Biografies musicals

L'objectiu d'aquesta pràctica és donar a conèixer un JClic mitjançant el qual es pot estudiar, de manera interactiva, la vida i l'obra d'un compositor. En aquest cas, es tracta de Giuseppe Verdi. El paquet d'activitats està ideat, no només per fer un repàs de la vida i de les seves obres més conegudes, sinó per inscriure el compositor en la societat de la seva època, tot fent algunes pinzellades sobre altres aspectes interdisciplinaris, com la geografia, la literatura i llengües estrangeres (italià).

Desenvolupament de la pràctica

1. Aneu a la zonaClic i cliqueu a la icona cerca. http://clic.xtec.cat/ca/index.htm

verdi00.jpg

Es mostra com entrar mitjançant la zonaClic perquè, utilitzant la cerca d'activitats, en podeu trobar moltes altres que us poden arribar a ser útils.

2. A la pàgina de Cerca d'activitats, ompliu les caselles tal com s'indica en la imatge següent i cliqueu al botó cerca.

verdi01.jpg

Quan s'ha fet la cerca, apareix el projecte següent:

verdi02.jpg

Cliqueu a sobre de Giuseppe Verdi.

3. Ara apareix la pantalla des d'on podeu veure un resum de l'activitat. Poseu en funcionament el JClic clicant a: engega'l (applet).

verdi03.jpg

4. Una vegada carregada la miniaplicació (applet) JClic, accedireu a la pantalla de treball.

verdi05.jpg

5. La pantalla de presentació s'obre amb un fragment de la "Marxa triomfal", d'Aida. De vegades, depenent del trànsit a la xarxa, la música de les diverses activitats no acaba de sonar bé. Quan passi això, cliqueu a la bandera verda que trobareu a l'extrem esquerre de cadascuna de les pantalles perquè es torni a carregar l'activitat.

verdi04.jpg

6. Ara només queda avançar amb la fletxa blava i fer les activitats que es proposen.

Com a exemple, vegeu la solució d'un encreuat:

verdi07.jpg

Programació de l'activitat

  • Metodologia. Aquesta activitat es pot dur a terme tant en un ordinador amb connexió a Internet, com en un ordinador sense connexió (instal·lant el JClic o descarregant la versió Clic 3.0 ). Per la varietat i els tipus d'activitats, es pot plantejar treballar per parelles. Prèviament, cal disposar d'una fitxa amb les instruccions d'accés i de funcionament del programa.
  • Temporització. Depenent dels aspectes en els quals es vulgui aprofundir, es poden escollir només algunes pantalles. Si es vol fer la totalitat del paquet i treballar-lo de manera interdisciplinària, la tasca pot ocupar unes tres sessions.
  • Recursos. Ordinadors amb connexió a Internet en el cas d'optar per la versió en línia i auriculars per a cadascun dels alumnes.
  • Material adjunt. Els alumnes han de disposar d'una fitxa de treball.

Per la seva amplitud i característiques, aquest paquet d'activitats pot també ser indicat per a alumnes de segon cicle d'ESO i, fins i tot, de batxillerat.

La versió Clic 3.0 de Giuseppe Verdi es pot trobar a la mateixa pàgina de la zonaClic: http://clic.xtec.cat/db/act_ca.jsp?id=2071

Informació complementària

Altres llocs web interessants per treballar biografies de compositors són:

El Poder de la Palabra: lloc web amb bona informació sobre compositors, amb fitxers d'àudio en diferents formats per escoltar fragments diversos. http://www.epdlp.com/musica.php

Música i…: lloc web amb biografies d'alguns compositors, amb fitxers MIDI.
http://www.xtec.cat/~sargemi/biocompo/index.htm

També podeu fer consultes en línia sobre la majoria dels compositors i compositores a enciclopèdies i diccionaris online:
Gran Enciclopèdia de la Música, del Grup Enciclopèdia Catalana. Es pot accedir a la seva consulta en línia entrant pel portal educatiu edu365, mitjançant l'enllaç que trobareu Escriptori ESO. El professorat pot entrar-hi amb el seu nom d'usuari/ària i la contrasenya. http://www.edu365.cat/eso/muds/musica/index.htm

Karadar Classical Music: diccionari amb una base de dades en diferents llengües, també en castellà, sobre compositors, els seus treballs, fitxers MIDI i MP3, lieder, òperes… http://www.karadar.com/