MIDI, MP3, WAV i altres formats

En aquesta pràctica, es proposa un repàs pels diferents formats d'àudio més comuns emprats a la xarxa, mitjançant la informació de MGS: pàgina personal amb una secció dedicada als diferents formats de vídeo i àudio i les seves prestacions: http://www.mgar.net/cine/var/formatos.htm Es tracta de conèixer les possibilitats, els avantatges i els inconvenients que proporciona Internet per escoltar, obtenir i/o penjar música, i les seves aplicacions.

Desenvolupament de la pràctica

1. Accediu a la pàgina web: http://www.mgar.net/cine/var/formatos.htm

2. Llegiu la informació, en especial el capítol: "Formatos audio digital en la red"

3. Un cop llegida la informació proposada, feu una cerca a Internet de fitxers amb diferents formats i guardeu-los en una carpeta.

Podeu utilitzar qualsevol cercador, per exemple, el Google: http://www.google.es/

Es recomana fer la cerca a l'opció a tota la xarxa de la manera següent:

FITXERSCercar posant
MIDIMIDI
MP3mp3
Wavwav
RealAudiorm RealAudio
AIFFaiff
OGGhttp://www.vorbis.com

Nota: a la pàgina de Vorbis, a la dreta, trobareu un enllaç a pàgines web que utilitzen fitxers .ogg.

4. Quan tingueu els fitxers desats, intenteu obrir-los i anoteu amb quin programa s'obren i si us demana algun que no tingueu instal·lat.

Podeu omplir una taula com la següent:

Formats d'àudio Extensió Reproductor Durada Mida
MIDI.midWindows Media Player 3'25''12,1 KB
MP3
WAV
RealAudio
AIFF
OGG

Per poder fer comparació entre fitxers, principalment pel que fa al temps de descàrrega i mida, és convenient trobar-ne de la mateixa durada o pràcticament iguals.

L'exemple que es proporciona en format MIDI és una versió de la cançó Imagine, de John Lennon.

Ara que, de ben segur, ja heu baixat més d'un MP3 de la xarxa, doneu-vos d'alta a goear.
A la vostra pàgina d'usuari, trobareu alguns botons. Cliqueu a sobre d'Upload. Pugeu un fitxer MP3 amb la informació que us demana. El resultat en un bloc o pàgina web, copiant el codi embed que la mateixa pàgina web us proporciona, hauria de ser com aquest:

Programació de l'activitat

  • Metodologia. L'objectiu principal és que l'alumnat conegui els diferents formats de so existents en aquest moment a la xarxa. També, si teniu maquinari diferent, podeu provar d'escoltar el mateix fitxer MIDI en diferents ordinadors per copsar-ne les diferències. El bombó de l'activitat és penjar un MP3 al Bloc o la Web de l'institut amb el goear.
  • Temporització. Unes tres sessions poden ser les adients. La primera per a la part més teòrica, per descarregar i escoltar els diversos fitxers d'àudio i per completar la fitxa de treball; la segona per a la posada en comú, implementar la graella i instal·lar, si s'escau, programari nou per a cada ordinador; i la tercera per pujar MP3s al goear i penjar-los (bloc, web…)
  • Recursos. Ordinadors connectats a Internet. Auriculars per a cadascun dels alumnes.
  • Material adjunt. Els alumnes han de disposar d'una fitxa de treball fitxa.


Pel que fa als fitxers en format MIDI (Musical Instruments Digital Interface), podeu obtenir documentació àmplia consultant els continguts del curs Les TIC i educació musical.
També podeu accedir directament a les pràctiques del curs, on es tracten els diferents formats d'àudio:

  • Mòdul 1, pràctica 3
  • Mòdul 2, pràctiques 2 i 3


Informació complementària

CatRàdio: Cadena de Catalunya Ràdio on-line on es pot escoltar música en Antena i altres programes. http://www.catradio.cat/pcatradio/crHome.jsp

Classic Cat: lloc web amb fitxers en format MP3 de música clàssica per descarregar.
http://www.classiccat.net/

The Classical Music Archives: lloc web amb fitxers en format MIDI de música clàssica. N'hi ha de músics de totes les èpoques i se'n poden trobar de molt bona qualitat. http://www.classicalarchives.com/

WavSource.com: lloc web amb fitxers en format WAV. Es pot escoltar i descarregar des de les "veus" de diferents animals i efectes sonors, fins a fragments de pel·lícules o les veus originals d'actors famosos i personalitats diverses. http://www.wavsource.com/