Documents de text

Espai de treball

Si heu seleccionat crear un document de text amb Document XTEC trobareu l'espai de treball com el de la imatge següent:

Documents de text

Documents de text

Aspecte general de l'àrea de treball dels documents de text.

L'editor de Documents XTEC és el mateix que el de Documents de Google: senzill. Si teniu costum d'utilitzar un processador de textos professional com el Word, el LibreOffice writer o l'Openoffice writer trobareu a faltar opcions, especialment pel que fa a les taules i als esquemes i vinyetes. Penseu que no esteu treballant en un format "professional" dels processadors de textos sinó en format html: l'inconvenient és aquesta limitació de possibilitats de format; per contra, els documents es poden llegir directament a un navegador i ser publicats directament com a pàgina web.

En treballar amb editors en línia és una bona recomanació que simplifiqueu les vostres necessitats de format, us estalviarà temps.

Plantilles

Podeu crear un document tot partint d'una plantilla amb format inicial. Si aneu a Crea un element nou | Des de la plantilla, podeu triar les plantilles disponibles per als diferents tipus de documents i també enviar plantilles que hàgiu elaborat. Aquest és un exemple de plantilla:

Exemple de plantilla

Documents PLANTILLA: Informe sobre la competència digital del professorat

Aquest document és una plantilla per tal que redacteu l’informe de l’activitat “La competència digital del professorat” del curs de formació telemàtica “A2FP: Les eines 2.0 a la formació telemàtica”, del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Vista prèvia Opcions del propietari: Edita'n els detalls | Elimina de la galeria

Comentaris

Una opció interessant quan esteu elaborant un document de manera col·laborativa és la dels comentaris, que mostren en text escrit, el nom de l'usuari o usuària que l'ha escrit i la data. Els comentaris es poden respondre, eliminar i marcar com a resolts. Es poden recuperar des de l'opció "Debats", que també permet activar l'opció d'enviar els nous comentaris per correu electrònic.

Comentaris

Comentaris (versió nova)

Els comentaris es mostren a la part externa dreta de l'àrea d'edició del document. Cada comentari va associat a la persona que l'ha realitzat, es pot respondre i també tancar.

El desplegable "Comentaris" permet consultar el fil de tots els comentaris, reobrir comentaris tancats i decidir de quina manera s'envien les notificacions quan es fan modificacions als comentaris d'un document.

Compartir, col·laborar i publicar documents

Els documents creats amb Documents XTEC poden tenir diferents graus de visibilitat a la xarxa. En principi tots són privats però podeu:

  • Compartir amb altres usuaris i usuàries de manera que també puguin accedir al document.
  • Col·laborar, si doneu permís no només per veure el document sinó també per editar-lo.
  • Enviar el document com arxiu adjunt a un missatge de correu electrònic.
  • Publicar com a pàgina web i fer el document visible a la xarxa.
  • Restringir la visibilitat només a persones del domini XTEC: en aquest cas, per veure el document caldrà que hi estiguin identificades a La meva XTEC.

Compartir documents

Compartir documents

Podeu compartir un document per assignar a persones concretes permisos de visualització i d'edició i, fins i tot, canviar la propietat del document.

Quan compartiu el document amb altres persones, el programa us demana si voleu enviar un missatge de correu electrònic en el qual podeu adjuntar el document. També podeu decidir si voleu que les persones a qui convideu a col·laborar en l'edició del document poden convidar d'altres persones o no i donar de baixa col·laboradors en qualsevol moment, sempre i quan en sigueu els propietaris o tingueu el permís per fer-ho.

Si compartiu el document amb persones concretes, tan sols el podran veure o editar, segons els permisos, aquestes persones.

Si feu públic el document serà visible per tothom a la xarxa o a la comunitat XTEC, segons el nivell de visibilitat especificat. A més, podeu afegir també permisos d'edició, fins i tot perquè tothom que obre el document el pugui editar.

Els documents es poden publicar de dues maneres:

  1. Assignant "Opcions de visibilitat", tal i com mostra la imatge anterior. Té l'avantatge que conserva millor el format, ja que es mostra amb l'amplada de pàgina.
  2. Publicant-lo com a pàgina web des de Fitxer | Publica al web. En aquest cas no es conserva l'amplada de pàgina sinó que el text ocupa tota la pantalla.

Pràctica:

Creeu un document i compartiu-lo amb el vostre Grup XTEC. Comproveu que tothom del grup hi té accés (en acabar elimineu el document si no teniu previst donar-li continuïtat.

Documents XTEC és una molt bona aplicació per a l'edició col·laborativa de documents, però cal trobar estratègies de treball. A les fases a les quals considereu necessari deixar constància de l'autoria de les aportacions, cada persona pot escriure en colors diferents o bé treballar amb comentaris. A la nova versió, amb xat i possibilitat d'edició simultània en temps real, disposeu de noves eines per fer aquest seguiment, ja que mentre editeu es marca sobre el document la posició de cada persona, tot destacant allò que va escrivint (més informació). També podeu consultar l'historial d'edició del document, per revisar les contribucions que ha fet cada persona ("Fitxer | Consulta l'historial de revisions").

Hi ha limitacions en el nombre de persones amb què es poden compartir els documents i també amb el nombre de persones que poden editar o visualitzar de manera simultània. Per a més informació consulteu a l'ajuda de Google el tema "Sobre la col·laboració en temps real".

Enllaços recomanats

  • Documents als serveis personalitzats de la XTEC:

https://sites.google.com/a/xtec.cat/xtec-i-google/documents

  • Documents de text als serveis personalitzats de la XTEC:

https://sites.google.com/a/xtec.cat/xtec-i-google/documents/documents-de-text