Interpreto música clàssica

Analitzareu dues pàgines que us donen una possibilitat magnífica pel que fa a la interpretació de música clàssica. La idea és poder disposar de les partitures originals i escoltar-ne simultàniament un enregistrament d'una interpretació. No es tracta de seguir la partitura mentre sona el fitxer MIDI, sinó de fer l'audició d'un enregistrament veient l'escriptura de la música, sense adaptacions, tal com la veu un director professional, amb tots els instruments i les veus. El treball que podeu fer va des del simple seguiment compàs per compàs, a la imitació d'una veu o d'un instrument concret.

Hem triat, per fer la pràctica, l'ària de Papageno de l'òpera La flauta màgica, ja que és una melodia que sol ser coneguda per l'alumnat i té un caràcter alegre i divertit. No cal dir que la pràctica es podria fer amb qualsevol altra peça de qualsevol altre autor.

Els recursos que treballareu són la pàgina Choral Public Domain Library! i una pàgina amb enregistrament de la música de Mozart:

http://www.cpdl.org/wiki/index.php/Main_Page

http://www.mozart-weltweit.de/

Desenvolupament de la pràctica

1. Entreu a Choral Public Domain Library! http://www.cpdl.org/wiki/index.php/Main_Page (llibreria coral de domini públic) i, al cercador, escriviu el nom de l'autor/a que s'ha escollit, en aquest cas, Mozart.
Per a visualitzar aquest contingut necessiteu el connector d'Adobe Flash.
2. The Choral Public Domain Library (CPDL) és una de les pàgines amb més partitures gratuïtes, amb una llista de 10000 en format PDF i MIDI. La mantenen persones voluntàries de forma desinteressada. També té un catàleg amb pàgines dependents amb els mateixos interessos de difondre la música de forma gratuita. CPDL té una estructura basada en el programari wiki, similar a la viquipèdia, on tothom pot fer contribucions.3. A la llista d'obres de Mozart, no surt l'ària de Papageno, però podeu fer una cerca a Internet. Per facilitar-vos la tasca us proposem el següent enllaç: http://www.dogstar.dantimax.dk/magflute/pdfscore/02_papag.pdf

4. Clicant a sobre de l'enllaç anterior i tenint instal·lat el programa Adobe d'Acrobat, s'obrirà la partitura a la pantalla. Veureu el mateix que en paper: tres pàgines que podeu imprimir.Podríeu haver arribat aquí per altres camins, lògicament, i segur que també podríeu haver trobat la partitura d'aquesta ària en format PDF buscant a altres llocs; aquí només s'exemplifica una de les possibilitats.

Una vegada disposeu de la música en el format que volíeu, es tracta de buscar un enregistrament en MP3 i comprovar si coincideix amb el que teniu escrit.

5. Per aconseguir l'enregistrament, podeu recórrer a CDs, però també a pàgines on hi hagi fitxers en MP3. En aquest cas, utilitzeu la web Mozart-archiv deutschland, http://www.mozart-weltweit.de/, que té una gran quantitat de fitxers de la música de Mozart. Té una aparença simple, però el seu contingut és molt ampli.

6. Entreu a l'apartat de La flauta màgica (Die Zauberfloete).7. Cliqueu sobre el títol de l'ària esmentada i deseu-la al vostre disc.8. Ara ja disposeu dels dos fitxers: un en PDF amb la partitura escrita i l'altre en MP3 amb l'enregistrament. Com s'ha dit al començament, podeu limitar-vos a escoltar la música seguint els compassos escrits, però també podeu programar moltes i variades activitats com la que es mostra tot seguit:

Per a visualitzar aquest contingut necessiteu el connector d'Adobe Flash.

9. Una altra possibilitat, després de conèixer una mica a fons l'Ària de Papageno, és interpretar-la amb la flauta dolça. A la pàgina web que us proposem podeu trobar una versió per a flauta en PDF i un fitxer MIDI. Per tocar-la amb la flauta, només l'haureu de transportar una octava. La web: http://www.flutetunes.com/tunes.php?id=223

Programació de l'activitat

  • L'activitat que es proposa es basa en la interpretació parcial d'aquesta ària tan coneguda. Es tracta de familiaritzar-se amb la partitura i seguir la música sobre el paper. Els exercicis que fareu seran una comprovació que l'alumnat segueix i és capaç de llegir compassos sencers picant el ritme o dient les notes. Si a més sap cantar-ho, ja podeu saltar de satisfacció. Per guiar l'alumnat, es pot facilitar una fitxa de treball amb les instruccions per a cada sessió. Aquí se us en proporciona un model.
  • Heu d'imprimir els pdf de l'ària de Papageno , els tres fulls, i repartir-los de manera que cada dos alumnes disposin de la partitura en paper. S'ha de fer una explicació en general d'allò que no s'entén, com per exemple, els instruments que hi intervenen (estan escrits en italià) i les indicacions d'intensitat i dinàmica. També tindreu l'oportunitat de veure les diferents claus amb què estan escrites les partitures segons l'instrument assignat, i, per últim, passareu a la part pràctica.
  • Es poden utilitzar retoladors transparents de diferents colors per no confondre les diferents veus. També es pot fabricar una plantilla amb un full blanc, on es retalla una finestra de les mides d'un pentagrama, en el cas que vulgueu reutilitzar el paper per a més d'un grup.
  • Una vegada s'han contestat les qüestions de la fitxa, passeu a fer la interpretació en grup amb indicacions que poden ser com les següents:-Marqueu la pulsació de la música picant amb el llapis sobre la taula.

-Piqueu l'inici de cada compàs amb el peu.

-Piqueu amb les mans el ritme del corno in G (corn en sol) fins al compàs 20.

-Piqueu el ritme de Papageno quan canta.

-Digueu les notes del xiulet que toca Papageno (sol, la, si, do, re) quan aquest sona.

-Etc.

A batxillerat, l'alumnat, normalment, domina ja tant les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) que ha de ser capaç de buscar i portar a classe de forma autònoma les partitures i els enregistraments sol·licitats. Amb la seva ajuda, es pot fer un recull de pàgines on es poden descarregar arxius a part de les que citem aquí.

Informació complementària

Hi ha dues pàgines complementàries que ens fan una proposta concreta per treballar l'interpretació i barregen tres formats per aprofitar el màxim de possibilitats de cadacun.

Què toquem avui? i Què cantem avui?Disposem de les partitures en PDF i per a veus, també disposem de les músiques amb MID i també per veus sentint cada una separadament, i per últim tenim un acompanyament amb MP3 que ens permet sobreposar-hi la interpretació. Aquestes dues pàgines són molt recomanables tant per l'atractiu de les cançons que proposen com per la facilitat i inmediatesa a l'hora de fer-ne ús.

Podeu fer consultar a l'alumnat les partitures originals de Mozart des de la pàgina següent de la British Library, www.bl.uk/turningthepages: són reproduccions de manuscrits i del seu diari catàleg escrit entre 1784 i 1791 sobre tots els seus treballs. Pot ser interessant com a document històric per veure i comprovar l'evolució de l'escriptura musical.

Aquesta pàgina té un interès especial, ja que permet veure el diari esmentat, com si disposéssiu de l'original, amb un sistema per passar les pàgines similar a la realitat, i, a més, permet escoltar els fragments musicals manuscrits i també ampliar amb una lupa virtual els fragments que vulgueu.