Toco acompanyat

Mètode multimèdia de flauta d'Ignasi Campos. En aquesta pràctica, es proposa la interpretació amb flauta d'un extens repertori de cançons. Aquest repertori està ordenat de forma progressiva pel que fa a la dificultat interpretativa, i va acompanyat d'una descripció del contingut rítmic i melòdic de cadascuna de les peces. A més de la flauta, també es poden interpretar amb la veu o amb el teclat. http://iesguillembergueda.xtec.es/~pecam/flautamultimedia/index.htm Per visualitzar i escoltar les partitures s'ha d'instal·lar el connector Myriad Music Plug-in v5.5.1.

Tanmateix hi ha una extensa explicació de la metodologia proposada per l'autor a: http://www.xtec.es/sgfp/llicencies/200203/memories/icampos.zip

El Mètode multimèdia de flauta dolça, d'Ignasi Campos, també està editat en un CD-ROM.

Sibeliusmusic. Aquesta pàgina dóna accés a una gran quantitat de partitures que també podeu veure i escoltar en línia instal·lant prèviament el connector de Sibelius sibeliusscorch. Podeu interpretar la música seguint la partitura a la pantalla i escoltant simultàniament. També podeu imprimir les cançons i utilitzar l'ordinador per interpretar els acompanyaments. http://www.scoreexchange.com/ Per poder visualitzar les partitures de Sibelius, heu d'instal·lar el plug-in seguint els passos següents:

1. Amb el navegador, aneu a l'adreça següent: http://www.sibelius.com/products/scorch/2. Premeu sobre Download Scorch i anireu a la pàgina de descàrrega, on heu d'especificar el vostre sistema operatiu, la llengua i la vostra adreça de correu.3. Al cap de poca estona, rebreu un correu electrònic amb una adreça des d'on podreu activar el vostre compte a Sibelius. Això també us permetrà accedir a la pàgina següent: des d'aquí heu de descarregar el fitxer corresponent al plug-in.4. El darrer pas és la descàrrega del fitxer.5. Deseu el fitxer al vostre disc i instal·leu-lo fent-hi doble clic i contestant afirmativament a totes les opcions per defecte.6. Ara ja podeu visualitzar al monitor les partitures fetes amb el programa Sibelius: això us dóna accés a una gran quantitat de peces que podreu veure, escoltar i imprimir. Algunes són de pagament però també n'hi ha moltes de gratuïtes. S'han de buscar.


Desenvolupament de la pràctica 2.1

1. Accediu a Mètode multimèdia de flauta dolça http://iesguillembergueda.xtec.es/~pecam/flautamultimedia/index.htm2. Mireu la capçalera del repertori abans de triar la cançó. Hi teniu molta informació: potser us interessa l'àmbit, la tessitura, les figures, el compàs, l'autor… Podeu fer una tria personalitzada malgrat que les cançons ja estan ordenades per grau de dificultat.

3. Podeu visualitzar i escoltar les cançons i/o acompanyaments per a flauta amb el connector Myriad instal·lat.

4. Per conèixer la filosofia del mètode podeu llegir el següent document: http://www.xtec.es/sgfp/llicencies/200203/memories/icampos.zip

Desenvolupament de la pràctica 2.2

1. Aneu a la pàgina principal de Sibelius http://www.scoreexchange.com/: podeu llegir-hi més de 90.000 partitures. Aquí el que es farà difícil serà triar.

2. Al lateral superior esquerra, hi ha un quadre per buscar la música que us interessi classificada segons: instruments, gèneres, dificultat, estils… A l'apartat Music by Purpose, trobareu propostes educatives.

sibelius_purpose.jpg

3. Si voleu triar una partitura de tot el llistat de la categoria 'gèneres', per exemple, cliqueu al botó de la dreta de la pàgina:Aquí podeu veure un exemple:4. Podeu escoltar la cançó i, a més a més, podeu canviar el tempo, el timbre, la tonalitat… amb la barra de comandaments superior.5. Imprimiu la partitura i toqueu la primera veu amb la flauta dolça, acompanyeu-vos amb la interpretació de l'ordinador i feu manipulacions al quadre de comandaments per familiaritzar-vos-hi.

Programació de l'activitat

Mètode multimèdia de flauta dolça

  • Aquest mètode ens permet fer una interpretació en grup si disposem d'un canó de projecció. Hem de triar el format que ens vagi més bé però una bona opció és projectar amb pdf i escoltar el MIDI.
  • Es pot fer una anàlisi prèvia dels punts on hi ha dificultats i es pot començar posant un tempo molt lent, que s'anirà augmentant cada vegada que millori la seguretat. http://iesguillembergueda.xtec.es/~pecam/flautamultimedia/index.htm
  • Temps. La realització de l'activitat depèn de l'interès que desperti la cançó, però segur que s'hi poden dedicar 15 o 20 minuts en cada sessió, si es va renovant el repertori i aquest és l'adequat per al nivell.
  • Material adjunt. Potser no s'han d'imprimir totes les partitures que es treballen, però s'ha de procurar que algunes es treballin més profundament, per això, se n'ha de triar alguna per passar-la en suport de paper.

Podeu imprimir directament el que veieu a la pantalla o buscar un altre dels formats en què es troben la majoria de cançons. En aquest cas, si no voleu fer cap canvi, us anirà bé el format .pdf, ja que és tal com l'ha volguda l'autor. Si heu aconseguit instal.lar el plug-in de Myriad que us proposàvem a la pràctica anterior, podreu visualitzar i escoltar la partitura simultàniament de manera semblant a com hem vist que ho fa el Sibelius.

Informació complementària

Podeu trobar moltes més cançons per interpretar amb aquest mateix sistema a les pàgines següents:

Atril Coral. Pàgina d'una coral que utilitza el connector de Myriad per publicar el seu repertori. Hi ha moltes cançons que podreu visualitzar i escoltar directament. http://www.atrilcoral.com/

Comunitat Myriad: llista de pàgines que utilitzen el Harmony i des d'on es poden veure les partitures en línia. http://www.myriad-online.com/en/community/links.htm