discapacitat),
  3. les restriccions que poden tenir en el funcionament social (minusvalidesa).

Aquests tres termes són molt importants i, malgrat estar molt relacionats, no s'impliquen necessàriament. Entendre'ls bé ens pot ajudar a comprendre frases que sovint sentim per TV on una persona que va en cadira de rodes afirma que "ella no és una minusvàlida" o quan en una inauguració d'els Jocs Paralímpics de Barcelona'92, una autoritat afirma que "tots som discapacitats".

Una persona pot presentar un dèficit (per exemple una ceguesa), però aquesta no afectar la seva activitat quotidiana (músic) ni el seu funcionament social.

Una persona pot no presentar cap dèficit (embaràs), però afectar-li la seva vida quotidiana (haver de fer repòs absolut) i, per tant, presentar limitacions temporals en el seu funcionament social.

Una persona pot presentar un dèficit (lesió medul·lar) que li impedeix fer algunes activitats de la vida diària, però no d'altres, ni tampoc desenvolupar la seva vida social. Així, tots sabem d'esportistes d'elit que, després d'un greu accident, han seguit amb la seva vida esportiva, malgrat que puguin requerir adaptacions.