Cançó tradicional catalana

En aquesta pràctica, es tracta de donar-vos a conèixer la Crestomatia de cançons tradicionals catalanes en línia, que de ben segur teniu en format paper al vostre centre. La peculiaritat és que totes les cançons disposen de la seva melodia en format MIDI, de manera que, a més de treballar vocabulari bàsic amb els nois i noies nouvinguts mitjançant l'ampli repertori de la tradició de casa nostra, poden cantar les cançons amb un acompanyament bàsic per començar a familiaritzar-se amb els ritmes i les cadències pròpies de la nostra terra.

Alhora, els fitxers MIDI es poden recuperar des del MusicTime o qualsevol altre programa d'edició de partitures.

Desenvolupament de la pràctica

1. Accediu a la Crestomatia de lloc web de la XTEC:
http://www.xtec.cat/recursos/musica/crestoma/crestoma.htm

crestoma.jpg

2. A sota d'aquesta imatge, trobareu uns enllaços dividits en sis seccions, les mateixes del llibre.

Cliqueu, per exemple, a la Secció IV: Cançons de diada, de gresca comunitària, enumeratives i seriades. Jocs i danses

Heu accedit a una pàgina on trobareu les cançons ordenades per títol, pàgina de llibre i un fitxer en format MIDI.

cresto00.jpg

3. Trieu qualsevol fitxer MIDI d'alguna de les cançons que us resulti coneguda. S'obrirà el reproductor del navegador, o el que tingueu configurat al vostre ordinador, i escoltareu la melodia.

Si us interessa treballar a fons alguna de les cançons, és millor desar els MIDI, ja que es poden recuperar des de qualsevol editor de partitures amb què estigueu acostumats a treballar.

4. Precisament, pel que s'acaba d'esmentar, us adrecem al curs telemàtic Informàtica i educació musical, on podeu trobar informació, pràctiques i exemples de com treballar amb l'editor de partitures MusicTime. Els centres disposen de la versió distribuïda pel Departament: MusicTime Deluxe.

cresto03.jpg

Curs telemàtic Informàtica i educació musical:
http://www.xtec.cat/formaciotic/dvdformacio/materials/td113//index.html

Mòduls del curs Informàtica i educació musical, on es treballa específicament el MusicTime:
Mòdul 3 i Mòdul 4
http://www.xtec.cat/formaciotic/dvdformacio/materials/td113//index-4.html
http://www.xtec.cat/formaciotic/dvdformacio/materials/td113//index-5.html

Si voleu, també podeu optar per treballar amb l'Editor de Partitures on-line Noteflight, tot i que heu de tenir en compte que no disposa de l'opció d'importar fitxers MIDI.

Programació de l'activitat

  • Metodologia. La pràctica s'adreça a l'alumnat nouvingut. Atès que amb aquest alumnat és interessant treballar amb un grup reduït, es pot tenir preparat un ordinador que tingui instal·lat un editor de partitures. També es pot plantejar com a treball individual de reforç. No cal fer cap preparació prèvia. Seria interessant poder disposar de la Crestomatia en format paper, o, en tot cas, d'una còpia de la lletra de la cançó que es vulgui treballar. Es pot sistematitzar aquesta feina durant un trimestre amb cançons diverses del repertori.
  • Temporització. El treball de cada cançó està previst per a una sessió. Es pot animar l'alumnat a escoltar i a visualitzar la partitura d'altres cançons, amb la qual cosa cada alumne/a o el grup pot decidir quina cançó es treballarà en la sessió següent.
  • Material adjunt. L'alumne/a ha de disposar d'una fitxa de treball fitxa.


Cal remarcar que, per la gran quantitat de fitxers MIDI de la Crestomatia en línia i el grau divers de dificultat, es pot adaptar a diferents nivells i la proposta d'activitats pot ser variada.

Informació complementària

  • Altres llocs web d'interès per treballar la cançó tradicional:
    Cançons populars i tradicionals a l'escola: reproducció en format PDF del material editat pel Departament d'Educació i Universitats amb propostes didàctiques i metodològiques.
  • Corrandes noves de velles cançons: proposta d'activitats que té com a base la tradició oral del nostre país, recollida en la Crestomatia per Joaquim Maideu. Hi ha un CD editat d'aquest material. http://www.xtec.cat/recursos/musica/corrandes/
  • Cançons populars d'Europa: pàgina de la RTEE (Xarxa Telemàtica Europea per a l'Educació), on es fa un recull de cançons representatives del nostre país. http://www.xtec.cat/rtee/europa/es.htm