Sardanes, gegants i castellers

Amb aquesta pràctica, coneixereu un material interactiu, La gralla i el tabal, que ha estat concebut com a material per endinsar-vos en algunes de les tradicions més arrelades a casa nostra.

Desenvolupament de la pràctica

Accediu a la pàgina de música de secundària de l'edu365.
http://www.edu365.cat/eso/muds/musica/activitats.htm

Al quadre blau de l'esquerra de la pantalla, hi ha una sèrie de títols. Cliqueu al que posa La gralla i el tabal i espereu que es carregui.

1. Després de tot un seguit d'imatges i explicacions, apareix el següent:

castel00.jpg

2. Aleshores, passeu el ratolí per sobre de la gralla i el tabal i cliqueu-hi. Mentre sona la música, heu d'anar aixecant el castell arrossegant els diversos components a la pinya.

castel01.jpg

3. Quan l'enxaneta ha arribat al capdamunt, es disposa a acompanyar el graller i la tabalera per diferents indrets de Catalunya.

castel02.jpg

4. Seguiu-lo!

castel03.jpg

Cliqueu a cadascun dels punts vermells i podreu escoltar les diferents melodies de la gralla i del tabal en algunes de les festes més arrelades de casa nostra.

5. Quan hàgiu fet el recorregut pels diferents punts de la geografia catalana, cliqueu a la fletxa verda per conèixer les peculiaritats de la gralla i del tabal:

castel04.jpg

castel05.jpg

Per a cadascun dels instruments, si cliqueu a la fletxa verda, trobareu una sèrie d'explicacions animades sobre els materials dels quals estan fets i el seu funcionament.

Programació de l'activitat

  • Metodologia. Per poder dur a terme la MUD La gralla i el tabal, cada alumne/a ha de disposar d'un ordinador i ha de poder fer l'activitat de manera individual. Prèviament, cal que cada alumne/a tingui una fitxa amb les instruccions d'accés i de funcionament del programa.
  • Temporització. El temps que cal invertir en la realització de cadascun dels blocs depèn del grau de competència en llengua catalana de cada alumne/a.
  • Recursos. Ordinadors connectats a Internet i auriculars per a cada alumne/a.
  • Material adjunt. L'alumne/a ha de disposar d'una fitxa de treball fitxa.

Podeu treballar altres manifestacions folklòriques de Catalunya, com la sardana, al JClic La sardana a l'escola: http://clic.xtec.cat/db/act_ca.jsp?id=1379

Informació complementària

També us pot anar bé visitar els llocs web següents:

La gralla i el món graller: lloc web amb tota mena d'informació sobre la gralla i els esdeveniments grallers. Hi ha cursos, recursos, activitats, jocs… http://www.grallers.cat/

El Fet Casteller: pàgina web de La Fura, Informatiu de l'Alt i el Baix Penedès. Disposa d'arxius mp3 per decarregar. http://suplements.lafura.cat/castells/

El flabiol: lloc web amb documentació sobre aquest instrument tradicional català, amb informació sobre els instruments de percussió als quals normalment acompanya, tabulatura, instruments germans… http://flabiol.trad.org/

Sac de gemecs: lloc web amb informació àmplia sobre el sac de gemecs, digitació, materials, difusió, instruments tradicionals similars d'altres zones… http://personal.telefonica.terra.es/web/xgbosch/