Cantem

Teledmus és un recull de cançons d'Europa classificades per països i per paraules amb una descripció acurada de les característiques de cadascuna. Estan presentades en diferents formats a fi de facilitar-ne l'ús. http://www.xtec.cat/rtee/cat/teledmus/index.htmEl cibercançoner és un cançoner en línia, el trobareu a la pàgina http://www.xtec.cat/centres/a8040060/cibercanconer/MarcCC.htmÉs un recull de cançons tradicionals catalanes destinades als més petits però pot ser molt útil pels alumnes nouvinguts. Podem visualitzar i escoltar aquestes cançons en línia i també les podem descarregar en format .pdf . Aquest recurs és molt adequat per l'aula d'acollida ja que té un disseny clar i entenedor i és molt senzill d'utilitzar.

Desenvolupament de la pràctica 1.1

1. Aneu a la pàgina de Teledmus http://www.xtec.cat/rtee/cat/teledmus/index.htm i premeu sobreFeu una consulta per països i us apareixerà un mapa d'Europa interactiu. Clicant a cada país, s'accedeix a les seves cançons.2. Cliqueu sobre Espanya i us apareixerà una llista amb les cançons d'aquest país agrupades per comunitats.

3. Trieu Baixant de la font del gat: aneu a una pàgina amb una anàlisi de la cançó.4. Premeu sobre Partitura i lletra i aconseguireu la cançó al monitor.5. Per escoltar-la, podeu prémer sobre la icona de MIDI i s'obrirà el reproductor que tingueu assignat al vostre ordinador. L'altra possibilitat és descarregar-vos el fitxer .mus prement sobre la icona de MusicTime i, posteriorment, obrir aquest fitxer amb el programa. Aquesta segona opció requereix tenir instal·lat el MusicTime.

Programació de l'activitat

Aprendre cançons d'altres països i en altres llengües és una bona manera de conèixer altres cultures i una bona eina de socialització. A l'aula d'acollida, segur que hi ha alumnes que tenen com a llengua materna la d'alguna d'aquestes cançons. Això pot fer que ells esdevinguin els protagonistes i ensenyin als altres la manera de pronunciar les cançons i el significat del vocabulari.

Material. Heu de tenir la lletra en paper, ja que treballareu el text paraula per paraula, i és necessari que els alumnes puguin fer-hi anotacions. Fitxa de treball.

Desenvolupament de la pràctica 1.2

1. Aneu a la pàgina del cibercançoner http://www.xtec.cat/centres/a8040060/cibercanconer/MarcCC.htm i entreu prement a sobre.

2.Premeu sobre qualsevol de les cançons de l'índex i podreu veure la làmina corresponent amb un dibuix, la lletra i també la partitura; al mateix temps escoltareu la melodia en format mid.

3.Premeu sobre "làmines (pdf)" i s'obrirà un fitxer amb les 21 làmines que es poden imprimir.

Programació de l'activitat

  • Cantar cançons per aprendre una llengua nova és una de les activitats més bones i gratificants que es poden fer. En aquest cas, us interessa que l'alumne/a aprengui vocabulari i que perdi la por a expressar-se en la seva nova llengua. Cantant, ho aconseguireu des del primer moment, encara que només sigui per imitació. L'activitat s'ha de programar per treballar prèviament el text: s'ha d'explicar cada una de les paraules i situar-les en el context. També s'ha de treballar la dicció concreta i verbalitzar per imitació. L'avantatge de tenir la cançó en línia és l'autonomia que permet una vegada s'ha fet aquest treball previ.
  • Material. Cal tenir la cançó en suport paper, fitxa de treball, i un glossari amb el vocabulari que us interessa que retinguin. Es pot elaborar un cançoner amb les cançons apreses i fer alguns treballs de llengua sobre aquests textos. Per exemple, la substitució d'espais buits per la paraula corresponent, Fitxa de treball.
  • Temps. L'activitat s'ha de fer amb una explicació breu i es pot fer cada dia al començament o al final de la classe, durant uns 15 minuts. A cada sessió, afegiu-hi cançons noves, de manera que, al final de curs, l'alumnat tingui un repertori molt ampli. Sempre es pot tornar sobre cançons ja apreses pel sol fet de gaudir-ne o per reforçar-ne el coneixement. S'ha de plantejar com una activitat divertida i gratificant.

Informació complementària

Hi ha altres pàgines que ens faciliten repertori de cançons semblants a les que hem exposat anteriorment però necessitem instal.lar connectors concrets al nostre ordinador. Això pot crear problemes amb segons quines configuracions i per això les posem en aquest apartat i són només a nivell informatiu sense haver de fer-hi cap pràctica.

Connector de Miryad Assistant

Per instal.lar aquest connector heu de seguir els següents passos:

1 - Amb el navegador aneu a la següent adreça i trieu el vostre sistema operatiu: http://www.myriad-online.com/cgi-bin/download.pl?lang=EN&prod=MM&2 - Deseu el fitxer al vostre disc.3 - Aneu a la carpeta on heu descarregat el fitxer o a l'escriptori i executeu-lo.

4 - Responeu afirmativament a les opcions per defecte.

5 - Ja teniu el plug-in instal.lat per tots els navegadors.

Una vegada instal·lat el connector, podeu accedir a moltíssimes cançons, algunes a les pàgines següents:

Centre coral: pàgina dedicada al cant coral a Catalunya amb moltes cançons en diferents formats, activitats relacionades i una llista de correu molt activa. http://centrecoral.org/editorharmony.htm

http://www.myriad-online.com/en/index.htm: pàgina dels creadors del Harmony. Us podeu descarregar el programa, el connector i altres recursos musicals. Està escrita en francès i en anglès. Hi ha un apartat amb composicions dels usuaris d'aquest programa i col·leccions de música de tots els estils. http://www.myriad-online.com/en/resources/tunes.htm