Apartat 4

Les tauletes i les apps a educació infantil

Des de fa pocs cursos, s’estan introduint a les aules d’educació infantil les tauletes, amb aplicacions adreçades als infants de 0-6 i també amb aplicacions d’abast més general. Aquestes aplicacions, ben seleccionades, proporcionen el valor afegit i educatiu que interessa en les activitats d’ensenyament i aprenentatge, a l’hora d’incorporar nous materials a l’aula.

Característiques de les tauletes

En comparació a la introducció dels ordinadors i de les pissarres digitals a les aules, les tauletes s’estan generalitzant molt ràpidament degut a:

 • la portabilitat (baix pes i mida assequible: les més esteses són de 10 polzades)
 • la bateria de llarga durada
 • la facilitat en la mobilitat dins l’espai per la connectivitat inal·làmbrica (Wi-Fi o 3G)
 • la potencialitat que ofereix la càmera, el micròfon i els altaveus integrats en la tauleta
 • la pantalla amb una bona qualitat gràfica
 • la gestió de les accions directa a la pantalla: l’infant a través dels seus moviments tàctils provoca una acció
 • la disponibilitat, ja que l’arrencada és instantània
 • la instal·lació ràpida de programes: ja sigui una tauleta Android com iOs, la descàrrega dels programes es fa per la botiga: Play Store i iTunes, respectivament
 • qualsevol producte és molt intuïtiu.

Aplicacions

El mercat de les aplicacions és molt ampli per a les edats primerenques. N’hi ha moltíssimes adreçades dels 2 als 6 anys, quan encara no s’ha adquirit el codi escrit. Visualment acostumen a tenir molt bona resolució gràfica el que permet animacions i fotografies molt properes i engrescadores per als infants. Hi ha aplicacions gratuïtes i també de pagament, que contenen una primera versió “lite” (versió limitada, que li manquen funcionalitats).

A nivell educatiu, el benefici més important en l’ús de les tauletes és la personalització de l’aprenentatge. Ja sigui en un racó o en una activitat puntual, amb una durada d’entre 15 i 30 minuts, les aplicacions estan pensades perquè els infants centrin la seva atenció en la tasca proposada. Els continguts estan descompostos en unitats petites i seqüencialment ben elaborades. Ajuden al desenvolupament de la coordinació òcul-manual i demanen un grau de precisió motriu i tàctil i de la percepció espacial que els infants assoleixen amb força rapidesa.

Els inconvenients se centren, sobretot, en la publicitat i el poc mercat d’aplicacions en català.

Llegiu l’article 10 raons per les quals el meu fill seguirà utilitzant tablets i mòbils: http://mobileworldcapital.com/ca/479/

Per descobrir i utilitzar a l'aula aplicacions adreçades a educació infantil, podeu consultar el portal Toolbox. http://toolbox.mobileworldcapital.com/ Aquest portal és un repositori d’apps valorades i avaluades per experts en les matèries.

Hi ha dues maneres de trobar informació sobre una aplicació, i fer la descàrrega posteriorment des de la botiga:

 • Des d’Explora, i entrant per Android o iOS, segons sigui el sistema operatiu de les tauletes, podeu seleccionar:
 1. Nivell educatiu: educació infantil
 2. Àrea o matèria: a escollir entre les tres àrees de coneixement.
 • Des de Col·leccions d’apps, hi ha diferents col·leccions per als infants:
 1. Educació infantil:
 1. Trenca’t el cap (no totes les aplicacions són per educació infantil):