Modernisme musical a Catalunya

Per apropar al vostre alumnat a aquest període d'eclosió de la música a casa nostra, podeu fer un tast a la pàgina web que tot seguit us proposem, al voltant de la qual gira aquesta pràctica.

Cal dir que, tot i ser un moment cabdal de la música a Catalunya, hi ha ben poca cosa editada en paper, i encara menys penjat a Internet.

La documentació que tot seguit se us proposa es pot estructurar en quatre parts:

 • Introducció al Modernisme com a moviment i la seva expressió en el camp de la música
 • Wagnerisme
 • Nacionalisme
 • Compositors modernistes

La navegació és molt senzilla. Només cal seguir les fletxes del final de cada pàgina per avançar, de manera que és com si es tractés d'un llibre virtual. A part, a cadascuna de les pàgines es poden trobar diferents enllaços que aporten informació complementària o que es trobarà més endavant. A totes les pàgines hi ha exemples d'àudio per escoltar fragments exemplificadors de les obres de diferents compositors d'aquest període.

Desenvolupament de la pràctica

1. Accediu a la pàgina web Música i...: http://www.xtec.cat/~sargemi/

dsmum3p401.jpg

2. Un cop a la pàgina, cliqueu a Modernisme, que trobareu a la part inferior dreta de la pàgina, a la secció: Moviments.

modern01.jpg

3. La secció sobre el Modernisme musical comença amb una petita introducció, tres fotografies d'arquitectura representativa i un fitxer d'àudio de La Santa Espina, d'Enric Morera, que podeu escoltar clicant a la icona de l'altaveu:

modern02.jpg

Aquesta pàgina us pot servir per introduir el tema i explicar la navegació i les diverses parts de la web.

4. Si aneu avançant, podeu anar llegint la informació i escoltant diversos fragments.

Les pàgines que us aneu trobant porten, successivament, als títols següents:

 • Modernisme musical
 • Antoni Gaudí i Richard Wagner
 • Característiques del Modernisme i del Modernisme musical
 • Wagnerisme
 • Nacionalisme musical
 • Els compositors modernistes catalans

5. Es pot fer una lectura de totes les pàgines i després dividir la classe en tres grups, per treballar els temes a fons: Wagnerisme, nacionalisme i compositors.

Al mateix lloc web, es pot trobar una biografia de Richard Wagner clicant a la secció de Compositors que trobareu a la part superior de totes les pàgines.

modern03.jpg

Com ja s'ha esmentat anteriorment, els diferents enllaços us aportaran informació complementària.

Programació de l'activitat

 • Metodologia. Seria interessant introduir el tema a classe a partir, per exemple, de l'audició de La Santa Espina, que és el primer fitxer d'àudio que escoltaran a la pàgina web, així com haver parlat del Modernisme a grans trets per situar el moviment artístic històricament. En aquesta sessió prèvia, es pot decidir ja, quin és l'aspecte que cadascú treballarà a l'aula d'informàtica. L'activitat es pot dur a terme individualment o bé per parelles.
 • Temporització. Tot i la divisió compartimentada de treball proposada, el tema requereix un mínim de dues sessions per entendre els conceptes, escoltar els diferents exemples d'àudio i copsar la importància i la influència del Modernisme en la música a Catalunya i en el fet català.
 • Recursos. Ordinadors connectats a Internet. Auriculars per a cadascun dels alumnes.
 • Material adjunt. Els alumnes han de disposar d'una fitxa de treball fitxa.

Informació complementària

Podeu trobar més informació sobre el Modernisme musical i altres moviments de principis del segle XX a les webs:

Gaudí i el Modernisme a Catalunya: Lloc web molt ben documentat sobre el Modernisme amb una secció especialment dedicada al Modernisme musical. http://www.gaudiallgaudi.com/C0000.htm

Romanticisme: Presentació dedicada al Romanticisme amb nombrosos enllaços exemplificatius d'àudio. http://www.slideshare.net/OlympiaVillalba/el-romanticisme-musical

Futurisme: Pàgina web de la Mediateca on, a més, es poden consultar altres moviments i altres tendències compositives fins al 1945, així com altres períodes de la història de la música.

Música Contemporània: Lloc web dedicat als principals moviments i tendències del tombant del segle XIX i primera meitat del segle XX, amb les característiques i compositors més representatius.
http://grups.blanquerna.url.edu/m37/INFO/BOXX/INDEX/INDEX.html