Canto amb karaoke

La paraula karaoke té el seu origen al Japó i significa, més o menys, orquestra buida.

No en tenim cap traducció exacta, però s'ha fet tant popular que tothom en coneix el significat.

El recurs que treballareu és la pàgina vanBasco, coneguda perquè té un dels cercadors de MIDI (.mid) i karaokes (.kar) més utilitzats.

Des d'aquesta pàgina, podeu buscar la cançó o l'autor/a que vulgueu i us localitza la pàgina on ho podeu trobar: http://www.vanbasco.com/

També té un programa reproductor que us podeu descarregar i instal·lar per escoltar i llegir les lletres de les cançons.

Desenvolupament de la pràctica

1. Entreu a vanBasco software, http://www.vanbasco.com/, i estudieu totes les possibilitats que teniu. D'entrada, veieu la finestra del cercador, on podeu escriure.2. El primer que fareu és descarregar el programa i instal·lar-lo al vostre ordinador. Seguiu els passos de l'animació següent:

Per a visualitzar aquest contingut necessiteu el connector d'Adobe Flash.

3. Durant la instal·lació, podeu configurar-lo com a reproductor predeterminat dels fitxers .mid i .kar per defecte, això vol dir que, quan cliqueu en un fitxer amb aquesta extensió, aquest programa és el que els obrirà i no el que ho feia fins ara. En el cas que no us interessi, heu de desactivar aquesta opció quan us ho pregunta.4. Podeu descarregar-vos un pedaç (patch) per disposar del programa en català: el trobareu a l'apartat d'idiomes i, per instal·lar-lo, seguiu els mateixos passos que heu fet per al programa.5. Si no heu demanat el contrari, s'haurà creat una icona a l'escriptori per engegar el programa. El funcionament és molt senzill, intuïtiu i amb una finestra de suggeriments que us ajuda. S'obren cinc finestres que se us expliquen ara.Finestra de comandaments general. Des d'aquí, es controla la reproducció dels fitxers i les finestres que han d'aparèixer a la pantalla.Finestra on podeu llegir el text de la cançó. Si hi cliqueu dues vegades, s'amplia a pantalla completa.Aquesta finestra us permet canviar la velocitat de la interpretació, canviar la tonalitat augmentant-la i disminuint-la de mig to en mig, i també el volum.Podeu controlar cada pista MIDI silenciant o fent sonar tots o part dels instruments assignats.Es poden fer llistes de reproducció i desar-les per no haver de buscar cançó per cançó. També es pot triar l'ordre de reproducció.

6. Una vegada tingueu instal·lat el programa i un cop en conegueu el funcionament, passeu a buscar el repertori adequat i a interpretar-lo.

La pàgina de vanBasco té un cercador especialitzat en aquests fitxers .mid i .kar, però podeu utilitzar-ne qualsevol altre. Posem un exemple de com aconseguir una cançó amb extensió .kar.

7. Escriviu el títol de la cançó o del grup que us interessa i podeu triar si voleu només fitxers amb lletra o si també voleu fitxers MIDI sense. Us portarà a pàgines on hi ha el fitxer concret.8. Podeu fer els vostres propis fitxers .kar si disposeu dels programes adequats (WinKaraoke Creator, Harmony…).

Programació de l'activitat

  • Metodologia i programació. Aquest recurs pot servir per a qualsevol nivell i pot ser un sistema excel·lent per interpretar tant col·lectivament com individualment. És ideal disposar d'un canó de projecció i tenir un repertori conegut pels alumnes. Pot funcionar com un cançoner disponible, també, des de casa.
  • És especialment interessant la possibilitat de canviar la tonalitat instantàniament per adequar les cançons a la tessitura més còmoda per als alumnes.
  • Tots els fitxers amb extensió KAR podeu obrir-los amb la majoria de programes editors de partitures, de manera que podeu aprofitar per fer interpretacions amb instruments escolars.
  • També és un recurs ideal per a la pràctica d'idiomes, ja que la majoria de cançons que trobeu a la xarxa són en anglès.

Informació complementària

Podeu trobar fitxers .kar en català a la adreça següent:

Karaoke en català: http://usuarios.multimania.es/catweb/Karaoke.htm

Més cançons .kar a:

Midi Karaoke Files: moltes cançons en format MIDI però en anglès. http://www.midikaraoke.com/home/_KAR/_kar.html

No cal dir que buscant amb qualsevol cercador d'internet en trobareu a centenars.