2. Indicadors relacionats amb el criteri 1: la Convenció sobre els Drets de l’Infant és el marc de referència que guia la gestió de l’escola
Afecta la visió i la missió de l’escola i l’enfocament de tots els documents
institucionals, així com la gestió de l’equip directiu per vetllar per una
escola amb drets i promocionar-la.
A continuació es presenten un seguit d’indicadors que s’emmarquen en
aquest criteri. Incloem en alguns d'ells exemples, bones pràctiques així com aspectes a tenir en compte.
Indicador. Els drets de la infància i la ciutadania global recollits en la Convenció sobre els Drets de l’Infant estan integrats en el Projecte Educatiu de Centre.
A tenir en compte: la visió de l’escola és assegurar el desenvolupament integral dels alumnes, respectant i promovent els seus drets.
Indicador. Els drets de la infància i la ciutadania global estan integrats en la Programació General Anual i altres documents de la planificació escolar (projectes curriculars de cicle i etapa i règim intern)
Per exemple: prioritzar en totes les àrees les metodologies participatives i vivencials en què l’alumnat sigui protagonista dels seus aprenentatges.
Indicador. Els drets de la infància i la ciutadania global estan integrats en altres documents de la planificació escolar (projectes curriculars de cicle i etapa, reglament de règim intern) o als plans d’orientació i acció tutorial, al pla d’atenció a la diversitat i altres.
Per exemple: eliminació de les expulsions.
- LE GAL, J. (2005). «El reglament intern, text jurídic». A Els drets de l’infant a l’escola. Una educació per a la ciutadania. Barcelona. Graó.
Per exemple, les revisions periòdiques de les programacions i les classes, per assegurar que s’ensenyen els continguts establerts, amb la metodologia més adequada.
Indicador. L’equip directiu elabora i aplica la planificació estratègica del centre educatiu tenint en compte l’assoliment de la Convenció sobre els Drets de l’Infant.
- Bona pràctica: Projectes d’innovació en l’organització d’un centre
Indicador. Existència de coordinació entre equipo directiu, claustre i orientació pedagògica per fer explícit l’enfocament en drets d’infància recollit a la Convenció sobre els Drets de l’Infant en totes les matèries.
Per exemple: revisions periòdiques de les programacions i les classes, per assegurar que s’ensenyen els continguts establerts amb la metodologia més adequada.
Per exemple:intercanvis d’experiències sobre metodologies o programes que promouen els drets dels infants amb altres centres educatius.
Per exemple: disposar d’aules espaioses, amb llum natural i la temperatura adequada.
Indicador. Es preveu la comunicació a la comunitat escolar (famílies, professorat, personal d’administració i serveis i el propi alumnat) dels compromís amb els drets de la infància i la ciutadania global en el projecte educatiu.