Casos pràctics per als docents i els centres educatius

Idees per als mestres

Algunes idees que us poden ajudar a l'hora d'ensenyar al vostre alumnat a utilitzar Internet d'una manera segura:

Sobre el manteniment:

  • Intenteu estar al dia en qüestions d’Internet i del telèfon mòbil. Com més informació tingueu sobre aquestes tecnologies, millor podreu ajudar l'alumnat a fer-ne un bon ús.
  • Comproveu que els ordinadors tinguin instal·lats: un antivirus, un tallafocs i programes de filtratge de correu brossa a l'ordinador, que s'actualitzin periòdicament.

Quant l'espai:

  • De tant en tant, és recomanable situar-se a l'aula en un lloc on es puguin veure les pantalles dels ordinadors.
  • Observeu si les reaccions de l'alumnat davant el monitor es corresponen amb el que s'està fent en aquell moment a l'aula.

Com a models:

  • Remarqueu la importància de respectar els drets d'autoria quan es comparteixen arxius o es copien textos, imatges o dibuixos d'un web. Per això, és necessari fer de bon model. Per exemple, un professor no pot penjar en el seu Twitter personal fotografies de les obres dels alumnes.
  • Parleu amb els vostres alumnes sobre la importància de protegir les dades personals (sobretot les fotografies).
  • És imprescindible que llegim i complim els drets d'ús ja que estem establint un contracte legal entre empreses i els nostres alumnes i per tant hem de conèixer les condicions del contracte. Cal recordar que gratis no significa que no necessiti autorització.

Com a docents hem de tenir present…

  • Les dades de caràcter personal només es poden recollir per ser tractades amb les finalitats per a les quals s’han obtingut, han de ser emmagatzemades de manera que permetin l’accés a la persona propietària i han de ser cancel·lades quan deixin de ser necessàries.
  • L’interessat/da (persona que és propietària de les dades) o tutor legal té dret a sol·licitar i obtenir informació de les seves dades de caràcter personal i de l’origen de les dades, a rectificar-les, a cancel·lar-les i a oposar-s’hi (drets ARCO). Un pare, mare, tutor legal o el mateix propietari pot fer ús dels drets ARCO sempre.
  • Cal tenir molt en compte que la majoria de les aplicacions en xarxa sota el títol de Recursos Educatius també requereixen autorització o ser majors de 14 anys.


Per als webs dels centres educatius

Quant a fotografies d'alumnes:

Les solucions tècniques de les plataformes web Nodes i Moodle tenen una efectivitat limitada pel que fa a la protecció de les imatges amb contrasenya. El principal avantatge és que evita que Google i altres cercadors arribin a les imatges, el que pot ser un grau de protecció suficient per a moltes famílies.

Per exemple, aquest és un centre que fa ús d'aquest accés amb contrasenya a alguns articles de Nodes. Ho apliquen només als que són àlbums de fotos. La resta d'articles, on es descriuen les activitats que fan a l'aula, s'il·lustren amb imatges on no es poden identificar els alumnes (estan d'esquena, o lluny, o amb un enquadrament on no surten les cares…).

https://agora.xtec.cat/ceipfg/

L'article "Fotos festa final 2019" està protegit amb contrasenya, amb una imatge-resum a portada on no es reconeix cap alumne. La resta d'articles tenen fotos, però intentant evitar sempre aquesta identificació directa.


Quant a obres dels alumnes a les xarxes socials:

Les xarxes socials dels centres educatius, com a eina de transparència educativa, tenen un gran potencial per generar respecte i confiança en la comunitat educativa. És per això que és imprescindible tenir les autoritzacions al dia per publicar tant les fotografies dels alumnes, si es veu oportú, i també les obres/treballs que realitzen.

En cap cas, les obres són propietat del professor. Si el docent vol publicar el què fan els seus alumnes pot retuitejar el que es publica com a centre.


Quant a fonts d'imatges lliures:

https://www.freepik.es/: cercador de recursos gràfics gratuïts per localitzar imatges d’alta qualitat, vectors, icones, il·lustracions… Cal citar l'autoria, informació que es facilita.

https://pixabay.com/es/: imatges de domini públic de gran qualitat.

http://atenciociutadana.gencat.cat/ca/que-he-de-fer-per/descarregar-imatges-de-domini-public/: accés a les imatges de domini públic del Banc d'Imatges de la Generalitat (BIG) i al banc d'imatges pròpies de diferents àmbits en obert a Flickr.

http://recursostic.educacion.es/bancoimagenes/web/: Banc d’imatges i sons d’ús lliure del Ministeri d’Educació.

https://en.unesco.org/mediabank/view/type/image/: Col·leccions d'imatges de la Unesco amb finalitats educatives. Les imatges contenen informació sobre la llicència.

https://images.google.com/: permet fer una cerca avançada i filtrar les imatges etiquetades per a reutilitzar (Eines | Drets d'utilització)


Per a les xarxes socials

És recomanable llegir les condicions d'ús de les diferents xarxes socials, sobretot pel que fa a l'edat d'accés:

YouTube: si un vídeo de YouTube té restriccions d'edat apareix una pantalla d'advertiment i només els usuaris majors de 18 anys poden mirar-lo. Més informació sobre els vídeos amb restricció d'edat.