L'òpera

Amb el material interactiu W.A. Mozart, es pot fer una introducció a La Flauta Màgica com a recurs per induir al treball sobre aquesta òpera.

La manera com està estructurat el material us pot servir de referència per estudiar conjuntament, no només una òpera en concret, sinó l'entorn en la qual es va crear. L'època del compositor, la mateixa època a Catalunya, l'arquitectura del moment, els usos i costums, els centres culturals i musicals, i tot un seguit de factors que, sense dubte, van afavorir la seva creació i, alhora, la van determinar.

Desenvolupament de la pràctica

1. Accediu a la pàgina W.A. Mozart. http://www.edu365.cat/primaria/muds/musica/mozart/index.htmCom podeu veure, l'activitat presenta diverses seccions o apartats. Podeu optar per assistir primer a l'estrena o investigar altres apartats per després gaudir de l'espectacle.

2. L'itinerari que es pot seguir és el següent:

 • La seva vida
 • Els viatges
 • Gran estrena!!!
 • Joc dels instruments
 • Joc dels cantants
 • Joc de la roba
 • Jocs dels edificis
 • L'època de Mozart a Catalunya

3. Cliqueu a sobre del dibuix següent:

mozart01.jpg

A la pàgina que s'obre, teniu un resum de la seva biografia, que segueix amb els viatges.

4. Podeu accedir a l'apartat dels viatges des de la mateixa pàgina o tornant a la pàgina principal i clicant al logo de la part superior esquerra:

mozart02.jpg

mozart03.jpg

Un cop hàgiu seguit la família Mozart per tota Europa, arribareu a Viena.

mozart04.jpg

5. Potser ara ja ha arribat l'hora de descansar una mica i asseure-us al pati de butaques per gaudir de la Gran estrena!!! de La flauta màgica.

mozart05.jpg

Cliqueu a sobre de la imatge i s'obrirà una finestra en la qual podeu escollir, escoltar o llegir l'argument de l'òpera.

mozart06.jpg

Després de la visualització de la pel·lícula Flash, comprovareu que el final de la història queda en suspens…

6. Per descobrir com acaba la història, podeu accedir al libreto en línia (traducció al castellà) que trobareu a la pàgina web de Kareol (a baix, Informació complementària).

7. Després podeu investigar els apartats que us faltaven tornant al material interactiu W.A. Mozart, on es poden treballar els aspectes abans ressenyats sobre arquitectura, moda de l'època, descobrir què passava a Catalunya en aquell moment i jugar amb instruments i cantants.

Programació de l'activitat

 • Metodologia. Per poder dur a terme les activitats proposades a W.A. Mozart, cada alumne/a ha de disposar d'un ordinador connectat a Internet i ha de poder fer l'activitat de manera individual. També es pot proposar treballar per parelles. Prèviament, cal que l'alumnat tingui una fitxa amb les instruccions d'accés i de funcionament del programa i de l'activitat.
 • Temporització. El temps que cal invertir depèn dels aspectes en els quals es vulgui fer incidència. Dues sessions poden ser adients.
 • Recursos. Ordinadors connectats a Internet i auriculars per a cadascun dels alumnes.
 • Material adjunt. Els alumnes han de disposar d'una fitxa de treball fitxa.

Podeu completar l'activitat, tal com es deia més amunt, llegint la traducció al castellà de tota l'òpera a la web de Kareol.

Informació complementària

Podeu trobar altres materials, documentació i informació sobre l'òpera a:

Mozart: lloc web dedicat exclusivament a Mozart. http://www.mozart.cat

La Traviata: material interactiu sobre el brindis més famós de Giuseppe Verdi, on es pot treballar sobre l'estructura i la veu. http://www.edu365.cat/eso/muds/musica/activitats.htm

Gran Teatre del Liceu: web oficial del Liceu de Barcelona, amb informacions diverses sobre els espectacles que s'ofereixen, visites, síntesi de les òperes en cartell, guies didàctiques… http://www.liceubarcelona.com

Kareol: gran base de dades amb llibrets bilingües de moltes òperes, ordenades alfabèticament i segons autoria. http://www.kareol.es/